Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мястото на Дънов сред Великите българи

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Добре - защо го правят? Естествено, че всяка идея намира свои последователи. Аз утре мога да реша например да пропагандирам да се колят хора по улиците пак в името на духовността. Какъв е резултатът? Външната изява без съмнение говори за вътрешната същност.
    Дънов е възприет, защото има голяма част от обществото, което е гладно за метафизика, сладникаво и езотерично звучащи думи за всевишна любов и здраве! Има бедни, самотни хора, има хора преживели нещастия и душевни разстройства...те са много удобен "електорат". Ето ти го отговора защо - ако това ги лекува по някакъв начин - окей! Но не може и дума да става да се сравнява с Левски и Ботев например. За мен тук просто става въпрос за един извънклиничен метод, който се прилага върху съзнанието на човек.
    Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12

Comment

Dobromir Rusev написа
      Добре - защо го правят?
      Всеки намира своя смисъл във ритуалите - и това не важи само за учението на Дънов, друго религиозно учение а въобще за ритуалите като цяло. Всеки има свое основание да го прави.

повечето сигурно го правят защото някой луд "дъновист" е написал трактат за целебните свойства на "урината" - но въпроса по-скоро не е защо пият урина, а защо имат нужда да вярват на този който е писал че урината има целебни свойства и трябва да се пие. хората са блуждаещо стадо което търси своя пастир и когато го намерят го следват безропотно докато не се появи по-яваш пастир , наложи стария с гегата и подкара стадото по друга ливада. това не значи че стадото няма духовност, а само че духовността им е подтисната в определени рамки. Сама духовност не не е "наличие" за мен духовността е по-скоро осъзнаване на "липсата" и "търсенето". Човек е духовен когато се намира в непрекъснато търсене на отговори на въпросите които сам си задава - така смятам аз.

Това че аз лично не съм привърженик нито на идеите на дъновистите, нито на Петър Дънов (двете неща са коренно различни), е съвсем отделен въпрос.
      Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
      [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
      きさまはしんでくださいませんか
      [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Някой знае ли колко последователи има Дънов у нас и по света?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Съгласен съм с теб, че човек е носител на духовността (колкото и да се спекулира с това понятие) и че тя е подтисната в определени рамки и в определени случаи. Всъщност в поста ти не виждам противоречие с това, което и аз мисля.

А това за урината не е трактат на дъновист, а самия Дънов го пише в "... за Здравето и Кръговрата в Природата" (естествено всичко в надутия стил на главната буква, наречен "Юфиъз")
          Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.

Comment

я малко провокацийка така...

та Левски, всъщност, не се ли е провалил тотално в плановете си? вярно, жертвал е себе си за бъдещата нация, ама само дотам...

Comment

Кало, надявам се че това не го мислиш сериозно, а само си правиш майтап.
              Та Априлското въстание на каква почва се подготвя? Не е ли това революционната мрежа създадена от Левски? Нататък няма какво да обяснявам, знаеш че въстанието, макар и потушено, предизвиква решаването на българския въпрос от страна на европейските сили.

Comment

левски не успехът или неуспехът го правят велик а мита за саможертвата и пренебрегването на личната сигурност и безопасност в името на нещо свято за него. Винаги може да се спекулира и не дотам спекулира какви цели са подбудили човека, а не мита, Левски и доколко този негов идеал е бил споделян от народа когото е искал да освободи .... но фактът е че не човекът , а образът и митът Левски , създадени по-късно благодарение на живота и дейността му, довеждат до все по-засилващото се национално самоосъзнаване и по-организирана борба за независимост, която може би щеше да успее самостоятелно да постигне свободата и независимост ако не беше изпреварена от руската балканска офанзива по време на Руско-Турската война.

Същото е и значението на Априлското въстание, то е важно не с успеха който не постига, а с опита който носи на един народ стъпил на пътя на себеосъзнаване като такъв.

И не съм много съгласен с това че Априлското възстане предизвиква голям отглас извън България. за запада то остава просто интересна новина от ориента, докато в Русия се използва като мощен пропаганден фактор за оправдаването на предстоящата чисто захватническа Руско-Турска война.
                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                きさまはしんでくださいませんか
                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

За уринотерапията и белината

Мисля ,че не сте запознати с някои от съвременните направления на алтернативната медицина.Едно от тях е уринотерапията.Макар че не ни е приятно дори да си представим такава терапия.Има и книги ,които са преведени на български.Познавам и медицински работник , който се лекува по този начин.Ако има някой в Братството да ползва уринотерапията , той не следва написаното в някоя от книгите на Петър Дънов.Ако сте намерили нещо по тази тема , то е твърде малко и не е разработено като някаква лечебна система.
                  А за белината...Попитайте майките и съпругите си с какво ''възтановяват'' цвета на захабените ви бели дрехи.

Comment

кало написа
                    я малко провокацийка така...

