Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Македонски форум, раздел македонска история...

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Македонски форум, раздел македонска история...

само вижте за какво иде реч... що не сме им приятни на тез хора :-) а да не говорим пък за изявлението на младежа относно словата на Паисий, просто може да хвърли в тъч всеки...

И какво целиш с този пост?
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Amaranth написа
      http://forums.vmacedonia.com/topic.a...32&whichpage=1
      само вижте за какво иде реч... що не сме им приятни на тез хора :-) а да не говорим пък за изявлението на младежа относно словата на Паисий, просто може да хвърли в тъч всеки...
      Супер!!! Отдавна не се бях забавлявал така! Много ми е симпатичен Duhot na Vovata, дека писува:
      "Со линвистика се бавам одамна така не ми треси глупости дека на Ъ во рускиот поставили некаков "ВОКАЛ". "Ъ" е вокал, батевото. Пробай да извикаш бугарското име Кънчо само со темен вокал (како што вие се мачите). Нема проблем за нико¼а Бугарска майка да си извика момчето: КЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪнчооооооооооо. Сега проба¼ да накараш чех, руснак или пол¼ак или па дури Србин да извика истото. Ке извикаат сите нешто како: КААААААААААААААААААнчоооооооооооо. Разбораш сега? Точно и саму Бугарскиот е то¼ во ко¼ Ъ има звук. И то звук, кой е неможлив за нико¼ словен ниту грк."

Пълен разгром!
      Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
      A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Бугарска лага: Цар Самоил бил бугарски цар!
        Сeверна и централна Македони¼а била окупирана од бугарскиот Цар Крум. Не може¼и да го истрпат ропството под туркобугарскиот окупатор, синовите на брс¼ачкиот кнез Никола во 969 г. креваат бунт против Бугари¼а. Бугари¼а е тогаш исцрпена од борбите со Византи¼а, умира бугарскиот цар Петар, а неговите синови Роман и Борис Втори се заробени од Византи¼ците, па македонските благородници ¼а искористуваат оваа лоша ситуаци¼а на Бугари¼а, за да се оттргнат од бугарскиот ¼арем. Македонските принцови, Давид, Арон, Мо¼се¼ и Самоил ¼а ослободуваат Македони¼а и ¼а прошируваат слободната македонска територи¼а и на тло на Византи¼а. Од ваквите успеси на македонските господа, Византи¼а е исплашена и во 970 г. ги ослободува бугарските принцеви Роман и Борис Втори, за да ¼а обноват Бугари¼а, а воедно ги наоружува во борбата против Македонците (Skylitzes.255.73-80). Скилица, на¼големиот самоилов историограф вели дека Македонците и Бугарите биле две на¼големи спротиставени сили (Skyl.328f)
        Това може само македонец да го измисли обаче :lol: :lol:

Comment

Мен само ми е чудно кога ще се сетят, че и шотландците всъщност са македонци, с всичките им тези имена... Ох, маке, маке, лудо маке... От друга страна, браво поне, че ги има! Щото иначе кой щеше да ни разсмива с такива небивалици?
          Българската държава започва да се изгражда и с това започват проблемите.
          Бисер от кандидат-студентската кампания
          по история на СУ 2006

Comment

Nick написа
            Супер!!! Отдавна не се бях забавлявал така! Много ми е симпатичен Duhot na Vovata, дека писува:
            "Со линвистика се бавам одамна така не ми треси глупости дека на Ъ во рускиот поставили некаков "ВОКАЛ". "Ъ" е вокал, батевото. Пробай да извикаш бугарското име Кънчо само со темен вокал (како што вие се мачите). Нема проблем за нико¼а Бугарска майка да си извика момчето: КЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪнчооооооооооо. Сега проба¼ да накараш чех, руснак или пол¼ак или па дури Србин да извика истото. Ке извикаат сите нешто како: КААААААААААААААААААнчоооооооооооо. Разбораш сега? Точно и саму Бугарскиот е то¼ во ко¼ Ъ има звук. И то звук, кой е неможлив за нико¼ словен ниту грк."

Пълен разгром!
            Абе по принцип, понеже ние българите сме достав възприемчиви, звукът "Ъ" сме го приели от турски, както примерно буквата "Ф" от гръцкото фи в староблъгарски, ама много умело борави с лингвистични доказателства тоя маке за свои целички

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
            ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
            ,sevogorob eht erew ysmim llA
            .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
            тарляха се и сврецваха във плите;
            съвсем окласни бяха тук щурпите
            и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Голям сеир ще падне, ако на този форум се прехвърлят и нашенските автохонци. На фантастика ще го докарат, но не знам как ще си поделят древния свят.

