Че къде е проблема с азбуката?? Ако си в чужбина и ти се пишат бг думи на латиница, никой не те спира, пиши си. Всички знаем латиницата, можем да се нагодим според обстановката. Не виждам никакъв смисъл от смяна. Гърците смениха ли си буквите? Защо сме длъжни да правим като турците? При тях е по-скоро откъсване от една по-друга култура. На мен ще ми е приятно да видя кирилица на еврото след 10тина години, и още по-приятно да я вида по европейските институции в Брюксел. Много е гот също когато някой чужденец се опули над книгите и списанията, които си чета понякога в университета. Обикновено казват: "Много интересно, и аз искам да мога да пиша така" имам и ученици
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Приемането на латиница като азбука в България
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Dinain написаПрактическите ползи, които търсеше Том_Калм, биха били унифицирането на регистрационните номера на колите, вместо текущата абсурдност, пътните знаци, табелки и т.н., което би било от полза единствено за чужденците и комуникацията с тях.
За останалото ... не знам, китайската икономика все още е във възход, а играе малко или много по западните правила (има много да наваксва обаче като правила засега). Какво ще стане надали някой от нас може да прогнозира. В подкрепа на английския е обаче безсмислено да се дават китайски примери - това говори само за лошо подбрани такива - погледнете съседна на Китай Индия, където английския се говори доста масово, а тя по население гони китайците вече.
Както и да е - не може да се каже какво би станало - вече неведнъж един европейски език е бил сменян от друг покрай политически промени - спокойно може да се окаже, че следващия може и да не е европейски. Надали някой може да каже със сигурност.
Всъщност, Динаине, какво ще кажат според теб израелците, ако някой като теб им предложи да си сменят азбуката - те имат още по-малко "право" от нас да я държат - тя е използвана от в пъти по-малко хора, отколкото кирилицата
Интересно ми е ако дадеш такова предложение там какво ще ти кажатМодератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Аз вече заявих твърдата си позиция ЗА запазване на Кирилицата като официална писменост, каквато е била през последните 12 века, тъй като е и символ на българския народ, на неговото обединение, самозъзнаие и запазване през вековете. Тя е и символ на нашата религия - Православието, което се е наложило именно благодарение на кирилицата!"Спартанците не питат колко са враговете им, а къде се намират......"
Comment
-
Prince Of Conde написаАз вече заявих твърдата си позиция ЗА запазване на Кирилицата като официална писменост, каквато е била през последните 12 века, тъй като е и символ на българския народ, на неговото обединение, самозъзнаие и запазване през вековете. Тя е и символ на нашата религия - Православието, което се е наложило именно благодарение на кирилицата!
Prince Of Conde, да кирилицата е станала символ на българския народ с течение на вековете, макар че когато съм говорел с чужденци, почти всеки от тях я нарича "руската" писменост. Знаеш ли, колко неприятно е да им обясняваш от къде идва тази писменост и кой започва да я използва първи.
Символ на обединението ни. Едва ли кирилицата е причината българският народ да е обединен. Всъщнос той обединен ли е? А, какво имаш предвид под обединение.
А относно самосъзнанието ми -аз се чувствам българин и ще бъда такъв по обективни причини, независимо дали пиша на латиница, кирилица или маймуница.
За Православието. То не се е наложило благодарение на кирилицата, а на това, че църковните обреди са се извършвали на говоримия тогава език (макар че щеше да се наложи и без това). А чрез какви знаци този език се претворява писмено е чист технически въпрос. И коя е ВАШАТА религия? Аз не съм православен, но съм не по-малко българин от теб. Междудругото, Българската Православната Църква продължава със своя инат да не приема обредите в храмовете да се извършват на български. Ползва се т.нар. църковно-славянски, който е бил говорим преди хиляда години, но не сега. С това Св.Синод отказва да направи това, което направи свети княз Борис -хората да разбират онова, което става в храма.
П.П. Със същия успех щяхме да се запазим през вековете и ако пишехме на латиница. По-важните причини да оцелеем, като народ са Православието ( почти през цялото време ръководено от гръцки владици), отдалечеността във вярата, бита и общественото устройство от завоевателя, това че почти всички българи живеели по селата, където влиянието на външни фактори е по-малко (колкото по-прост, толкова по-малко фанариотите могат да ти влияят) и т.н.
