Бъэдещото политическо, икономическо, цивилизационно и не знам си кво още могъщество на Китай......постоянно и навсякъде се говори за това....ама никой не казва защо, се смята така. Хайде сега всички, които смятат така да си кажат мнението и аргументите...аз лично заемам малко по-странична позиция то тази обичайна, но искам първо да чуя някаква подробно аргументация затова....така най-малкото бих могъл да евентуално да видя неща, за които не съм или съм се замислял много малко, дори може би да видя, че греша...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Бъдещото могъщество на Китай
Collapse
X
-
Бъдещото могъщество на Китай
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.Маркери: Никакви
-
Някои беше казал " Незабравяите , че Китаи е една голяма страна населана само с китаици "
Самата География на Китаи е уникална , на юг грницата с Непал и Индия ( Тибет) , Пустините ма Запад и Север , правят Китаи една еднородна етнически и религиозно стабилна ( много малка възможност за етнически и религиозни конфликти , и етнически намеси от вънка ) страна.
Китаи е Инкономически Независим ( в страната има Всички суровини , несъм сигурен но само петрол им липсва )
липсата на този петрол може и да служи за регулиране на икономиката на Китаи
според мен и Индия има огромен потенциал ( според статистиките до няколко години Индия ще изпревари Китаи по-население )
-
Като за начало - защо Бъдещо?
То направо ще си е Сегашно.
А Китай все пак е с население 1,6 милиарда (и то това са преброените,
знаете ли кой ще иде по пустините да брои разни селяни ... по
неофициални данни се смята че вече гонят 2 млрд.)
Политически няма как да не е стабилна, при положение че си имат
тамън едно правителство и закони - колкото искаш.
Бях вече споменала някъде, че спазването им се следи доста строго.
(По разкази на пребиваващ в Китай, задържан за нещо си (явно дребно, щом още си е цял и невредим) му е бил представен подробен опис на това къде е спал, къде е ял, къде е ..... гледал небето и така....)
Рамщайн също е прав в твърденията си, въпреки че не виждам Индия ското да мине 2 милиарда...
За Китай мога много много да си говоря, но мисля че толкова за момента по въпроса би ви било достатъчно."Нима, Създателю,
съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
мигар аз самият съм те молил
от мрака да ме извлечеш?"
Comment
-
ISTORIK написаКакво е Китай - просто една държава или - цяла вселена? :shrug:
:nworthy:
Като за начало - защо Бъдещо?
THE LABARUM
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
Една корекцийка на една глупост, дето съм казал по-горе. Нека я поправя:
Китайската писменост съществува от преди 4000 години. Те нямат отделна азбука както нас, а използват 50 000 йероглифи, всеки един от които има самостоятелно значение. По-голямата част от китайците научават само около 5000 йероглифа, една десета от всичките 50 000.
THE LABARUM
Comment
-
В един китайски словен речник броят на йероглифите достига "скромната" цифра от 65 000.
Колкото до идеята, че Китай е вселена, препрочети темата за събуждането на Китай!Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
Comment
-
Значи нека да обобщиме дотука- Китай е:
-икономически независим, подсигурен откъм природни ресурси;
-огромен човешки ресурс;
- изключителна голяма вътрешна стабилност -
много малка възможност за етнически и религиозни конфликти , и етнически намеси от вънка
THE LABARUM
Comment
-
Китай има достатъчно впечатляваща
хилядна история, през които се е градил
като една самостоятелна и независима страна.
Не виждам как точно бихме могли да определим от къде точно
идва 'могъществото' на една страна ..."Нима, Създателю,
съм искал от пръстта човек да ме изваеш,
мигар аз самият съм те молил
от мрака да ме извлечеш?"
Comment
-
VladDracul написаКато за начало - защо Бъдещо?
(По разкази на пребиваващ в Китай, задържан за нещо си (явно дребно, щом още си е цял и невредим) му е бил представен подробен опис на това къде е спал, къде е ял, къде е ..... гледал небето и така....)
Рамщайн също е прав в твърденията си, въпреки че не виждам Индия ското да мине 2 милиарда...
За Китай мога много много да си говоря, но мисля че толкова за момента по въпроса би ви било достатъчно.По моя преценка съм обективен.