та Левски, всъщност, не се ли е провалил тотално в плановете си? вярно, жертвал е себе си за бъдещата нация, ама само дотам...
                    Левски не е разполагал с армии като Аспарух, Крум и Симеон, нито се е ползвал с мощната подкрепа на държавтата, като Кирил, Методий и техните ученици. Но Левски насочва "освободителното" движение по нов път, който извежда в крайна сметка България към "свободата". Само в едно не съм сигурен. Дали наистина е предвиждал, че "освобождението" ще настъпи точно по начина, по който впоследствие е настъпило, или е вярвал, че сами може да се освободим.
                    Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 21-02-2007, 11:59.

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                      Левски не е разполагал с армии като Аспарух, Крум и Симеон, нито се е ползвал с мощната подкрепа на държавтата, като Кирил, Методий и техните ученици. Но Левски насочва "освободителното" движение по нов път, който извежда в крайна сметка България към "свободата". Само в едно не съм сигурен. Дали наистина е предвиждал, че "освобождението" ще настъпи точно по начина, по който впоследствие е настъпило, или наистина е смятал, че сами може да се освободим.
                      Той не само е смятал сами да се освободим, ами дори се е страхувал да не би някой да ни освободи.
                      "Младите" са смятали че българите трябва сами да се освободят.
                      Левски казва:
                      "Който ни освободи, той ще ни пороби".

За съжаление реалността е била друга и реално тези революционери е трябвало да се борят и срещу "Старите" и срещу Турция и срещу Великите сили, най-вече Русия.

Comment

Аз не отнемам правото на никой да се лекува както и с каквото пожелае, така че недоверчивостта и упреците на хората, затрогнати от алтернативната медицина към мен, са неоснователни.
                        Обаче не е нужно да изчета всички книги и статии за уринотерапията, за да разбера, че не приемам такова лечение, както не е нужно да изслушам цялата чалга, за да разбера, че не ми харесва. Въпроса тук е друг. Стереотипът на мислене на тези хора им дава право да възнасят собствените си идеи до най високо национално, та дори наднационално ниво, което аз не приемам. По един или друг начин, те ми вменяват тази своя мисъл с това второ място на Дънов - извинявам се, но гарница, макар и тънка, има! Защото без създаване (или способстване за създаване) на държава, укрепване, покръстване, книжнина, революционна дейност и саможертва, довела (макар и косвено) до Освобождение, никой народ, в осъзнатия си вече свободен живот и държава, няма да роди своя Дънов, Азис и изобщо гласност на общество и социални фигури.
                        Казано непатетично, и гениален да си, зачитай по достойнство предците си!

Comment

Аз не се учудвам, че Петър Дънов е на второ място в класацията... Аз се учудвам, че Христо Стоичков и Джон Атанасов не са сред първите?!?
                          И ще ви кажа защо мисля така; Народът има нужда от личности, с така да се каже, "международно звучене". Личности които ги знаят по света!!!!!!!! А това доколко са значими техните постижения, не е толкова важно... Това до голяма степен остава на втори план.
                          И аз разбирам хората, защо разсъждават по този начин! След промените от 1989г. и особено след приемането ни за членове на Евросъюза, немалка част от населението на страната пътува зад граница. Една значителна част от хората работят и живеят в чужбина. Доста чужденци посещават страната ни...
                          Та мисълта ми е, че много често се случва българи и чужденци да контактуват по между си и съвсем естественно е в разговорите да се засягат теми, които имат отношение именно към националните герои, и хората дали най-много за добруването на България. Е добре, на даден чужденец, който никога не е идвал в България и нищо не знае за нея, му казваме едно от имената на нашите най-велики личности; примерно Хан Аспарух... И чужденецът, който едва ли познава историята ни, как мислите ще реагира?! Ще пита: "-Кой е този и какво е направил за страната ни..." И ти трябва да обясняваш, да обясняваш.... :vsad:
                          Народът, не че не прави разлика между велики и известни личности, а просто има нужда от имена, които са популярни по света. Имена споменаването на които да му носят авторитет и съмочувствие в международен план!!! В това мисля, че е "разковничето" на проблема...

А иначе за класацията по БНТ мога да кажа, че това е една ГОЛЯМА ГЛУПОСТ!!! :tdown Аз не съм гласувал... Оскърбително и унизително е да се номинират и класират Великите личности на България!

Comment

А от кога Джон Атанасов е българин? И освен това, дори и да го смятаме за такъв - защо трябва да е сред първите места
                            Или Стоичков ... въпрос на вкус, аз лично този го слагам на едно място с тия, дето са между 21во и 30то място в списъка
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Не казвам в никакъв случай, че те трябва да са сред първите!!!
                              Опитвам се да разгадая логиката на вота на обществото...

Comment

AYB написа
                                Не казвам в никакъв случай, че те трябва да са сред първите!!!
                                Опитвам се да разгадая логиката на вота на обществото...
                                На кой беше тази мисъл: "Мнението на тълпата е правопорпоционално на това на най-тъпия от нея".
                                A strong toun Rodez hit is,
                                The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Working...
                                X