П.П.П. Това мнение не може да ме убеди. То създава у мен рефлекс за отпор и съпротива. Убедихаме други логични и систематизирани отговори.
Comment
-
"...Знаеш ли, колко неприятно е да им обясняваш от къде идва тази писменост и кой започва да я използва първи..."
Странно, гордиться нужно, что даже Монголы с Русскими пользуются кирилицей,а не испытывать неприятных ощущений от объяснений .
Я считаю, что владение Европейским народом другим алфавитом помимо латиницы-приемущество... Латиницу любой знает, а вот кирилицу только
счастливчики . Короче нам повезло, а продвинутые латинисты могут начинать пользоваться другим алфавитом хоть завтра...Но от этого они не станут более образованными и счастливыми, просто потеряют часть своего прошлого и свою культуру взамен более легкого общения в сети Интернет."Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .
Comment
-
Prince Of Conde написаТя е и символ на нашата религия - Православието, което се е наложило именно благодарение на кирилицата!
Българското духовенство се интересува повече от цените на недвижимите имоти, от винцето и да загледа съседската булка с големите ... дини, отколкото от паството си. И така е било общо взето винаги през вековете.
Comment
-
@ Хана
Ха ха! разкрит съм ....няма други.
Не бе сериозно българската традиционна употреба на религията се свежда до това кой ще почерпи с баница на Прошки. Протестантсвото ми е едно такова много....целенасочено, хем вплетено в ежедневието хем наистина религиозно. А аз не съм чак дотам религиозен, но се улавям, че когато разсъждавам за вяра и религия, го правя общо взето с категории принадлежащи на католицизма.
Освен това католицизмът е йерархичен, структуриран. Кефят ме иезуитите, доминиканците, рицарските ордени и особено доктрината за непогрешимост на Папата. Абе общо взето лични неща. Не толкова важни като онова с презервативите обаче
Comment
-
Kamerer написаВсъщност, Динаине, какво ще кажат според теб израелците, ако някой като теб им предложи да си сменят азбуката - те имат още по-малко "право" от нас да я държат - тя е използвана от в пъти по-малко хора, отколкото кирилицата
Интересно ми е ако дадеш такова предложение там какво ще ти кажат
Динайн написаНе съм приритал да минавам на латиницаLast edited by Dinain; 26-09-2006, 13:42."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Longanlon написаТва е доста плосък довод. Дреме ми за православието, честно...
Българското духовенство се интересува повече от цените на недвижимите имоти, от винцето и да загледа съседската булка с големите ... дини, отколкото от паството си. И така е било общо взето винаги през вековете.
А що се отнася до католическата църква, не мисля, че нейната история е много хм... невинна.
Comment
-
Предлагам да оставим православието, католицизма, въобще религийте и емоционалните изблици на родова чест и да разгледаме практичната страна на въпроса. Плюсове и минуси на замяната на кирилицата с латиница. Голъм го бива да прави такива таблици с подточки"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Лонганлон....демокрацията е измислена от езичниците преди христа, а не от католиците Цивилизация - широко понятие, но май и тук Китайци, Шумери и Египтяни са първите ( официално), а не католиците. За Бога, та католиците са се отделили от Православните, а не обратното, и освен най - корумпираната църква, друго не са дали на света. Православието и Православната църква не са едно и също, не мислите ли? Тъй че моля ви не пренасяйте недостатъците на Църквата, върху самата вяра.
А за плюсовете - ами просто е - нашата азбука е създадена като материално изражение на езика ни, а не е изкуствено наложена като при турци, сърби, поляци, чехи, словаци и прочие. Латиницата не е пригодена за пресъздаването на звуците, характерни за нашата реч - щ, ъ, ьо, ю, я. Минусите - веднага ще посочите преводите, но не виждам гърците да са си сменили азбуката, а те са членки на ЕС от над 20 години!"Спартанците не питат колко са враговете им, а къде се намират......"
Comment
Comment