Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Малко разяснение

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Както сама казваш, Хана, "израждането" на темите е по вина на участниците, а не на самите теми. Следователно затварянето на такава тема в твърде възможно да навреди/раздразни/обиди форумците, които имат и искат да изразят стойностно мнение.

А това какво значи:
    Съвсем друг е случаят, когато се правят предупреждения и се заключват дискусии, които прекалено се отклоняват от названието на темата, стават елементарни и ненаучни или нещо друго.
    От постовете ти съм забелязал, че си образована и интилигентна персона, но не всички за съжаление са професори с по 3 дипломи и още по-малко - "специалисти по всичко", способни да се изказват по всяка тема с равностойно разбиране и ниво на анализа.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

"Научност" не означава "три дипломи", ами научен подход. За да може човек да подхожда аналитично и безпристрастно към дадена тема съвсем не са му необходими дипломи, а просто съответната нагласа. Ръководството на форума не вижда особена стойност в езикочесането, а съвременните политически теми най-често се израждат в това.
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Е, нагласата си я имаме, а в езикочесането и аз не виждам стойност
        Значи все пак не темите, ами участниците са виновни. Защото аз мисля че дори съвременна политическа тема може да се обсъжда аналитично и "безпристрастно" (ако има такова нещо въобще). Дайте шанс тогава!
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Достатъчно шансове са дадени, модераторите имат и по-интересни занимания от това да трият псувни.
          albireo написа
          ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Не ми се искаше да пиша тук тъй като съм пристрастен, но темата доби такива размери, че май няма да мога да го избегна.
            В случая аз нося вината за това толкова шумно изразено недоволство. Ще направя някои разяснения.

Ще пишете ли по темата или да я заключа?
            Това аз го сложих по простата причина, че предните постове забиваха темата(Немско-съветското сътрудничество 1939-1941) в земята. Ето ги:
            5:
            Warlord написа
            А не ви ли се струва, че руснаците правят повече услуги на немците, как си го обяснявате това?
            6:
            Frujin Assen написа
            Хитлер е мислел ве4е да напада.
            7:
            Warlord написа
            А руснаците са били достатъчно наивни за да го снабдят със суровини колкото му трябват за да започне война срещу тях?
            8:
            Тая тема вече беше дискутирана из форума. Най-елементарния отговор е, че нещата хич не са прости и ясни
            Нито, че може да се каже със сигурност "Сталин/Хитлер е мислел така или е иска това и това".
            9:
            Dinain написа
            Прав е Камерера, това е много сложен въпрос. Никой не е знаел как точно ще се развият нещата, още повече че Сталин има изгода да снабдява Хитлер - така той ще се занимава с Англия/Франция и ще му разчиства пътя... а докато се е обърнал на запад, може и да се отплесне и руската мечка да му скочи на гърба
            10:
            Warlord написа
            Точно такива мисли ми идват и на мене в главата, всичко това си е имало определена цел.
            Не знам според вас дали това е желаното ниво, но според мен не. И реших да действам. Единият вариант бе да изтрия част от мненията в темата, отдалечаващи се от така зададената тема, другият да напомня на участниците да се придържат към темата. По определени съображения избрах вторият вариант.
            От скромият си опит имам наблюдение, че официалният тон, независимо колко строг е, не винаги дава желаният ефект. В случая прецених, че "патриархалното" звучене и заплахата имат по-голям шанс.
            Очевидно съм направил сериозна грешка и съм засегнал участниците в дискусията, за което им се извинявам.

Що се отнася до Хамас то и там вината е моя. Според мен от един момент нататък темата се изроди в обсъждане на това дали е по-справедливо да се взривиш в кафене или да вкарваш танк в чуждите домове. Разчитах, че ако темата отлежи поне един ден може страстите да спаднат.

Впрочем предлагам след този мой пост, който има да добавя нещо да го направи и утре вечер някой от модераторите да изтрие цялата тема.
            Ако някой има специални претенции към мен може да ме потърси с ЛС.
            Last edited by модератор; 08-07-2006, 23:48. Причина: Оправих една много дразнеща правописна грешка. :(
            Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

Това важи с най-голяма сила за съвременните политически проблеми, към които пък се прибавя и проблема, че при тах поначало липсва нужното историческо отдалечаване, което позволява общ поглед върху целите процеси и обективизъм.
              Проблема е, че с историческото отдалечаване намаля осведомеността на авторите. Ако чакаме да узрее безпристранстността, може да останем без ист. сведения за дадена епоха. Какво би станало ако Херодот бе изчакал някой друг по-отдалечен във времето да опише гръко-персийските войни или Лъв Дякон да изчака някой друг, който по-правилно би оценил съвремениците му Йоан Цимисхий и Василий ²².
              Пък ако погледнем какво правят автохонците, ще се убедим, че хилядолетие и половина съвсем не е достатъчно да се погледне на даден въпрос безпрестрастно.

