Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Малко разяснение

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Доколкото разбрах и аз от целия пост на Галахад, той май съжалява за мавзолея на Г.Димитров...след като той е един от най- големите национални предатели в нашата история, аз лично не виждам за какво ни беше тая тоалетна в центъра на София....в крайна сметка дори древните римляни са прилагали damnatio memoriae....не виждам защо, когато Г.Димитров всъщност(не го казвам, заради политическите си убеждения, а с оглед на историческата действителност) е не просто позор за нашата страна, а и може би най-големия национален предател в новата ни история. а и както каза вече Сър Грей:

    Сори, ама слава богу тая ера е минало.
    П.П И ако някой не е съгласен с мен за Г.Димитров, моля да не ми отговаря тук, в тази тема, защото моного ще се отколним, а ако иска да направи друга тема някъде....обаче имам чувството че и за нея има опасност да се изроди в политиканстване, дървена философщина и кръчмарски спор...така че по-добре недейте....ако толкова някой не е съгласен с мен и го сърбят пръстчетата по клавиатурата да ми пише в краен случай по ЛС.....

    THE LABARUM


    sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
    ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
    ,sevogorob eht erew ysmim llA
    .ebargtuo shtar emom eht dnA

    Бе сгладне и честлинните комбурси
    тарляха се и сврецваха във плите;
    съвсем окласни бяха тук щурпите
    и отма равапсатваха прасурси.

    Comment


      Сори, ама слава богу тая ера е минало.
      Явно не си гледал добре снимките. Има от онова и от това време снимки, но съществена разлика помежду им няма. Както казвах хората винаги виждат ставащото през политически филтър.

      Доколкото разбрах и аз от целия пост на Галахад, той май съжалява за мавзолея на Г.Димитров...
      Бакърджиев щеше да заслужава някакво уважение ако беше взривил Г. Димитров или Т. Живков, а не мавзолея. Мавзолея и Димитров са две различни неща.

      аз лично не виждам за какво ни беше тая тоалетна в центъра на София....
      За да можем да видим приликата между 3 и 4 снимка. Впрочем подобни са били и мотивите да бъде взривен "Христос Спасител" - загрозявал Москва и т.н.

      Много интересно, Галахад, но без абсолютно никаква връзка с темата.
      Когато не се изгражда, а само се взривява - крайния резултат е като този на последната снимка.

      Comment


        Е, има мааалка, но доста съществена разлика между 3тата и 4тата снимка - едното е архитектурен паметник, а другото в най-добрия случай може да претендира за класически екзепляр на едно изродено изкуство. И то точно в един център с прекрасни архитектурно и атмосферно сгради от Стара София.
        Но да не продължаваме, защото тази дискусия няма да ни доведе до никъде. Да не говорим, че общото с темата все още ми се губи, макар и да разбрах подсмисъла на последното ти изречение, който обаче само показва, че не си разбрал (или не искаш да разбереш, не знам) това, което се каза дотук.
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

        Comment


          И то точно в един център с прекрасни архитектурно и атмосферно сгради от Стара София.
          Повечето от тези прекрасни сгради са били разрушени през ВСВ от бомбардировките. На тяхно масто са били изградени други, които оформяли единен архитектурно-художествен ансанбъл с мавзолея.

          Това не е по темата, но пък отговаря на насочеността на форума.

