Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мястото на Дънов сред Великите българи

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мястото на Дънов сред Великите българи

Днес е годишнина от обесването на Левски. Разбрахте ли сега - втори след него според гласувалите се нарежда Петър Дънов! Как бихте коментирали нареждането му преди хан Аспарух, Св. св Кирил и Методий., Св. княз Борис, Христо Ботев и т.н - не знам дали възпроизвеждам точно класирането. На мен тая работа ми изглежда малко като резултата на група "Кафе" за Евровизия преди време. Не мога да повярвам в "спонтанното" му поставяне от страна на българите на второ място - преди споменатите имена. А според статистиката в групата на гласуващи над 55г той даже е на първо място - преди Левски! Как ви се вижда тая работа? И да не започваме наново спора за представителността на класацията - мисля, че тоя въпрос е по-различен.

Това е пълна глупост. Дънов не може да е чак толкова популярен, по-скоро последователите на сектата му са гласували масово.
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

*
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Този въпрос как да го разбирам? Версията за "византийските шпиони" съм я чувал - и дори не бих искал да я коментирам, но за хан Аспарух не бях срещал съмнения, че е българин - факти някакви да представиш? Кой е Петър Дънов (да не би да съм объркал малкото име?) това май наистина трябва да се прокоментира - иначе някой може да остане със заблудата, че делата му, едва ли не, надхвърлят създаването на славянската писменост например.

Comment

Този въпрос как да го разбирам?
          Ами най-добре като въпрос. Не я знам версията за византийските шпиони, но аз съм чувал само че Аспарух е прабългарин. Някаква друга версия ли има?

За Петър Дънов намерих, мерси (за момент помислих че става дума за Петър Берон)
          Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Беинса Дуно или Учителя Беинса Дуно, е българин, основател на философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“, и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му - дъновисти. Самите последователи на Дънов намират тези определения за неуважителни и подвеждащи, защото Петър Дънов изрично пояснява, че неговото учение не може да бъде наричано по този начин и не е религия.

Comment

Проблема е че съдим от своята си гледна точка. Естествено че дъновистите са се организирали и гласували за Дънов ( въпреки неговото лично отричане на култа към личността, последователите му са стадо овце, които го почитат повече от Бога). Но щом неговата личност е успяла да мобилизира достатъчно хора че да го признаят за велик - сигурно е такъв. Явно величието на другите българи и "набедени" българи вече е поувяхнало щом техните последователи не са толкова организирани.

В случая по-скоро се изживяваме като групичка злобни старчета. през цялото време докато къщата горя, ние си казвахме "ха ние не сме пожарникари!" и гледахме с интерес и присмех пламъците, а сега когато не е останал камък на камък, седим и мърморим колко глупави са пожарникарите дето нищо не са направили.

Резултатите от това гласуване са такива, защото интелигенцията ни е пасивна за разлика от всепроникващата хипер-активна глупост и коне-с-капаци-щина.

И не виждам защо след като през цялото протичане на анкетата сме мълчали и сме я дарявали с благородното си презрително мълчание, сега сме се афектирали толкова от нейните резултати и ги разпъваме на кръст.

Анкетата по начало беше глупава и да се очаква от нея положителни резултати е още по-глупаво отколкото да гласуваш за Азис като за Велик Българин.
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
            [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
            きさまはしんでくださいませんか
            [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Значи Дънов да е в класацията, а хора като Софроний Врачански, цар Калоян, ген.Вазов, Смирненски и т.н да са извън нея?Мнеее

Освен това аз не приемам и присъствието на Кирил и Методий, те даже са две личности сложени като една.По-добре на тяхно място щеше да се впише Климент Охридски.

П.С:Хан Аспарух си е българин.В последно време този термин "прабългарин" се е пренебрегва.В крайна сметка за тези хора се е пишело, а и те самите са се смятали за българи.Прабългарин народност няма.

Comment

Цар Самуил - ами ти гласува ли в тази анкета? доколкото разбрах всеки имаше правото да добави свои номинанти , които дотогава не са били в списъка? направил ли си го?
                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                きさまはしんでくださいませんか

Comment

Нека да речем че Аспарух е първият българин. А твърдението че прабългарска народност нямало предполага че "българите" преди 681 г. и след нея са едно и също нещо, вечно, изконно и непоклатимо. Не смятам да споря по въпроса; освен че е встрани от темата, е предъвкван безброй пъти вече тук на форума.

Comment

Аз само питах дали отдавате това място на някаква sms-акция, или на някакво спонтанно гласуване на редовия sms-подавател. Като гледам няма някой който да застъпва последното. Стръвното гласуване за Дънов на неговите последователи е друга тема, но изненадва активността - сигурно са решили, че така ще придобият популярност или официалност или известност. Както се казва - каквато анкетата - такива и резултатите. Тревожно е все пак ако зад всеки глас стои по някой, което пак казвам е съмнително, до каква степен в живота на доста хора царуват преобърнати ценности.

Comment

TzarSamuil написа
                      Значи Дънов да е в класацията, а хора като Софроний Врачански, цар Калоян, ген.Вазов, Смирненски и т.н да са извън нея?Мнеее

Освен това аз не приемам и присъствието на Кирил и Методий, те даже са две личности сложени като една.По-добре на тяхно място щеше да се впише Климент Охридски.

П.С:Хан Аспарух си е българин.В последно време този термин "прабългарин" се е пренебрегва.В крайна сметка за тези хора се е пишело, а и те самите са се смятали за българи.Прабългарин народност няма.
                      Не че нещо, ама защо смяташ че Дънов не трябва да е в класацията ?
                      Ще пусна едно цитатче по адрес на Дънов:
                      „Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България.” -А. Айнщайн.

А иначе няма какво да се заблуждаваме че хората "стръвно са гласували". Дънов има 17 000 гласа. И това гласуване върви в продължение на месецеи. И на всичкото отгоре 17 000 гласа не е равно на 17 000 гласували.

Comment

Хм всъщност нищо не знам за този човек (Дънов), с какво толкоз е заслужил това място?
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Айнщайн е известен със своята скромност. Абсолютно невъзможно е да е казал, че целият свят се прекланя пред него. Което хвърля съмнение и върху втората част от цитата.

Comment

Империал аз знам за дънов например много повече отколкото за Софроний Врачански - това казвам - въпрос на интереси. човек който не се интерисува от история чак толкова няма реален поглед да съпоставя софроний Врачански и Петър Дънов - инстинктивно гласува за това което го интерисува или за това за което е чувал повече.

Анщай също така е известне и сс своята самоирония - така че в този аспект този цитат напълно би му подхощдал - осмиване на преклонението пред него и насочване на хорския взор към някой, който според него заслужава повече внимание.

请您死在地狱般的阵痛
                            きさまはしんでくださいませんか

Comment

1. Кирил и Методий не са българи
                              2. Ако Аспарух е българин, то днес ние не сме, или обратното...

Comment

Working...
                              X