Днес е годишнина от обесването на Левски. Разбрахте ли сега - втори след него според гласувалите се нарежда Петър Дънов! Как бихте коментирали нареждането му преди хан Аспарух, Св. св Кирил и Методий., Св. княз Борис, Христо Ботев и т.н - не знам дали възпроизвеждам точно класирането. На мен тая работа ми изглежда малко като резултата на група "Кафе" за Евровизия преди време. Не мога да повярвам в "спонтанното" му поставяне от страна на българите на второ място - преди споменатите имена. А според статистиката в групата на гласуващи над 55г той даже е на първо място - преди Левски! Как ви се вижда тая работа? И да не започваме наново спора за представителността на класацията - мисля, че тоя въпрос е по-различен.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мястото на Дънов сред Великите българи
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Това е пълна глупост. Дънов не може да е чак толкова популярен, по-скоро последователите на сектата му са гласували масово.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Този въпрос как да го разбирам? Версията за "византийските шпиони" съм я чувал - и дори не бих искал да я коментирам, но за хан Аспарух не бях срещал съмнения, че е българин - факти някакви да представиш? Кой е Петър Дънов (да не би да съм объркал малкото име?) това май наистина трябва да се прокоментира - иначе някой може да остане със заблудата, че делата му, едва ли не, надхвърлят създаването на славянската писменост например.
Comment
-
Ами най-добре като въпрос. Не я знам версията за византийските шпиони, но аз съм чувал само че Аспарух е прабългарин. Някаква друга версия ли има?Този въпрос как да го разбирам?
За Петър Дънов намерих, мерси (за момент помислих че става дума за Петър Берон
)
Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Беинса Дуно или Учителя Беинса Дуно, е българин, основател на философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“, и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му - дъновисти. Самите последователи на Дънов намират тези определения за неуважителни и подвеждащи, защото Петър Дънов изрично пояснява, че неговото учение не може да бъде наричано по този начин и не е религия."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Проблема е че съдим от своята си гледна точка. Естествено че дъновистите са се организирали и гласували за Дънов ( въпреки неговото лично отричане на култа към личността, последователите му са стадо овце, които го почитат повече от Бога). Но щом неговата личност е успяла да мобилизира достатъчно хора че да го признаят за велик - сигурно е такъв. Явно величието на другите българи и "набедени" българи вече е поувяхнало щом техните последователи не са толкова организирани.
В случая по-скоро се изживяваме като групичка злобни старчета. през цялото време докато къщата горя, ние си казвахме "ха ние не сме пожарникари!" и гледахме с интерес и присмех пламъците, а сега когато не е останал камък на камък, седим и мърморим колко глупави са пожарникарите дето нищо не са направили.
Резултатите от това гласуване са такива, защото интелигенцията ни е пасивна за разлика от всепроникващата хипер-активна глупост и коне-с-капаци-щина.
И не виждам защо след като през цялото протичане на анкетата сме мълчали и сме я дарявали с благородното си презрително мълчание, сега сме се афектирали толкова от нейните резултати и ги разпъваме на кръст.
Анкетата по начало беше глупава и да се очаква от нея положителни резултати е още по-глупаво отколкото да гласуваш за Азис като за Велик Българин.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Значи Дънов да е в класацията, а хора като Софроний Врачански, цар Калоян, ген.Вазов, Смирненски и т.н да са извън нея?Мнеее
Освен това аз не приемам и присъствието на Кирил и Методий, те даже са две личности сложени като една.По-добре на тяхно място щеше да се впише Климент Охридски.
П.С:Хан Аспарух си е българин.В последно време този термин "прабългарин" се е пренебрегва.В крайна сметка за тези хора се е пишело, а и те самите са се смятали за българи.Прабългарин народност няма.
Comment
-
Цар Самуил - ами ти гласува ли в тази анкета? доколкото разбрах всеки имаше правото да добави свои номинанти , които дотогава не са били в списъка? направил ли си го?Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment
-
Нека да речем че Аспарух е първият българин. А твърдението че прабългарска народност нямало предполага че "българите" преди 681 г. и след нея са едно и също нещо, вечно, изконно и непоклатимо. Не смятам да споря по въпроса; освен че е встрани от темата, е предъвкван безброй пъти вече тук на форума."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Аз само питах дали отдавате това място на някаква sms-акция, или на някакво спонтанно гласуване на редовия sms-подавател. Като гледам няма някой който да застъпва последното. Стръвното гласуване за Дънов на неговите последователи е друга тема, но изненадва активността - сигурно са решили, че така ще придобият популярност или официалност или известност. Както се казва - каквато анкетата - такива и резултатите. Тревожно е все пак ако зад всеки глас стои по някой, което пак казвам е съмнително, до каква степен в живота на доста хора царуват преобърнати ценности.
Comment
-
Не че нещо, ама защо смяташ че Дънов не трябва да е в класацията ?TzarSamuil написаЗначи Дънов да е в класацията, а хора като Софроний Врачански, цар Калоян, ген.Вазов, Смирненски и т.н да са извън нея?Мнеее
Освен това аз не приемам и присъствието на Кирил и Методий, те даже са две личности сложени като една.По-добре на тяхно място щеше да се впише Климент Охридски.
П.С:Хан Аспарух си е българин.В последно време този термин "прабългарин" се е пренебрегва.В крайна сметка за тези хора се е пишело, а и те самите са се смятали за българи.Прабългарин народност няма.
Ще пусна едно цитатче по адрес на Дънов:
„Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България.” -А. Айнщайн.
А иначе няма какво да се заблуждаваме че хората "стръвно са гласували". Дънов има 17 000 гласа. И това гласуване върви в продължение на месецеи. И на всичкото отгоре 17 000 гласа не е равно на 17 000 гласували.
Comment
-
Империал аз знам за дънов например много повече отколкото за Софроний Врачански - това казвам - въпрос на интереси. човек който не се интерисува от история чак толкова няма реален поглед да съпоставя софроний Врачански и Петър Дънов - инстинктивно гласува за това което го интерисува или за това за което е чувал повече.
Анщай също така е известне и сс своята самоирония - така че в този аспект този цитат напълно би му подхощдал - осмиване на преклонението пред него и насочване на хорския взор към някой, който според него заслужава повече внимание.Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
きさまはしんでくださいませんか
Comment
Comment