          Comment


            И как точно мавзолея се свъзва "архитектурно-художествено" с двореца?! Или пък с Народния театър??? За да твърдиш сериозно такова нещо трябва да си ампутиран от чувство за вкус.
            Но дори да не гледаме мястото му, самият той беше отвратително грозно комунистическо изчадие, само за което заслужаваше да го дигнат във въздуха поне 3 пъти (което като се замисля и направиха хехехе, будалите )
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

            Comment


              Ако бяхме японци щяхме да го пренесем при Камбаните, където щеше да се оформи изключителен архитектурно-художествен ансанбъл. За съжаление не бе избрано това решение и се приложи плана на Бъки Бомбата.
              Впрочем каква е темата, от която толкова се отдалечаваме.
              Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

              Comment


                Да се включа по архитектурната тема:
                Храмът на Христос Спасител в Москва има изключително кичовско излъчване на живо. Че не е трябвало да го рушат - не е трябвало, но и с възстановяването не са успяли да се справят. Това е просто една чисто нова, огромна, с тонове злато по нея църква с тоталитарно руско-имперско внушение в съседство с един още по-кичозен кораб в стил Петър Велики в Москва река. Сравнението между архитектурния паметник, разрушен от комунистите, и сегашната църква е като между реална битка и възстановка или между оригинала на Мона Лиза и календарчета с нейния образ, продавани на сергия.
                А на мястото му по соц време е имало топъл басейн на открито, който е работел целогодишно, дори и през зимата и било страхотно усещане да се къпеш на чист въздух при минус 20

                Comment


                  Да мразиш Георги Димитров си е право, което всеки си има. Особено по - младите, които никога не са чели томове за и от него
                  Да рушиш архитектурни паметници обаче си е чиста проба вандалщина. Оправдания колкото щеш, но това е истината. Без да говорим, че по предназначението си мавзолеят имаше по - скоро характер на гроб или костница, а не на паметник от масов тип.
                  Тея, които го разрушиха, показаха и по този начин колко струват.
                  Въпрос с повишена трудност:
                  Ако намерим могилата на Атила например, какво ще направим:
                  1) Ще я запазим като историческа ценност
                  1.1) Що ще я пазим, бе, дай да я изровим, Атила е бил лош.
                  2) Ще я изровим.
                  И тъй, градинката на мавзолея стана чудесно сборище на алкохолици и комарджии.
                  Без да вмятам, че в неколкогодишното ми пребиваване в София така и не успях да намеря свястна и поддържана градинка за разходки. Имах известни колебания между блатото на южен парк и мръсотията на борисовата градина, но никоя от тях не ми дойде твърде присърце. Искаше ми се тия идиотски усилия по борба с призраците от миналото да се влагаха в нещо по - конструктивно.

                  По отношение на нивото на форума:
                  (Не зная доколко е етично аз да вземам отношение).
                  Има едно единствено нещо, което може да е фактор в повдигане на нивото на участниците във форума.
                  Това е равнището, обемът и актуалността на информацията, които се изнасят във форума и сайта. Хубав сайт от такава тематика според мен трябва да се стреми да е самобитен, повече да залага на авторски материали(а форумът да дава място за среща с авторите) и полека, целенасочено, да излага информацията, която е необходима. Хубаво е да се дава и поле за изява на потребителите. Може чрез свободна изява и редакция, може чрез конкурси...
                  Разбира се, аз хал хабер си нямам от стратегията на сайта.
                  Модерациите няма да помогнат. Казвам го от собствен опит. Не вдигат нивото, вдигат проблемите.
                  И има едно решение, което трябв да се вземе.
                  Искате ли потребителите на този сайт и форум да се множат, или да останат елитарен кръг от хора.
                  Почнат ли да се множат, множи се и траша. Друг начин няма.
                  Поздрави!
                  Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

