Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Македонският: диалект или език

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    Това е една тема, която е обект на езикови спорове от доста години, може би още от времето на балканските войни.
    Към курса ми по Диалектология съм конспектирал една интересна статия - "Единството на българския език в миналото и днес", в която се защитава и обосновава твърдението, че езикът говорен в територията на днешна Република Македония е чисто български. При това, дори не се разглежда като някаква отделна диалектна група.

    Ако представлява интерес за вас, бих представил във форума бележките си по нея ( Самата тя е твърде дълга ).
    "Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.

    Comment


      #17
      Stormbringer написа
      Това е една тема, която е обект на езикови спорове от доста години, може би още от времето на балканските войни.
      Към курса ми по Диалектология съм конспектирал една интересна статия - "Единството на българския език в миналото и днес", в която се защитава и обосновава твърдението, че езикът говорен в територията на днешна Република Македония е чисто български. При това, дори не се разглежда като някаква отделна диалектна група.

      Ако представлява интерес за вас, бих представил във форума бележките си по нея ( Самата тя е твърде дълга ).
      За мене представлява интерес да Бих се радвал да прочета нещо по-сериозно по въпроса.
      A strong toun Rodez hit is,
      The Castell is strong and fair I wis...


      блог за средновековна балканска история

      Comment


        #18
        martjo написа
        Новата дискусия може само да ме радва. Като човек, занимаващ се с лингвистика, съм поласкан

        Благодаря на модератора!

        Смятате ли, че говорителите по телевизиите, била тя Кнал 1 или някоя частна, говорят правилно и книжовно? Мисля, че те са хората, които трябва да дават пример на цялата нация за правилен книжовен език. Забелязвам от скоро, че те използват думи, дразнещи и самия мен. При положение, че съм от Североизточна България и говоря "миеко", ми прави впечатление използваните масово от всички говорители по медиите думичките-глаголи "влеЗна" и "излеЗна". Без да се обиждат софиянци, те най-често ги употребяват. Може би смятат, че така е правилно? Най-интересното е, че такава употреба вече забелязвам и от хората, които не са от Западна българия, именно в Източна. мисля, че под влияние на публичните личности.

        аз не мисля, че "говорителите" по тв трябва да дават пример с езика си. тяхната работа е да говорят на РАЗБИРАЕМ език за зрителите, което ще рече - главно на разговорен, по възможност без жаргон. Изобщо идеите (и действията), насочени към изкуствено запазване на езика (книжовния) ми се струват: 1. глупави 2. обречени на неуспех. езикът, ако не се развива, умира. именно поради тази причина съм напълно против обособяването на категорията "чуждици" като нещо лошо. напротив - чуждиците са една от формите за развитие и обогатяване на езика. твърдят, че английският бил най-богатият, и мисля, че е благодарение на приетите множество чужди думи.

        и по темата - македонският си е отделен език, независимо дали това се харесва на някого или не. това, че произхожда от български диалект е ясно, но не го прави по-малко отделен език.

        Comment


          #19
          Понякога диалектите на един език са адски различни, а понякога един и същ език има различни имена като сръбския и хърватския. Според мен македонският си е език, най-вече защото те така са решили и повече няма място за спор.

          Comment


            #20
            Според мен македонският си е език, най-вече защото те така са решили и повече няма място за спор.
            Амин! :tup: :tup: :tup:
            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
            "But I know none, and therefore am no beast."

            (Richard III - William Shakespeare)

            Comment


              #21
              Ами ako решат друго?

              Comment


                #22
                Хусарю, съвсем точно сте предали същността на проблема .

                KG125 написа
                Ами ako решат друго?
                Предполагам че "те" са целкупният македонски народ . Ами ако решат друго, ще е друго. Националното самоопределение е самообяснително понятие .

                Comment


                  #23
                  E, "te" са тези, чието решение ще бъде прието, така, както се приема сегашното решение.
                  Не съм сигурен сега кой точно е решил, но целокупния с албанците ли ще го броим, или без?

                  Впрочем, как ще се дефинира исторически сегашното статукво - от български диалект - към отделен език в процеса на държавно и културно обособяване /държавно горе=-долу ясно, за културното ... не знам/, или изначално отделен език?

                  Comment


                    #24
                    Май не виждаш разлика между това как стоят нещата според дадена национална лингвистика, според ненационална такава (т.е. непроизхождаща от нация, свързана със случая) и как стоят политически нещата. Тази, които решават са хората, които се смятат за македонци - те рашават за себе си (затова и подчертах, че "самоопределение е самообясняващо се понятие). Вторите, които решават са управниците на Македония, които постулират дадено политическо решение. Това са все тези, които това решение засяга пряко и така да се каже, за които то е насъщно.
                    Останалите могат (и) решават за себе си. Така за хората, принадлежащи към първото множестов има и множество варианти (за някои ще си е самостоятелен език, за други диалект, за трети вариация и т.н.), за държавата е едно нещо, прието с политическо решение (което няма нищо общо с научните основания, но за сметка на това си е съвсем реално). И т.н.

                    Comment


                      #25
                      има ли македонска математика? а решават ли македонците дали са от хомо сапиенс? и изобщо решавали ли са някога дори това какво искат? в бойна слава мисля, не е място за подобно обсъждане.

                      Comment


                        #26
                        Разбира се, че политически се решава вътре в държавата. Достатъчно е политическата воля да се фомулира свободно по приетите норми. Аз питах за мнението ви по историческия генезис на езика/диалекта, кой както го приема. Политически нещата са ясни.

                        Comment


                          #27
                          Обаче статията, за която спомена Stormbringer бих прочел с интерес.
                          We don't see things as they are, we see them as we are
                          ---Anais Nin----

                          Comment


                            #28
                            За езиковедите винаги е трудно да постигнат съгласие по въпроса дали дадена норма представлява език или диалект. Мете няма претенциите да дава окончателен отговор на този въпрос и казва, че с твърденията си повтаря най-бележитите езиковеди. "Когато се каже, че езиците се разделят, това означава, че са се разделили езиковите структури, а не лексиката и фонетиката, използвана от отделните диалекти, каквито са гегийският и тоскийският и българският и славомакедонският", обяснява той. В такива случаи можем да говорим само за диасистема на два основни диалекта.
                            "Конкретно, славомакедонският и българският представляват една диасистема на българския език, тъй като тези два диалекта имат еднаква езикова структура, също както е идентична езиковата структура на албанския в гегийския и тоскийския диалекти".
                            Серж Мете
                            Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                            Comment


                              #29
                              Само за пояснение, Серж Мете е френски историк, който е в Скопие по повод на издадената му в Македония книга:"История на албанците:От Илирия до независимо Косово".На представявнето на книгата във Френския културен институт в Скопие на 10.02 2007 г, той отговаря, както е цитирал Тонев на въпрос дали гегите и тоските са различни народи.Спирайки се на езика на гегите и тоските, Мете дал пример,че и "славомакедонският" и българският са диалекти на един и същ език.Средствата за масова информация в БЮРМ нарекоха това мнение на Мете "френското унижение".

                              Comment


                                #30
                                За мен в момента има македонски език вече формиран, като създаването му е чрез вкарване на сърбизми на основата на българския диалект. Неприятно, но защо да не го признаем този факт?

                                Comment

                                Working...
                                X