Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Македонският: диалект или език

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    Македонските диалекти са българските диалекти, говорени в географската област Македония. Някои от тях са в основата на езиковата норма в Република Македония. По-рядко като македонски диалекти се определят говорите от други езикови системи - румънски (арумънски, мъгленорумънски) и други.

    В България по-голямата част от македонските диалекти се класифицират като западнобългарски диалекти. В момента диалектът на съседни села покрай българо-македонската граница се различава, под силното влияние на книжовните езикови норми и в двете държави. В езиковедско измерение, най-важното различие между западнобългарските диалекти и македонската езикова норма е в правописа и фонетиката на буквите ,  [кь]; , ƒ [гь]; £, ¼ [й]; , Ÿ [дж]
    Най-източните македонски диалекти са източнобългарски според двуделната подялба на българските диалекти на екавски и якавски. В Серските и Драмските, както и в голяма част от Солунските, Неврокопските и Разложките го̀вори, ятовата гласна (или е-двойно) Ѣ се произнася като я. Това важи и за някои села в Мелнишко.



    дамски ежедневни обувки

    Comment

    Working...
    X