                  Comment


                    Е, според моето си субективно мнение мавзолеят не беше нито архитектурен, нито паметник Тя и Берлинската стена беше символ, даже много по-голям, на тази ера, ама хората я разкараха . И като се замисля това, че забърсах толкова малко от тая епоха ми помага да гледам на мавзолея, пък и на всичкото това наследство, доста незаинтересовано, а с това надявам се и обективно (по моята си ценностна система разбира се). За мен мавзолеят нито беше място, пред което да милея, нито пред което да изливам натрупаната си омраза, беше ми просто безразличен откъм идеологическа натовареност. И затова гледах на него просто като на сграда, която беше грозна и бъркаше в очите, а същевременно не изпълняваше вече никаква длъжност. Чисто функционално и естетически просто нямаше за какво повече да стои там. А това, че някои са идеологически привързани/отвратени вече си е тяхно право, не мога, а и не искам да им се меся.
                    D3BEP написа
                    Има едно единствено нещо, което може да е фактор в повдигане на нивото на участниците във форума.
                    Това е равнището, обемът и актуалността на информацията, които се изнасят във форума и сайта. Хубав сайт от такава тематика според мен трябва да се стреми да е самобитен, повече да залага на авторски материали(а форумът да дава място за среща с авторите) и полека, целенасочено, да излага информацията, която е необходима. Хубаво е да се дава и поле за изява на потребителите. Може чрез свободна изява и редакция, може чрез конкурси...
                    Аферим! Точно тая идея (хм, май е по-правилно да се каже мечта) се спряга от буквално години. Дори си има вградена система за статии, която обаче никой не използва. За жалост май се оказва, че е неизпълнима - който има желание не може, а който може няма желание (дано Братята не се сърдят от заемката ). Във всеки случай всякакви предложения и инициативи в тая посока са добре дошли.

                    Почнат ли да се множат, множи се и траша. Друг начин няма.
                    ей туй забива пирончето точно на място!
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

                    Comment


                      Противоречието е между двете идеи: монологичността на текстовете-статии и диалогичността на един форум, които две идеи е направен опит да бъдат обединени тук. Ако целта са статиите, форумът може изобщо да бъда затворен, да остане само сайта, по тях или никой не може да вземе отношение, защото са на високо равнище и по сравнително частен проблем, или един-двама, всички останали само четат. На практика обаче почти никой не пише статии в сайта, а малкото, които пишат нещо сериозно като текст, го пускат във форума. И все пак постингите тип статии са малко на общия фон на форума
                      От друга страна, желанието на повечето участници тук, независимо от равнището им, е да общуват с хора със сходни интереси по определени теми и проблеми и много би било добре тези хора да са интелигентни и компетентни по специфичната проблематика на сайта. Ограничаването на "траша" чрез ограничаването на "множенето" на траш-потребителите е заветна мечта, но аз лично не виждам чисто техническото й изпълнение: все пак на 100 новорегистрирани траш-потребители има 1 стойностен и не ми е ясно как би могло да стане филтрирането освен по естествения начин, по който става и сега. :sm186: Все пак да не изхвърляме и бебето с водата.

                      Comment


                        Аз идея веднага мога да ви дам, вие сигурно и сами сте се сетили: Затваряте форума за достъп за гости, регистрация само от сайта и работата е готова.
                        Ще спрат да влизат "вестникарски" настроени субекти, привлечени от епичните и злободневни, остро дискусионни теми, както и такива сприхави маймуни като мен
                        Регистриралите се ще са предимно хора, чели сайта и имащи някакви въпроси по статиите.
                        Не знам дали вече не е късно за таквоа решение, но то си е намясто за тази цел.
                        Въпросът е, че една такава цел никак не кореспондира с целите на един сайт, желаещ популяризация или дори комерсиализация на идеите си.

