Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Малко разяснение

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #61
    Т.е. те са успели да докажат, че: "явленията не са относително обективни и не могат да се дефинират общи характеристики между тях"?

    Comment


      #62
      Хм, сам си противоречиш - ако разглеждането на историята е субективно (в което съмнение няма), то никой човек не може да разгледа и черното и бялото идентично с друг човек - следователно дори някой да се опита пак другите ще има за какво да спорят и форумите ще си останат "диалогично пространсто"
      Мммм... не си противореча. Нюансите идат от различията във вижданията на отделните хора, вкл. и политическите. Дали ще разгледаме Ивайло като червен (модерно ляв водач антифеодално !?! въстание), а Константин Тих като син (защото демократично оставил болярите да си правят каквото искат) или ще се спрем на здравия селски произход на Ивайло и на слабохарактерния Константин Асен е игра на думи. В крайна сметка е едно и също. И в двата случая проявяваме политически пристрастия, макар и само в първия да се ползват цветове. Защото нещата може да се погледнат и иначе - К.Тих идва на власт след полит. криза (някои наши съвременици дори пишат за гражд. война) и след смъртта му отново настъпва такава до Т. Светослав. Ивайло разбива няколко татарски отряда и умира, молейки един татарски военачалник да му помогне.
      Ако се сбъдне заветната и невъзможна мечта за деполитизирана тема в историята (защото всъщност под история най-често разбираме тази нейна част, която се нарича политическа история; пък войната е само продължение на политиката макар и с други средства) би трябвало да има една истина без нюанси. Разбира се имаше време когато историята беше една, обективна и научна. Но откакто незнайно защо единствената, обективно и научно обоснованата теза, че Партията, която се грижеше за това ще управлява во веки веков не се оправда ни останаха само множество субективни теории (разбира се всички, които противоречат на моята са погрешни).
      Това разбира се е добре, защото иначе (ако няма политизиране) на форума един щеше да каже истината, а всички останали постинги ще са аплодисменти преминаващи в бурни овации.
      Предполагам сте забалязали, че като има нещо по-обширно по не много позната тема, след това се появяват 1-2 от рода на "Да, интересно, дай още" и ... дискусията приключва и темата отива на 10 страница с 4 отговора по нея.

      Всъщност какво мислите в Общи да сложим дискусия за ролята на форумите (първо въобще на форумите в интернет, пък после ще мислим и за този)? Става дума за тяхната роля като обучение, обмен на информация...

      Comment


        #63
        Galahad написа
        ...би трябвало да има една истина без нюанси.
        и
        ... само множество субективни теории...
        Ей на туй му викам противоречие Ем има една истина без нюанси, ем има много субективни версии. И как като има толкова версии ще е възможно един да изкаже неговата и всички да се съгласят, сиреч да няма дискусии? Риторичен въпрос разбира се
        XV mile the sea brode is
        From Turkey to the Ile of Rodez...

        Comment


          #64
          Е, защо не, това не е изключено. А може и да не се случи, но Галахад е написал нещо интересно - точно такава функция, търсена или не, имат форумите. В май-добри смисъл на думата, едно неогранчено място за споделяне на факти и виждания.

          Comment


            #65
            Хехе, написал е той неща, които се знаят от време оно. Че даже ги има записани и в целите и задачите на форуми "Бойна Слава".
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

            Comment


              #66
              А защо много от темите, които са интересни, са забити в архива?
              А защо, освен това, тези теми са заключени?
              Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!

