Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Малко разяснение

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    А бе, някъде по военно-историческите форуми да сте виждали такова чудо! Всеки път, ама абсолютно всеки път, се почва...тоя крив, оня прав,, това трябва, онова не може...
    Пита някой, ако има някой отговаря му се, после благодаря и всички са ОК. Характеропатиите, назад!!! Сега тия , ученичките с хитрите въпросчета са отделна тема, те си и личат.

    Comment


      На първо място предлагам тези мения да бъдат отделени в друга тема (примерно онази за разясненията). Тази тема, без да е велика, не заслужава да бъде задръстена със странични (макар и важни) въпроси.

      Също както отбеляза и Голъм, пробелма не мисля, че е Щърбов и неговите въпроси. Явно тук въпроса е за модерацията и управлението на форума най-общо. И все пак искам окончателно и по възможност веднъж за винаги да приключим с казуса Щърбов. Аз лично не мисля, че основният или дори важен проблем на форума е точно той. Признавам си, че въпросите му са ми досадни, благодарностите също. И при все това не се чувствам толкова обиден, че да настоявам той да бъде изгонен. Струва ми се, че всеки е свободен да игнорира въпросният потребител. Може и да греша, в този случай нека който смята въпроса за наиситна важен да напише едно ЛС до модератор, в което да настояват за някакво решение. Сигурен съм, че това би помогнало значително. С това искам да приключа въпроса Щърбов и да се върна към модерацията, която смятам за основният проблем.

      Без да теоретизирам върху това що е модерация, тя е туй дето насочва форума в определена посока. Всеки потребител има своя визия за форума и предполагам, че тя не съвпада с тази на нито един друг потребител. Всеки потребител може и по някакъв начин да въздейства и формира форума. Един го прави по-силно, друг по-слабо.
      Хората, които се занимават с модерирането въздействат най-силно.
      Тук очевидно е и проблема. Визията на отделният потребител никога не съвпада с тази на модератора.
      Разбираемо е, че потребителите са недоволни от модераторството - то рядко отговаря на желанията им, а дори когато отговаря остава незабелязано.

      Пишейки тези глупости все се чудя как да стигна до нещо смислено без да обидя някого, без да взрива форума, да наруша всички правила и т.н

      До преди месец завърши един период през който модерацията осъществявах почти единствено аз. Всички спорни решения в този период съм взел сам. В известна степен трябва да призная, че самият аз не съм привърженик на модераторската анонимност, но съм се старал да се съобразявам с това правило. Спазвал съм го защото съм го заварил и защото ако някой желае да запази анонимността си то това минава през запазване и на моята анонимност. Въпреки това в моменти когато съм смятал, че не може да се запази анонимността съм я нарушавал.
      Но да се върна на периода. Решенията съм ги взимал аз. Не мога да кажа, че винаги съм бил прав, но винаги съм действал съобразно това което смятам за правилно. Не смятам, че Щърбов е за гонене само защото е досаден, действал съм според това свое убеждение. По-същият начин смятам, че щом има някакви правила то те трябва да се спазват поне докато бъдат премахнати. Буквоядство е, вероятно е погрешно, но така разбирам нещата аз. Правила обаче за всичко няма, в огромното мнозинство от случаите няма. Тогава се налага човек да действа по собствен преценк, по усет. Това са и най-тежките моменти. Човек колкото и да иска не може да е безпристрастен. Аз многократно съм обвиняван, че трия хората които не са съгласни с мен. Даже мисля за някой се смята че съм ги прогонил. Вярвам, че не е така, но може и да греша. Винаги съм се стремил да оценявам само написаното. Въпреки това не може да се отдели написаното от написалият го. И все пак си мисля, че ако съм бил пристрастен, то е било към положителните страни, към силните потребители. На тях съм разрешавал повече. Това може и да е грешка. Изобщо колкото повече се връщам към този период, толкова повече смятам, че съм допускал твърде много грешки.
      Това което донякъде ме успокоява е, че дори когато съм грешал съм го правил несъзнателно. Действията(или бездействията) ми винаги са били основани на представата ми за това кое е добро за форума и кое не. когато осъзнах вредния си ефект върху форума и потрбителите му аз се оттеглих. За съжаление това стана твърде късно. Грешките си да поправя не мога, а извинението едва ли ще помогне. Въпреки това аз се извинявам. извинявам се на всички, които съм засегнал волно или неволно. Извинявам се за всички те си грешки.
      За съжаление личните ми грешки се отразяват на целият модераторски екип. Дори сега, когато аз вече не съм част от него, слушам упреци, отправени към действия извършени от мен.
      Модераторите са хора, щадете ги, опитайте се да ги разберете. Когато те действат не е за да ви навредят, познавам тези хора и знам, че нито един от тях не е злоупотребявал с дадените му права. Не биха и злоупотребили. Когато те правят нещо то е защото така смятат за правилно. Понякога те виждат повече от вас и са прави, без да го съзнавате. Понякога пък виждат по-малко. Случва се и да грешат. Дейността им се базира на лична преценак, не може да очаквате всеки път тя да е точна, а още по-малко да съвпада с вашата. Когато правят нещо опитайте се да разберете защо, замислете се защо не правят това което вие смятате за правилно. Ако все пак сте недоволни можете да попитате, никой няма да се обиди. Но го направете на ЛС към модератор. По този начин вие им помагате в работата - не само че ще им обърнете внимание към нещо, което може и да не са забелязали или оценили, давате им различен поглед върху нещата. Самите вие пък щще получите сравнително бърз и ясен отговор. Използвайте този канал за връзка с модераторите, питайте, давайте съвети, подсказвайте решения, сигнализирайте за проблеми. А нищо не пречи когато сте съгласни с някое решение на модератор да му го съобщите и защо. Не толкова за да го зарадвате, а за да му подскажете, че е на прав път. Сега да не вземете да препълните кутията с ЛС-та? Не го казвам на шега, обещах си да не се мъча с шеги тук, казвам го защото модераторите също имат ограничено време, също имат лошо настроение, имат лични проблеми, изобщо и те са хора - помнете го. Аз съм правил грешки, помогнете на другите да не ги повтарят.
      Извинявам се отново на всички засегнати, извинявам се и на тези, които ще се мъчат с това мое мнение. Знам, че съм досаден и скучен, но ммисля, че това са неща, които е крайно време да се кажат. Дано този път да не греша.
      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

