Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Приемането на латиница като азбука в България

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Защо да го оставяме, тъкмо си намерихме да говорим за нещо поне малко по-смислено от оргиналното заглавие на темата.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Prince Of Conde написа
      Православието и Православната църква не са едно и също, не мислите ли?
      пак ти казвам - дреме ми...

Comment

Цонде написа
        Латиницата не е пригодена за пресъздаването на звуците, характерни за нашата реч - щ, ъ, ьо, ю, я.
        Само дето с изключение на "ъ" всичките са "характерни" я за немския, а за английския. А там на какво пишат?
        ПП За случая приравнявам "ьо" с "йо". Ьорк/Йорк/York, az pone ne zabelyazvam razlika

ПП А от християнствата предпочитам православието пред католицизма. Православните, освен че са прави(естествено), ядат повече и по-вкусни неща и не носят толкова черно. Католиците са много дръпнати в сексуалните въпроси и не дават на щерките си да излизат с мъже до 25 годишна възраст. Че и им бъркат по гащите за контролна проверка по целомъдрие. Православните скоро ще дадат на водката статус на светица. С нетърпение чакам това и ще съм първият посетител на църквата Св. Водка, само да я отворят...
        Last edited by Dinain; 26-09-2006, 14:31. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Данаин...не са същите, чети английска фонетика. Лонганлон, след като ти "дреме", защо въобще спомена това???
          "Спартанците не питат колко са враговете им, а къде се намират......"

Comment

Конде, стига си се заяждал. Английска фонетика съм чел в 5-ти клас. Без да се криеш зад нея, можеш ли да обясниш разликата в произнасянето на "ьо" и "йо" и дали тя не е пренебрежително малка?
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Говоя за я, ю, щ, ъ. ьо и йо ще се съглася че не са особено различни. Но не аз се заяждам. Изложих доводите си, а още не съм видял виште.
              "Спартанците не питат колко са враговете им, а къде се намират......"

Comment

Хана написа
                И по какви рационални или емоционални причини избираш католицизма? (симпатиите към секс без презервативи не се брои за причина )
                Причините винаги са социални - горещи испанки, перверзни французойки и люти мексиканки. За украса може и една венецуелка и няколко белисими бамбини.

И все пак не е зле да се обмислят преимуществата на исляма - до 4 на брой, учудващо съвпадащи с броя на недостатъците.

А Голъм ще го направим сциентолог, не им помня кръговете ама той е е на най-високият.

Направо от това може да излезе пододяща тема за Ханщайн, който нещо се губи напоследък.
                Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Винаги съм се опитвал да си представя как поляците пишат на кирилица, руснаците дори са правели опити и да ги понаучат, обаче за тяхните ведо-словенски съгласни, ей, Бога ми, и Кирил и Методий нищо не могат да направят.

Comment

Dinain написа
                    Относно табелките: когато англичанин види P дали ще се сети за Ruse или ще се сети за Pernik примерно? А когато види BT дали ще се сети за Veliko Turnovo или ще му се припуши Bulgartabak? Това аз наричам половинчато решение и обърква както чужденци, така и местни - СА София ли беше? Или Каспичан? Или Казанлък? хихи
                    Въобще не му трябва да се сеща това. Идеята естествено е съвсем друга - да може да каже какви са били буквите (понеже се ползват само такива, които са еднакви на латиница и кирилица няма проблем). И тъй като регистрационните номера не се повтарят, може да се установи коя е колата. Просто и елементарно.
                    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                    Проект 22.06.1941 г.
                    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Prince Of Conde написа
                      Лонганлон, след като ти "дреме", защо въобще спомена това???
                      А ти я малко се кротни, че само за това изречение
                      освен най - корумпираната църква, друго не са дали на света.
                      аз ако ти бях учител, досега най-немилозливо да съм те подложил на най-чудни мъчения на инквизицията (фигуративно казано де). Но сериозно, това е срамно - как може хората, да са толкова бъкани с глупави предразсъдъци.
                      Освен това интересно ми е, как всички се заядохте с Лонганлон че смесвал църква и вяра, а никой не възрази срещу моята реплика (сериозна) за това как българинът се проявява като вярващ? Как употребява религията си - аз изобщо не говоря за църква, говоря имаенно за вяра, за православие и то в българския му вариант. Не за гръцкото, което е станало толкова демократично по времето на османското владичество и като резултат сега дори привлекателно, нито за руското с неговия мистицизъм, нито за сръбското обзето от националистически бесове и видения за Косово поле, за нашето си православие-на-българска-почва. Това за баницата за Прошки не е случайно, Никола Михайлов беше писал веднъж, че се чуди как така нашите сънародници забравят лютеницата извън църквата. Това особено добре се вижда в емиграция - ти български църкви в чужбина виждал ли си? Ама не като сгради и не само на една служба, ами като съсредоточие на диаспората, като социално средище? А после ги сравни с църкви на другите православни и на другите вероизповедания.
                      Българинът не е религиозен. Просто не е. Напр. някой виждал ли е някога по-измислен, по-външно възприеман, по-несъпреживян заедно, по-непочувстван ритуал от освещаване на нова бизнес сграда да речем?
                      Не е така на други места и не ми казвайте, че става въпрос принципно за религиозност, че живеем в 21 век, когато хората не са религиозни. Не говоря за някакъв фанатизъм - и при нерелигиозните представители на други вероизповедания (и на други православни народи) в човешкото ежедневие се наблюдава друго възприемане - лично и обществено - на религията, вярата и да, като следствие и църквата.
                      Last edited by albireo; 26-09-2006, 15:53.

Comment

Владимир Свинтила написа цяла книга обаче точно в обратния смисъл! Българинът и чудеса си вижда, и в църквата си вярва. Тя виж малко го поизостави и се комунизира, може би не като виждания, като структура, мисля. Разчитат на държавата, държат се чиновнически, отбиват службата да мине номера в голямата си част. Наши студенти учеха в Гърция, в Русия,богословие. Къде са сега, знаеш ли, правилно. В Гърция и Русия. Който се е върнал, не селски поп, ами здрасти не искат да му кажат. А иначе "българинът"- оня чичото от лозето и от фабриката, дето уж бил прост, много хубаво си вярва, псува, бие, плюе, и пак си вярва

Comment

Вярва трънци - битово изнасилва религията, това прави. А Свинтила е оптимист, неговия културен песимизъм е всъщност израз на оптимизма му - един вид Ди фане хох, пак има надежда, материал за възраждане и т.н.

Comment

А ти може би така мислиш заради гадостта на София. По страната не е само попържни и бой до насиране. Много благи хора си има.

Comment

Струва ми се, че българинът, или поне този, който се определя като религиозен, е по-скоро суеверен, а не религиозен в действителност. Или поне аз съм срещал много повече такива, отколкото религиозни. Тези, които са истински религиозни са по-скоро част от някаква секта, която няма нищо общо с православието.
                              Освен това, аз също не виждам кой знае каква връзка между този въпрос и кирилицата, особено в съвременността.
                              Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                              Проект 22.06.1941 г.
                              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Аз пък не виждам особена връзка между идеите за смяна на кирилицата и здравия разум. Затова с удоволствие отклоних темата насам

Comment

Working...
                                X