              Comment


                #67
                ISTORIK написа
                А защо много от темите, които са интересни, са забити в архива?
                А защо, освен това, тези теми са заключени?
                Всички теми в архива са заключени(предполагам има някаква логика).
                Ако някоя смяташ(както и всеки друг разбира се ), че е интересна, отговаря на правилата и ще се радва на внимание то можеш да пишеш ЛС до модератор, а там вече ще се прецени какво да се прави.
                Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

                Comment


                  #68
                  Sir Gray написа
                  Han Solo, интернетът е голяяяяяям
                  На мен ли го казваш :mhehe:
                  may the Force be with you

                  Comment


                    #69
                    Ужас ще е ако БС е "едно неогранчено място за споделяне на факти и виждания." Напротив, поради естеството на тематиката тук ( връзката м/у "обществено" "историческо" и "политическо" почти всички я засегнаха в постингите си дотук) силно се налага БС да е ограничено и ограничавано интернет място. Включително и като тематика. Иначе се получава така че "форумния шум" заглушава "сигнала". Всеки който е модерирал тук, сигурен съм, ще потвърди това. Интересно как някои хора (Динаин) разбраха за какво иде реч и къде е същността на дискусията -"сигналът", докато някои други (защо ли не се учудвам кои) забиват в деретата на: "всяко историческо е и политическо, така че ако искате исторически форум, не можете да забранявате да говорим за политика" или "границите м/у обективно и субективно са непоправимо неясни, затова не можете да ми кажете как да водя дискусиите тук" - първото макар и очевиден труизъм във философски смисъл, в случая е просто част от "шума", а второто си е не "шум", а направо звука от излитащ Джъмбо Джет по пистите на Бойна слава (да ме прощавате за прекалено свободната метафора).
                    my two cents:
                    Темите в "Съвременност" са потенциално много "шумогенериращи" и това модераторите (особено тези с повече от 2 год. стаж) го знаят много добре и за да се неутрализра това, там трябва да се пипа с двойно по-голямо внимание и да се прилагат още по-крути мерки. Мен ако питате "съвременност" е абсолютно излишен раздел. Най-много да мине в "общи", така по-хубаво ще се изтъкне историческата и специализираната насоченост на форума. А на който не му импонира тази насоченост - както каза Грей интернетът е голям, сайтове и форуми колкото щеш!
                    Да ама БС е единствен - единствен е именно защото има силна и ясно декларирана и изпълнявана модераторска намеса и така съумява (понякога по-добре, друг път не чак толкова) да пази създадената с основаването му интелигентна атмосфера и тон на дискусиите.
                    Привлечени от тази атмосфера тук идват и много други неинтересуващи се от история хора, които искат да разширят полето на дискусиите и тематиката към политика, спорт,новините и какво ли още не. Това са все неща, които ежедневно коментираме и които, поради това че са част от всекодневието на всички, привличат в мрежата и множество маргинали, комплексари и прочее изразители на по-периферни тенденции в обществените нагласи. Мрежата за тях се превръщша в заместител на реалния свят (където ако крещиш "смърт на ........ (попълнете според случая)" няма да те погледнат с мн. добри очи нали) и понеже зад компютърния екран всеки е анонимен - ето как форумите се пълнят с псувни, празни приказки и прочее. И то особено и най-вече по всекидневните теми. Затова аз смятам, че темите от всекидневието - а това включва и политическите новини, по възможност трябва да се избягват или ако все пак ги има, към тях да се прилага активно модериране, политика на нулева толерантност - светкавично триене, без обяснение, без предупреждение и т.н. и ясно осъзнато ангажиране от страна на потребителите да спазват духа и традицията на дискусиите в БС.
                    В този смисъл за мен е проблем това което написах по-горе: "Привлечени от тази атмосфера тук идват и много други неинтересуващи се от история хора, които искат да разширят полето на дискусиите и тематиката към политика, спорт,новините и какво ли още не." Просто не виждам как форума може да функционира нормално, ако се превърне в общо дискусионно поле за какво ли не и изгуби своята специализираност. Просто ще стане прекалено голям, мащабен и неуправляем. (Той и сега според мен е прекалено голям). Могат да дойдат много интелигентни хора, които да пишат смислени неща по неисторически теми, но общото дискусионно пространство за всичко, за каквото им е интересно на хората неизбежно ще привлече и една камара знаете какви потребители и съвсем скоро ще осъмнем с тема "НЛО през Втората Световна Война". Всъщност ако в заглавието и в дискусията се споменава ВСВ даже ще е добре. Подобно нещо преживяхме напоследък нали? Така че аз бих предпочел форума да си остане специализиран, па макар и скучен за някои хора, надявам се да си остане ограничено място, да НЕ привлича много нови потребители (привилегията да се пише тук според мен се дава прекалено лесно) - за мен хора като Гладиатора, Стич, Динаин, Грифона (въпреки че е леко заядлив понякога, но пък и аз май съм малко такъв) - са ми напълно достатъчни за 1-2 месеца.
                    А за финал нека да напомня, че това си е само лично мое мнение, с него не искам да ангажирам никого, особено членовете на управата, от която не съм част.
                    П.С. леле тая тема вече хич не си отговаря на заглавието - какво ти "малко разяснение", това си е голямото дрънкане на сезона. Плаче за ключ, даже по-добре за цялостно триене.
                    Recalibrating my lack of faith in humanity...