Comment

Галахад, май забравяш, че никой тук не е хроникьор или както е съвременната дума, професионален историк. Не е наша работа да оставяме сведения за бъдните поколения.

А относно политическите теми мисля Империал и Хана разясниха нещата. Естествено, че не политиката сама по себе си е причината за тяхното израждане, а потребителите. Но тези теми привличат определен тип потребители и макар наистина да има вероятност и за стойностни постове в тях, то в 95% от случаите те потъват в кръчмарското надвикване. И понеже модераторите не могат, а и не искат, да дебнат всяка минута, се реши просто да не се допуска такава ситуация изначало, па макар и в ощетение на някои интересни съвременни теми.
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Мисля, че ситуацията беше с общи усилия изяснена
                  При това в спокоен и градивен тон, както и приляга на такива готини потребители (и модератори) като нас.
                  СПоред мен беше полезно това изясняване на позициите.

Dinain написа
                  не всички за съжаление са професори с по 3 дипломи и още по-малко - "специалисти по всичко", способни да се изказват по всяка тема с равностойно разбиране и ниво на анализа.
                  Мисля, че тук във форума с малки изключения няма хора с дипломи по история или по военна история, на всички историята ни е любовница (на мен - любовник ), а не законно задължение, което не означава, че част от мненията не са доста смислени, аналитични и на ниво. А това, да не изказваш мнение по всяка тема, т.е. по тема, от която не разбираш, е изключително важна задръжка, която на някои (единици) им липсва.

Comment

Аз все още не съм наясно какво се има предвид, че някоя тема ставала политическа. То не, че и триенето/заключването на такива теми не си е чиста политика ...
                    Contra la estupidez, hasta los dioses luchan en vano.

Злобата крепи човека, а мързела го грози!
                    (собствен патент)

Comment

Batko Charly написа
                      Аз все още не съм наясно какво се има предвид, че някоя тема ставала политическа. То не, че и триенето/заключването на такива теми не си е чиста политика ...
                      не си само ти , но гледам управленския екип гледа бързо да "приключи" нещата

Comment

Ама вие не сте ли разбрали още бре?! "Политическа" е всяка тема, която не ни харесва Предстои изграждането на анти-политически превъзпитателни центрове/подфоруми, където да бъдат заточвани прекалено "политизираните" потребители. В тези центрове за наказание ще може да се дискутира само на тема чалга и футбол. Всъщност като се замисля, това може да се окаже не наказание, а награда за въпросните потребители..........
                        XV mile the sea brode is

Comment

Работата наистина е по-сложна, критериите са неясни и това дава възможност за свободни преценки.

От една страна, история и политика неспасяемо се преплитат, т.е. и обсъжданията без да щат понякога отиват към политиката. От друга страна, действително чисто политическите спорове малко се разминават със насоката на сайта. От трета вече идват разните крайности на спорещите, което обаче е проблем на спорещите, а не на темите и тезите, както правилно някой написа по-горе.

Един критерий за допустимост би могъл да бъде следния - онася ли се въпросът да съвременна българска политика или не. Защото ако е за минали неща, това си е чиста история. Ако към миналите времена се отнасят съвременни политически критерии, ми че то става цензура

Comment

Ами темата "Сталин е най-добрия политик, защото е завладял половин Европа и всички други са пишлемета!" в коя категория точно я слагаш? Ем е в миналото, ем е политическо-дебилска ако мога така да се изразя
                            XV mile the sea brode is

Comment

Едно е нивото ("дебилско" или не) на темата, друго е дали е чисто политическа. Ако е за Сталин няма как да е, защото той е история. (Нали няма вече сталинисти )

Comment

Това, че е история обаче ич явно не пречи да се политикарства с пълен кеф и ентусиазъм по негов адрес, както безброй примери биха доказали.
                                XV mile the sea brode is

Comment

Working...
                                X