Действително съкратени форми и вариации на имената има много. Но специално Борис най-вероятно е с прабългарски корени (а дали са тюркски не е сигурно )
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Произходът на някои думи
Collapse
X
-
За пръв път името се среща при Теофилакт Охридски под формата Богорис-Михаил.
Името Борис/Богорис се споманава в различни модификации в следните източници:
- Теофилакт (на гръцки)
- Теофан Константинат (на гръцки)
- Преписката на Борис с папа Николай (на латински) и на още доста места. В по-късните обаче Борис е назоваван с християнското си име Михаил, а не Борис.
При Паисий е Богорис.
Обаче името Борис категорично не е от тюркски произход: фонетично в тюркска дума е невъзможно съчетанието на гласни О и И в корена на думата. Възможно е ИС да е наставка, но пък няма засвидетелствана такава наставка.
Има употреба като Бори таркан, т.е. таркан Бори.
Според мен името не е и славянско, а формите Борислав, Боримир, Борил са по-късно пославянчване, както Борил вероятно е повизантийчване. Макар че имаме доста старобългарски, т.е. славянски подобни корени БОРЪ - гора, БОРНТН СЕН - боря се. Наставката ИС обаче е абсолютно нехарактерна за старобългарския, както и за по-късните свидетелства от славянските езици. Същото както с тюркския произход. Обаче в полза на славянския произход е твърде бързото "премесване" на името към Рус, макар че там има доста стабилна българска връзка.
Това, което пише за името Владимир в текста мисля, че не е вярно. Както и че името се срещало рядко след Борис ² - в колко източника трябва да се споменава, в 50 ли?
Едно е сигурно - това е едно от малкото, а май даже единсвеното име с български произход, което се е наложило в света като име (Борис Бекер например).
Comment
-
Хана написафонетично в тюркска дума е невъзможно съчетанието на гласни О и И в корена на думата
Comment
-
Хана написаТова, което пише за името Владимир в текста мисля, че не е вярнопарцалче написаВ голяма степен аналогично е и положението с казуси като "Владимир", "цар"
ПП Аз ли не разбирам нещо, или автора на статията бърка вековете???
Името възкръсва за нов живот от края на XVIII в. нататък, като хората започват да кръщават с него все повече деца едва след раждането на престолонаследника, бъдещия цар Борис III (1894-1943 г.)."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Виж това с "мир" го има и при прабългарските имена - Маламир, Елтимир... Иначе автора едва ли бърка вековете, има се предвид, че името става популярно, чак през възраждането. Думичката цар уточнихме от къде произлиза и кой е бил първият цар(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Гост
Хана написа
1. Има употреба като Бори таркан, т.е. таркан Бори.
2. Обаче в полза на славянския произход е твърде бързото "премесване" на името към Рус, макар че там има доста стабилна българска връзка.
1. "Боритаркан" е официална длъжност. (Има и други таркани - "олгутаркан" и т.н.)
2. Това, че името е разпространено в Русия няма нищо общо със евентуални славянски връзки. Там то влиза в масова употреба там поради канонизацията на светиите Борис и Глеб. Това са двама братя, синове на руски княз и българска, от тукашната България принцеса, женена за княза, убити в някакви руски междуособици и канонизираи от църквата.
ПП
Пардон, то си го пише и в статията, цитирана по-горе
Comment
-
Elerina написаА може ли тогава корена да е бил "борс" и "и"-то да е добавено по-късно? Или да е било "Богорис", а с течение на времето да е преминало в "Борис"? Защото баща ми твърди, че тия барси (леопардите) обитават точно районите, от които са дошли прабългарите и има някаква логика да се е давало името на такова величествено животно.
Хана, права си. Славянския произход на името "Владимир" е широко разпространен мит, понеже много удобно пасва на руското "ВЛАДЕтель МИРа". Чел съм обаче изследвания показващи недвусмислено че произхода на името е скандинавски - на фона на имената като Grindemyr не е необичайно. И вероятно руското "мир" в смисъл на "свят" идва именно от скандинавските езици.
Comment
-
Гост
Да обърнем малко внимание на родовите имена - в Омуртаговите надписи се срещат родовете "Ермиар", "Кюриигир", "Вокил", "Чакарар", "Кубиар". Сещата ли се за аналогии?
Comment
Comment