                    https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                    Comment


                      #70
                      Абе хора бая време вече я чета тая тема.....не мога да разбера за какво още се карате- логично е да има модераторски контрол, за да не излезнат неща извън релси. Не мисля, че трябва да стига до крайности от рода на триене на раздела "Съвременност", но пък за сметка на това и ние потребителите трябва малко да сдържаме от разни псувни и плюнки...аз не съм идеален....и аз, да си призная, веднъж оплюх комунистите и Сър Грей веднаги ми изтри мнението...и имаше право човекът, щото темата беше за стачката на учителите и това мнение допълнително би наляло масло в огъня...в този смисъл искам да се извиня, ако с някаква моя тема или пост съм подразнил по подобен начин някой от управата- просто не винаги успявам май да се сдържа, при все и да искам...та като е трътгнало в тая тема сега е моментът да отправите укорите си към мен, за да си взема някаква необходима бележка, понеже ми е приятно да съм участник в БС и не ми се ще да имам големи разногласия по принцип още по-малко с управата...това не е подмазване или някаква четка просто имам чувството, че май попрекалявам от време на време...така ли е или е не е?

                      THE LABARUM


                      sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                      ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                      ,sevogorob eht erew ysmim llA
                      .ebargtuo shtar emom eht dnA

                      Бе сгладне и честлинните комбурси
                      тарляха се и сврецваха във плите;
                      съвсем окласни бяха тук щурпите
                      и отма равапсатваха прасурси.

                      Comment


                        #71
                        Ем има една истина без нюанси, ем има много субективни версии.
                        При мен няма противоречие. Противоречието е между желаното - да няма политизация и възможното - няма начин даден въпрос да не е политизиран.
                        "Sollen" und "sein" - както понякога се казва или на български: "трябва" и "е".

                        Han Solo, интернетът е голяяяяяям
                        Верно. Ама се замислям при толкова често повтаряне на тази фраза как модераторите ще си събират потребители от това голямо пространство, ако един ден се получи масово възползване от съвета. Защото все пак интереса към даден форум е от динамиката по темите, а не от наличието на 2 съдържателни и обстойни статии, освен които в рамките на 6 месеца няма нищо друго.

                        Comment


                          #72
                          Galahad написа
                          Верно. Ама се замислям при толкова често повтаряне на тази фраза как модераторите ще си събират потребители от това голямо пространство, ако един ден се получи масово възползване от съвета. Защото все пак интереса към даден форум е от динамиката по темите, а не от наличието на 2 съдържателни и обстойни статии, освен които в рамките на 6 месеца няма нищо друго.
                          А защо си мислиш, че идеята на форума е да лови потребители и да ги увеличава като бройка?
                          Все си мисля, че това все пак е тематичен форум. :o
                          We don't see things as they are, we see them as we are
                          ---Anais Nin----

                          Comment


                            #73
                            А защо си мислиш, че идеята на форума е да лови потребители и да ги увеличава като бройка?
                            Такова е предназначението на форумите, за разлика от електронната поща напр.

                            Разбира се съм на ясно, че човек може през лятото да ходи с кожух на плажа или да се разхожда по пижама по улиците. И това все е дреха.

