Съобщение

Collapse
No announcement yet.

моята служба в армията/липса на такава

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз също съм служил цяла година и половина. Бях в КДВ-то и за цялата си служба имам изстреляни 23 000 патрона с пушка "Мосин" обр 1891/30 , автомат Ак-57,74, картечница ПК,ПКТ , миномет, РПГ, СПГ, ЗУ-23мм, участвал съм в две армейски учения на Сливница - давах маджата на генералите, а когато те се напапваха ходих да стрелям-голям кеф беше.
    Кашиците в нашето поделение се уволниха с по 50-60 000 изстрела. Виждал съм на живо как стрелят ГРАД - овете, 122мм гаубици и как МиГ-23БН-лека им пръст хвърляха бомби.
    Също така видях какво прави куршум от ТТ като премине през главата ти и 23 000 волта ток, като решиш да преминаваш през горната част на ЖП ешелона, а не да го заобикаляш отстрани като бял човек за да отидеш да пиеш вода.
    Бях редник
    То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

50-60 000 изстрела
      - ресурсът на цевта на два автомата?

ха, темата е интересна за четене - нормално, че и приятно разнообразие - за избистряне на главата и повторно гмурване в историята

Иначе - аз бях фазан в демократични времена, при това вече във Военното училище в Търново (ШЗО-то в Плевен отдавна го направиха новобрански център). Разбира се, половината от учебните станции не бачкаха, но пък останалото беше в ред, а гърмяхме, колкото си искаме. После пък, вместо да стана КСВ, ме назначиха на офицерска длъжност - юрисконсулт на 9-та Бронетанкова. Така че - оттам-нататък никва казарма не съм карал - в 8 на работа, в 5,30 - вкъщи.

Comment

кало написа
        - ресурсът на цевта на два автомата?

.
        2дневни и една нощна стрелба седмично-на стрелба средно по 60-90 патрона с АК,60-70 с ПК,няколко изстрела с РПГ,после от бойните машини по стотина патрона,когато наближава ТУБС или някаква показуха темпото се усилва.Така,че-събират се.
        СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

Сужил съм в Киеве - КВТИУ, после в Братске как Gogi- "ние не летим , ама и на другите няма да дадем".
          "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Не съм служил и трябва да ви кажа, че липсата ми на военна служба хич не ми тежи :twisted:

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
            ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
            ,sevogorob eht erew ysmim llA
            .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
            тарляха се и сврецваха във плите;
            съвсем окласни бяха тук щурпите
            и отма равапсатваха прасурси.

Comment

А аз съм служил в СВ. "Специални войски". Бяхме ударен набор - цели трима висшисти за дивизията.

Comment

byzantiner написа
                Не съм служил и трябва да ви кажа, че липсата ми на военна служба хич не ми тежи :twisted:
                И за кво си говорите с други мъже като седнете на маса?
                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Стич написа
                  2дневни и една нощна стрелба седмично-на стрелба средно по 60-90 патрона с АК,60-70 с ПК,няколко изстрела с РПГ,после от бойните машини по стотина патрона,когато наближава ТУБС или някаква показуха темпото се усилва.Така,че-събират се.
                  абсолютно ми е невероятно наборник да изгърми за срока на службата 50 хиляди патрона. толкова нямат и хора, воювали даже. за две години не изстрелват толкова и в СОБТ...

Comment

И на мен не ми звучи много реалистично.
                    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Sailor_Malan написа
                      И за кво си говорите с други мъже като седнете на маса?
                      Мале мале, като те знам ти какво си служил....
                      А иначе като се замисля влечението към свалянена самолети ще да ми е от най-рана възразт, на вуйчо ми колекцията от аероплани първа изпита колко съм ефективен
                      а за първа читава книга: "Цушима"

Comment

Мен това, което ми изглежда странно е цената на тези боеприпаси. Ако предположим, че един патрон (съвсем грубо, няма да ги смятаме по видове) е струвал на държавата тогава 10 стотинки и предположим, че само 1 000 от пребиваващите в казармата за две години изстрелват по 50 000 боеприпаса, това прави 5 000 000 лева, доста сериозна сума за 80-те години. Не знам де, може и да греша. И аз като Кало служих след 10-ти ноември и стрелбите бяха малко - ако правилно си спомням четири или пет в новобранския център (едната с халостни) и веднъж в поделението, където ме разпределиха. Като се има предвид, че на стрелба даваха по 12 патрона, това прави някъде около 60 бойни патрона за девет месеца.

Comment

10 стотинки е заводската цена на халосните патрони за АК, а бойните са по 1 лев. 50000 лева инвестиция само за един войник... :sm186: Да не говорим затова че ресурса на цевите на АК и другите дълкоцеви оръжия е средно около 30000 изстрела. Пък и стрелба с РПГ, СПГ и т.н. Е много пари, много нещо бе...

Comment

Нямам представа как е сега в новата ни армия.Говоря за 87-89г.Примерно за НШЗО-с тези темпове стреляхме ние кашиците и разузнавателната рота.Автомобилисти,свързочници,химици и сапьори стреляха рядко.Артилерията и танкистите си имаха други играчки.Като съм писал бройки патрони,това е по памет,тъй като си спомням,че повечето упражнения с АК бяха с по 20 патрона и ги повтаряхме по 3-4 пъти на стрелба/в паузите между упражненията се бъркаше бетон и се благоустрояваше района на Николаево/.С ПК средно по 30-35 патрона бяха упражненията х 2.С КПВТ и ПКТ не помня, ама голямо лентоване и снаждане на ленти падаше.С РПГ по 1-2 изстрела, инертни правеха гранатометчика и помощника и няколко пъти в годината - всички по 3.На нощните стрелби се стреляше по-малко, понеже оръжията с планка за НСПУ бяха по-малко и стрелбата вървеше тегаво.В Звездец се правеха по две стрелби в седмицата,но войската стреляше повече.
                            СМЕЛОГО ПУЛЯ БОИТЬСЯ,А В ПЬЯНОГО - ХРЕН ПОПАДЕШЬ !

Comment

дори да се гърмят по 200 патрона от човек седмично, пак няма как да се стигне до 50 хиляди за две години. нито пък някой с всичкия си от тила ще го позволи.

Comment

Gaden Gogi написа
                                Мале мале, като те знам ти какво си служил....
                                А иначе като се замисля влечението към свалянена самолети ще да ми е от най-рана възразт, на вуйчо ми колекцията от аероплани първа изпита колко съм ефективен
                                а за първа читава книга: "Цушима"
                                Вуйчо ти не изпълни ли после една мисия за борба с ПВОто, включваща в твоя случай известна порция бой?
                                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

Working...
                                X