                        Затова остава другият вариант. Аз лично вече съм го виждал на практика.
                        Потребителите от форума да бъдат привлечени по някакъв начин към делото на сайта. Ето, аз направо мога да си призная, чел съм малко и в доста затворена сфера от сайта. Сигурно има и други като мен, недай си боже и някой по - зле...
                        За да бъдат привлечени потребителите, верният път е мотивацията. Не го разбирайте в най - грубия смисъл (като лева, лева, марки, марки, марки)...
                        Мотивацията всеки, влязъл и останал, я има в някаква степен.
                        Каква ще да е, управляващите сайта по - добре ще да знаете.
                        Може да го влече да ходи по музеи или по разкопки. Може да го влече да колекционира или да се бие по поляните с мечове. Може кръчмите да го влекат. Все едно. Търси се път за интеграцията.
                        Това е сайт, все пак, при това от сериозните сайтове. Сайт може да рече сбор от лаланици, а може да рече и електронна медия. По - съм сконен да мисля за второто. Една такава медия лесно може да има влияние, което да използва за потребителите си. Организацията трябва да почне от високото, а не от ниското звено. Всеки може да помага.
                        ТОва е моето мнение. Съзнавам, че строго погледнато приказките ми нямат кой знае каква стойност. Във всеки случай стоя зад тях, защото по този път и с група, която много други не биха събрали, направихме примерно около, ако не и над 50 добри материала за друг сайт, в друга сфера. Така че настина мисля, че може. Всеки може, лош, добър, въпросът е да се подхване интересът му.
                        Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

                        Comment


                          И как точно мавзолея се свъзва "архитектурно-художествено" с двореца?! Или пък с Народния театър???
                          Народния театър е една от малкото сгради в района възстановени след бомбардировките. За съжаление нямам архивни снимки да покажа как е изглаждал района преди ВСВ. Най-общо може да се каже, че е бил в синхрон с двореца и Народния театър. На мястото на разрушените от бомбардировките сгради са били построени Министерския съвет, ЦУМ, Партийния дом и тази дето сега е Президенството. Е, разбира се има и още. Та в духа на тези сгради е и мавзолея. Бели стени, квадратни еднообразни форми.... социалистически реализъм. Мавзолея е бил построен обаче в бившата дворцова градина.

                          Не случайно го сравних с храма на Христос Спасител. Това е било не само черква, но и архитектурен и въобще култерен паметник, в който са работили известните за времето си руски склуптори (оригиналните склуптури са били запазени) и художници. също така е бил костница на загиналите във войната.

                          Мавзолея не е само гробница на Димитров. В продължение на около половин век за бълг. армия това беше пост ¹ 1 на републиката. Беше и култова средище свързано с ритуалите на епохата - поклонение на вожда - мъртвия вътре и живите вън. Може и прабългарските капища на не са били връх на естетиката, но предполагам, че би ви се искало да е останало изцяло запазено поне едничко, за са го видите какво представлява. За хиляди години история днес имаме само градинки.

                          А за форумите - потребителите се вместват в създадената форма.

                          Ето форум със статии:


                          Тук пък нещата вървят и без много триене (сещам се само за един изтрит отговор, който беше всъщност реклама на сайт за проститутки, без никаква връзка с темата).


                          Ако и това не свърши работа, не се сещам какво ще помогне.

                          Comment


                            Хаха намери човекът в коя тема да сгафи....егати случайността- в тази, в която общо взето има някаква караница, която май омръзна по мое наблюдение и на двете страни......да, тва е намек, че май е вече крайно време да се прекратят подобни спорове ...още не ми го побира ума как се получи толкова голяма тая тема

                            THE LABARUM


                            sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                            ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                            ,sevogorob eht erew ysmim llA
                            .ebargtuo shtar emom eht dnA

                            Бе сгладне и честлинните комбурси
                            тарляха се и сврецваха във плите;
                            съвсем окласни бяха тук щурпите
                            и отма равапсатваха прасурси.

                            Comment


                              Тая тема плаче за пенсиониране май...
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

                              (Richard III - William Shakespeare)

                              Comment


                                Dinain написа
                                Тая тема плаче за пенсиониране май...
                                Ъхъ- ъхъ :nod: и аз тва викам.....

                                THE LABARUM


                                sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                                ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                                ,sevogorob eht erew ysmim llA
                                .ebargtuo shtar emom eht dnA

                                Бе сгладне и честлинните комбурси
                                тарляха се и сврецваха във плите;
                                съвсем окласни бяха тук щурпите
                                и отма равапсатваха прасурси.

                                Comment

                                Working...
                                X