Comment

byzantiner написа
                ..звукът "Ъ" сме го приели от турски...
                Стига бе, от турски сме го приели! А буквата "Ъ" кога сме я приели? Или и ти като македонеца - буква има, "вокал" нема.
                Никто не обнимет необъятного! - Козьма Прутков
                A який чоловiк горилку не п'є - то вiн або хворий, або падлюка. - Невідомий українець

Comment

Айде пак почва спорът "кой какво е измислил и какво е откраднал от другите". Вразумете се бе, това мерене на хм... факти е детинско.

Comment

Nick написа
                    Стига бе, от турски сме го приели! А буквата "Ъ" кога сме я приели? Или и ти като македонеца - буква има, "вокал" нема.
                    Да, б тва е сериозно.....имаме така буква в кирилицата, разбира се, но се е четяла, доколкото си спомням от часовете ми по старобългарски в Класичиската гимназия като дълго О или У, разбираш ли...простотийте на тоя македонеца за вокала недей да ги слушаш

THE LABARUM

Comment

Звукът Ъ в този му вид, в който го произнасяме сега, действително най-вероятно не е присъствал в старобългарския, казвам "най-вероятно" защото само може да се реконструира предполагаемото произнасяне на който и да е мъртъв език. Но това, че го няма в другите славянски е доказателство, че се е появил след разпадането на славянски племена. А откъде е дошъл - според мен е специфично балканско явление, като се заслуша човек в румънския и албанския - там Ъ-то звучи съвсем като българското.

Comment

Или пък от българския е дошъл в тях. Макар, че, току така един език да приеме нов звук.... Как става това и има ли примери?

Comment

Или пък от българския е дошъл в тях
                          КГ125, настрана манията за величие, ама каква причина има български звук да се пренася в румънския или албанския език? Не съм специалист, но не ми е известно някога в историята да е съществувало голямо културно влияние на България над околните и държави. Нито пък Албания или Румъния да са били завладяни от нея.
                          Съгласен съм с Хана. Единственото разумно обяснение "Ъ" да съществува в 3 езика (които нямат нищо общо един с друг) е някаква обща основа, някакво древно произношение характерно за района. Тоест трябва да се търси в по-древните времена, когато нито тези езици са съществували, нито сегашните държави, нито сегашните народи.

Comment

Dinain написа
                            Нито пък Албания или Румъния да са били завладяни от нея.
                            Стига де, Албания не, ама пък Румъния( в частност Влашко), я се замисли Аз доколкото знам "Ъ"- то като звук е възприето от турския в български специално, а там вероятно в останалите по-възприемчиви членове на балканското семейство(тука правя тази класификация на езиците въз основа на географията и съответно силните връзки между тях, въз основа на които могат да се открият сходства и заемки от всякакъв характер)- то като се замислиш може би само гърците не са чак толкоз възприемчиви(в смисъл не са приемали букви звуци- и до днес се инатят като магарета и не можеш да ги научиш да казат Ъ,Ш,Ч, Ж, ДЖ и пр.), ама пък и те си имат бая турцизми в разговорния, даже и в литературен език.....так че.....

Макар, че, току така един език да приеме нов звук.... Как става това и има ли примери?
                            Еми само се замисли как ти можеш правилно и като един американец или англичанин да произнесеш примерно G , макар ние българите да нямаме по принцип точно /Джи-/ звук....при нас в този случай той е съчетание от две букви д+ж, но не го четем "дъжъ", а някак успяваме да бъде "джи", нали

THE LABARUM

Comment

Аз доколкото знам "Ъ"- то като звук е възприето от турския в български специално, а там вероятно в останалите по-възприемчиви членове на балканското семейство(тука правя тази класификация на езиците въз основа на географията и съответно силните връзки между тях, въз основа на които могат да се открият сходства и заемки от всякакъв характер)-
                              Да, това звучи правдободобно. Ако не е моята теория за древните племена, не се бях сетил за турците. Но всичко си идва на мястото - влияние има, и културно и силово и достатъчно време да се възприеме. Теорията на КГ125 просто няма смисъл, със същия успех може да се твърди че поляците, французите или викингите са "взели" от българите някой звук.
                              А Влашко колко време са го владели и през кой период? Дали може да се твърди че това има някакво отражение върху румънския език или култура?

Comment

Working...
                              X