                            Все си мисля, че това все пак е тематичен форум.
                            Да и тематичната насоченост е история и военни действия. Неотдавна поставих въпроса какво общо има с тази тематична насоченост стачката на учителите. Ама то се оказа обща дискусия, свързана с тематичната насоченост на форума. Но за терористите да речем, които се занимават с оръжия, престрелки и действията им оставят следа в историята - това излезе политизиране, нямащо нищо общо с насочеността на форума.
                            Та каква е насочеността на форума?

                            Comment


                              #74
                              dibo написа
                              А защо си мислиш, че идеята на форума е да лови потребители и да ги увеличава като бройка?
                              Все си мисля, че това все пак е тематичен форум. :o
                              Може би за последен път се намесвам тук... Дибо имам един въпрос, ти бил ли си наскоро в БАН? защото ми се случи на няколко пъти по работа - снимайки да ходя там и ни направи тягостно впечатление... срещнах страшно много хора които дискутират странни проблеми, и организират симпозиуми от които никой не се интересува освен самите членове на секциите които познават докладите на колегите си в подробности и всички се прозяваха и се чудеха кога по скоро ще свърши... а бях и на няколко подобни мероприятия - в Москв и в Амстердам и в Париж например, където атмосферата беше абсолютно различна, имаше спорове, караници, сблъсък на мнения , дори и обиди, но в края на дискусията имаше реален резултат... или като се казва в спора се ражда истината... и ако няма радикални мнения които да разбудят аудиторията ще има летаргия... ето малко ви тема за размисъл...
                              may the Force be with you

                              Comment


                                #75
                                Galahad написа
                                Такова е предназначението на форумите, за разлика от електронната поща напр. Разбира се съм на ясно, че човек може през лятото да ходи с кожух на плажа или да се разхожда по пижама по улиците. И това все е дреха.
                                Предназначението на форумите не знам, но на този конкретно форум предназначението е дадено достатъчно ясно на първия ред на правилника. И да не прочетечовек друго, това все ще го види:

                                "Форумите “Бойна Слава” представляват дискусионно пространство за обмяна на знания и мнения основно в областта на историята и военната история, но и на всякакви свързани хуманитарни или технически области като социология, философия, политология и др. "

                                Да и тематичната насоченост е история и военни действия. Неотдавна поставих въпроса какво общо има с тази тематична насоченост стачката на учителите. Ама то се оказа обща дискусия, свързана с тематичната насоченост на форума. Но за терористите да речем, които се занимават с оръжия, престрелки и действията им оставят следа в историята - това излезе политизиране, нямащо нищо общо с насочеността на форума.
                                Та каква е насочеността на форума?
                                Насочеността на форума се основава на първо място на правилника, а на второ (което също е залегнало в правилника) - на личната преценка на тези, които имат правата да администрират и модерират форума. За да не съм голословна, пак ще цитирам първоизточника:

                                "Юридически Интернет пространството на Бойна Слава представлява частна собственост, съответно управата на сайтовете и форумите има пълни права за определяне на правилата и ограниченията при ползването им.

                                Настоящият правилник следва да се разглежда като общи насоки за управлението и съответно ползването и участието във форумите, който служи като интерпретативна база за взимането на решения от страна на Форумния Съвет. Това НЕ означава, че потребителите не са задължени да спазват правилника, съвсем напротив, всякакви експерименти в търсене на пролуки в “закона” ще бъдат санкционирани.

                                ФОРУМНИЯТ СЪВЕТ СИ ЗАПАЗВА ВСИЧКИ ПРАВА ПО ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ КАСАЕЩИ ФОРУМНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ И ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ, БЕЗ ДА Е ЗАДЪЛЖЕН ДА ДАВА КАКВАТО И ДА Е ИНФОРМАЦИЯ ОСВЕН КАКВОТО САМ ПРЕЦЕНИ."


                                Мисля, че всичко е достатъчно ясно казано.

                                Comment

                                Working...
                                X