      Comment


        Позволявам си да напиша още нещо по темата (съгласен съм изцяло с написаното от Ханс и лично аз не смятам, че дейността му е била вредна за форума, но отав е отделене въпрос), то е защото още преди време се обсъждаше едно решение на проблема с въпросите (и по-точно за тези, които го осъзнават като проблем) от ученици, търсещи някой да им помогне за реферат или пък просто хора, които нещо не знаят и се надяват друг да подпомогне незаннието им. Това "решение" бе да се създаде отделна секция на форума, нещо като "въпроси и отговори" или пък "запитваниЯ", или дори "информационни заявки". Тази секция ще е оставена само и единствено за теми върху всякакъв тип въпроси.
        Това би постигнало две неща: от една страна този тип теми няма да изпълват останалите секции на форума (или когато бъдат пуснати там, модераторът бързо и лесно ще ги мести, защото няма да трябва да се чуди къде точно да ги премести). От друга страна, потребителите, за които подобни теми-въпорси са дразнещи ще могат напълно да игнорират този раздел и съответно няма да имат повод да си развалят настроението.

        Comment


          Е явно не се мина без да съживим "малката" тема

          Горния пост на модератор е от мен, затова и ще поясня първо него (пък и е по-лесно да почна от конкретиката )
          Значи първо по въпроса със задаването на въпроси - интернет форумът, така или иначе, такъв или инакъв, е и си остава място за задаване на въпроси. И понякога на отговарянето им. И стига въпросите да не са с користна цел (като писане на домашно например, а конкретният случай мисля на всички е ясно, че не е такъв) ами да идват от искрен интерес или дори само от любопитство, то смятам, че това е правилният форум за тях. Една от най-бленуваните цели на форума, никога не постигната реално, беше именно образователната и популяризиращата. Е как да популялизираш или да обучаваш като забраняваш на хората да питат? Капсулираният в себе си елитаризъм е снобарство.
          А съвсем прагматично погледнато не разбирам въобще къде е проблема - който не му се занимава със според него прости и елементарни въпроси да не се занимава. Даниц го каза добре: "Пита някой, ако има някой отговаря му се, после благодаря и всички са ОК." Ако темата наистина пък съвсем няма смисъл, то след някой и друг ден ще я изтрием (както вече сме правили с подобни).
          Ако ли пък толкова някой не иска да чете постовете на друг потребител, то форумът си има опция Ignore, много полезна според мен, но за жалост май рядко използвана.
          Та с две думи, любопитството и интересът, стига да са искрени и доброжелателни, винаги ще се ползват с уважение поне при мен, независимо дали "елитарни" или "елементарни". А реакции от рода "Я се махай, това ни е под нивото" не правят чест единствено на нас.
          Вметка за Голъм: Идеята за отделен раздел има недостатъка, че там пък ще настане пълен и невероятен хаос от периоди и тематики. Или пък ще трябва да слагаме подразделение и там, което е безсмислено. Според мен по-добре си е "темите-въпроси" да си се пускат по раздели и после да се види - ако се развие някаква дискусия да се оставят, ако се ограничат до само един отговор (или без отговор), то след известно време ще ги трием просто.

