Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бъдещото могъщество на Китай

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #91
    Dinain, картинката не се вижда.

    Преекспонирате тази евтина работна ръка. Това ви казва човекът. Работната ръка в Бангладеш е далеч по-евтина. Защо това не е процъфтяваща икономика?

    Отговорите, мисля, са очевидни. В крайна сметка евтината работна ръка сама по себе си не е достатъчно условие, за да може страната да привлече инвестиции. Цената на работната сила може да се окаже доста назад в списъка на инвестиционните съображения - зависи какъв продукт се каните да произвеждате. И много рядко начело на този списък - продуктът трябва да е крайно трудоемък и нискотехнологичен. В общия случай, в сложната зависимост от фактори, играещи роля при инвестиционното решение, евтината работна ръка има една средна тежест. Защо и придавате такова значение? Нима наистина вярвате, че тя е основната причина за инвестиционния бум в Китай?

    Пък и не бих казал, че увеличената цена на работната сила ще има толкова апокалиптични последствия. Ефектите до голяма степен могат да се погасят от подобно или изпреварващо нарастване на производителноста на труда, например. Която, да напомня, не е бройки, а стойност. Ориентацията към продукт с по-висока принадена стойност, за която споменава Иво Станоев. Това е твърде съществен момент и заслужава коментар.

    За мен е интересно също, дали китайската икономика, след десетилетия на възход, не показва признаци на известно "балониране". Чувам, например, че много от банките с държавно участие се поддържат изкуствено на повърхността и че кредитните равнища са "горещи". Първите пукнатини?
    Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

    Comment


      #92
      Дайте да се разберем нещо. "Работна ръка" е всеки служител, от шлосер, до CEO.
      Цената на работната ръка, да, е основно съображение при всяка инвестиция. Тя е свързана с всичко останало, като цена на работа и материали, така че не може работната ръка да евтина, а пък недвижимите имоти (примерно) - много скъпи, няма такъв филм.

      Разбира се, че евтината работна ръка е причината за инвестициите в Китай. Тя и причината за повечето инвестиции в България също.

      Още - някой спомена Конго. Ако даден човек е готов да работи за $5 на ден, това не значи че на същото място има 1000 такива, или тези 1000 стават за нужната работа, т.е. могат да бъдат квалифицирани като "работна ръка". Елементарен пример: искате да построите някъде завод с някакъв капацитет, който да произвежда някакъв продукт с някаква себестойност - за целта в завода трябва да работят 1000 работници за по $5 на ден. Питайте "колко взема работник в трад Х в Конго" и ще ви кажа "грешен въпрос". Питайте "има ли 1000 работници за по $5 в град Х, които да напълнят завода ми?".

      ПП Кой казва, че Бангладеш не процъфтява? Растеж от 6-7% в последните няколко години, но все още половината население се заниманва със земеделие. Просто страната е на нивото на Китай от преди 35-40 години. И вероятно ще мине по същия път.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

      (Richard III - William Shakespeare)

      Comment


        #93
        Complete video at: http://fora.tv/2008/04/21/Uncommon_Knowledge_Henry_KissingerFormer U.S. Secretary of State Henry Kissinger discusses the long-term implica...

        Интервю на тема China as rising power.

        Comment

        Working...
        X