Comment
-
Гост
Във всяка комунистическа държава има един положителен елемент, който критиците забравят, а комунистите не умеят да "изолират" от останалата свинщина - силата на държавните органи. Лишена от тотаността си другите дивотии, насочена към правилните приоритети тя може да върши отлична работа.
Да се активизира този елемент като начало на прехода от идиотския червен режим към модерността е един от възможните правилни пътища и точно това се случи в Китай.
Това според мене е първият фактор за бързото му развитие.
Следват:
- огромни население и територии;
- древна, ама наистина древна култура, което има огромно, ама огромно консолидуращо значение - освободена от комунистическата варварщина, тя е толкова мощен мотивационен фактор, че направо "шумът му се чува" чак дотук;
- специфична консервативна психология - семейни, консервативни и исторически обусловени ценности, трудолюбие, упоритост, търпение, примирение с тежестите.
- свобода на частната собственост, активна политика за всевъзможно производство и тотален износ на какво ли не;
Слабостите:
- липсва японския стремеж към съвършенство, психологията на търпението е с два знака, както при нас - допускат се компромиси с качество и т.н. и т.н.; коминустическото изпростяване на населението сучило се до 80-тте си е разрушителен момент, който не може да бъде преодолян;
- липсва ТЕХНОЛОГИЧНО ниво - може да наводнят света с джапанки и детски играчки, но във високите технологии засега..... са на никъде, а те , а не токова трупането на пари от нефт /арабите/ или джапанки и телевизори /Китай/ са важните за истинската мощ;
- комунистическия остатък във властта -
а/ изразен в психиката на всепозволеност, което понякога лишава политиката от гъвкавост и я прави груба, нелицеприятна и по правило неефективна /поведението спрямо Тайван и Япония, публичните екзекуции, рушенето на някои важни китайски културни паметници в името на икономически проекти, които са решими и по друг начин/
и
б/ съдържащ в себе си латентент и крайно естествен конфликт между интересите на върхушката и частните субекти, т.е. народа. Когато политическия елит е умен, той съумява да балансира, когато или ако обаче не е, а това по правило става , тогава той ще използва безкомпромисния си и безогледен властови ресурс за решаване на някои конфликт, а това е началото на края на икономическото развитие и в крайна сметка на мощта /такава случка вече се случи, когато, при спор за земя в една провинция между фермери и, забележете, свързани с властта предприемачи, последните пратиха банди да избиват водачите на фермерите без иначе щедро раздаващата смъртни присъди власт да се намеси ..../
С други думи - трябва му на Китай у или ще му потрябва известна демократизация но насочване на силата на държавата само към защита на собствеността, за да продължи да се развива както досега /а той го прави впечатляващо засега, да им завиди човек на ежедневните новости, на коитп са свидетели!/. Ако успее - 21 век е негов. Ако не - и ако властта му стане фактор не за стабилност, а за стагнация, поредното зацикляне на поредния колос ще е налице.
lzl написа...Индия ....
Comment
-
- липсва ТЕХНОЛОГИЧНО ниво - може да наводнят света с джапанки и детски играчки, но във високите технологии засега..... са на никъде, а те , а не токова трупането на пари от нефт /арабите/ или джапанки и телевизори /Китай/ са важните за истинската мощ;
А иначе темата както я водите е много приятна кръчмарска раздумка, само дето е малко скучновата, щото липсват най-съществените елементи, бирата и кебапчетата
ПП:
Каквото и да е населението й и колкото и богати хора да се въдят там, Индия според мен няма да направи нищо - 99% от населението й е тотално и неспасяемо маргинализирано.XV mile the sea brode is
From Turkey to the Ile of Rodez...
Comment
-
Гост
Рано е за технологичен пробив в Китай. Изнасят се производства, вярно, но износа на производства още не е направил никоя държава истински, стратегически могъща. Сама трябва да си развие високите неща.
Не разбирам - ако не ти се разговаря, недей.
Ако твърдиш нещо различно, например, че милионите спящи по улиците в Калкута всъщност са акционери в Майкрософт и нощем играят на борсите, докажи го.
Comment
Comment