          Сега към по-сложните въпроси
          Първо, относно "прозрачността". Значи аз нямам никакъв проблем да се подписвам под всеки модераторски пост. Не че има много значение де - мисля си, че то си се познава от кой е и без подпис. Но акаунта модератор е наложен принцип, полезен най-малкото чисто технически с централизирането на цялата модераторска комуникация (мога да погледна там ЛСтата и да знам какво са писали другите модератори например). А относно аргументирането на модераторските решения аз лично не знам случай такова да е отказано, достатъчно е запитване чрез ЛС.

          Второ, относно "човешката природа на модераторите". Това не е вярно! Справка, онази подточка от описанието на форумните потребители в Майтапи
          Колкото и да ми хареса писанието на Ханс, особено в момента с помоща от страна на потребителите, която наистина може само да ни бъде много полезна, съдбата ни не е чаааак толкова тежка .
          В едно е прав обаче - че модераторите имат теоретично най-голяма възможност да повлияат за добро или лошо на форума. Точно за това аз лично, пък и другите модератори в момента, се стремя да оказвам колкото се може по-малко намеса в развитието на форума. Смятам, че форумът е такъв, какъвто го направят потребителите му. Аз мога единствено да следя нещата да не избиват в заяждания и кръчмарски спорове.Чувствам се длъжен да осигуря и оставя максимално свободно пространство за дискусиите на потребителите, каквито и да са те (с очевидните изключения на откровено идиотските и забранените от правилника). А ако потребителите искат повече "елитни" теми, то ще трябва самите те да си ги продуцират Полезен звук не се пръква току така от космоса, от там само шум можеш да очакваш . А аз разбирам моята задача като модератор да не позволя една хубава тема да се разводни.
          Не знам дали казах всичко, но и така е прекалено дълго и пълно с глупости, така че стига толквоа
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

          Comment


            Вметка за Голъм: Идеята за отделен раздел има недостатъка, че там пък ще настане пълен и невероятен хаос от периоди и тематики. Или пък ще трябва да слагаме подразделение и там, което е безсмислено. Според мен по-добре си е "темите-въпроси" да си се пускат по раздели и после да се види - ако се развие някаква дискусия да се оставят, ако се ограничат до само един отговор (или без отговор), то след известно време ще ги трием просто.
            Е, един поглед върху последните месеци във форума ще покаже, че темите запитвания не се кой знае колко много. Така че във въпросния раздел няма да се налага допълнително разделяне според периоди. Още повече, че тези въпроси обикновено са актуални най-вече в този смисъл, че са срочни запитвания, т.е. скоро актуалността им отпада сама по себе си, така че няма да се налага да се съхраняват в специално систематизиран раздел.

            Що се отнася до "прозрачностт", както знаеш идеята ми навремето беше друга - и тъй като май технически е по-сложна за реализиране, вероятно връщането на състоянието отпреди "големите промени" би било по-добро (поне така си мисля). А основният проблем с "прозрачността" (според мен) е, че общо взто администартивните мерки не се обявяват в нарочна тема, какъвто навик имаше преди (имам предвид най-вече мерки като прогонване на потребители).

            Comment


              Ми че то прогонване на потребители май не е имало от доста време, поне няколко месеца Последния аз го обявих де, беше някакъв хапльо, дошъл да псува ако не се лъжа.

              ПП Ето бре, не съм аз последния, Империал е записал след мен "фрагче"
              http://forum.boinaslava.net/showthre...625#post161625
              XV mile the sea brode is
              From Turkey to the Ile of Rodez...

              Comment

              Working...
              X