Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Произходът на думата цар

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Лъчезар написа
    Да, прав сте, но аз дадох този пример с Египет и Индия просто,з а да илюстрирам, че старите цивилизации не са съществували независимо една от друга и че са имали обмен - търговски, технологичен, генетичен :mhehe: и това беше един много частен пример.
    Примерът между другото си беше съвсем удачен
    A strong toun Rodez hit is,
    The Castell is strong and fair I wis...


    блог за средновековна балканска история

    Comment


      Лъчезар написа
      Коментирали ли сте връзките на римската цивилизация с асиро-халдейската? Мисля че имаше изследвания в тази връзка, но не мога да цитирам в момента.
      И без никакви изследвания мога да ти гарантирам, че римляните имат много общо с асиро-халдейската цивилизация. И двете имат общ произход и тяхното начало води от цивилизацията на австралопитеките.:mhehe: Да не би да бъркаш римляни с етруски? Защото латините са близкородствени с гърците. А етруските не е известно какви са.

      P. S. Лелеее, какви неща са се изписали за моя славен род. То не бяха самнити, то не бяха асиро-вавилонци, не бе чудо...:aaa:
      Всъщност за основател на фамилията се счита легендарният Юлус, известен още като Асканий, син на Еней. Юлус е основател на Алба Лонга. Смята се, че името му е производно от името на гр. Илион (Троя). Първото исторически засвидетелствано лице от рода на Юлиите е консула за 489 г. пр. н. е. Гай Юлий Юл...

      "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
      It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

      Comment


        Салтово-маяцкая культура, археологическая культура, памятники которой оставлены полукочевыми народами, населявшими в 8—9 вв. Подонье и Приазовье. Возникла в период перехода к оседлости и складывания феодальных отношений у кочевников, входивших в состав Хазарского каганата. Погибла под ударами печенегов на рубеже 9—10 вв. Известно свыше 200 памятников Салтово-маяцкая культура,: остатки кочевий, пос¸лков, замков, городов, могильников. Исследования начались с раскопок в 1900 Салтовского могильника (у с. Верхнее Салтово Харьковской области) и в 1906 — Маяцкого городища (у впадения р. Тихой Сосны в Дон, Воронежская область). Салтово-маяцкая культура, делится на два варианта: лесостепной — аланский (см. Аланы) и степной — болгарский (см. Болгары волжско-камские). Для 1-го характерны земледельческий тип поселений, замки с белокаменными стенами, катакомбный обряд погребения, для 2-го — кочевья и ямные погребения. Степняки, осевшие на Нижнем Дону, умели сооружать и белокаменные замки. Жили они и в больших городах (Саркел, Таматарха, Фанагория). Оба варианта экономически развивались одинаково, и культура в целом была единой. Культуры, аналогичные Салтово-маяцкая культура,, известны в районах расселения аланов и древних болгар: в Восточном Крыму, на средней Волге и на нижнем Дунае.
        Нека последваме указанията и видим що за чудо са тия Алани:

        Аланы (лат. Alani), самоназвание ироны, в византийских источниках — аланы, по-грузински осы, по-русски ясы, многочисленные ираноязычные племена
        Упс.яяя та те са били ираноизъчни?! И сигурно са създали култура просъществувала цели два века ръка за ръка с народ който грам не отбира ирански а говори само на свой си самобитен "протобългарски" език! Браво на Аланите!

        Но нека видим какво пише за тия лоши и самобитни Волжко-Камски българи руските "некомпетентници" езиковеди, археолози и историци:

        Болгары волжско-камские, тюркоязычные племена, составившие основу населения Болгарии Волжско-Камской.
        Леле! Вопиюща неграмотност! Не могат протобългарски от тюркски да различат! малко ги е разстрелвал Сталин на времето! Такива глупости да пишат в Большая совецкая инциклопедия!!!!

        Я да видим кой е този лош непослушник дето ги е писал тези глупости!!!

        опаааааа:

        Н. С. Державин, «История Болгарии» (т. 1—4, 1945—48), Тр. Волго-Донской археологической экспедиции, т. 1—3, М. — Л., 1958—63 (Материалы и исследования по археологии СССР, ¹62,75, 109); Мерперт Н. Я., К вопросу о древнейших болгарских племенах, Каз., 1957; Артамонов М. И., История хазар, Л., 1962; Плетнева С. А., От кочевий к городам, М., 1967.,Ванеев 3. Н., Средневековая Алания, Сталинири, 1959: Кузнецов В. А., Аланские племена Северного Кавказа, М., 1962; Происхождение осетинского народа. Материалы научной сессии, посвященной проблеме этногенеза осетин, Орджоникидзе, 1967, Смирнов А. П., Волжские булгары, М., 1951; Очерки истории СССР. IX—XV вв., М., 1953, ч. 1, с. 717—23; ч. 2, с. 423-33
        Леле! Какъв шок! какъв ужас!

        *добавих и другите автори въз основа на чиите произведения са написани цитираните очерци в БСЭ - да не останат непоругани - калпазаните те.
        Last edited by княз Крылов; 23-03-2007, 02:11.
        Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

        请您死在地狱般的阵痛
        [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
        きさまはしんでくださいませんか
        [kisamawa shinde kudasaimasenka]

        Comment


          Продължение за произхода на фамилията Цезар - назад през Еней към Дардан:
          (Що ли ми трябваше да проверявам на кого са кръстени Дарданелите...)
          На Дардан , син на Зевс и Електра , брат на Iason/Eetion/ и Harmonia. Електра е една от Плеядите, обожествявана в Самотраки - център на култа към Cabeiri. Тези божества са с предполагаем финикийски /Phoenician/ произход, според някои отъждествявания това са Dardan и Iason. Допуска се също, че това са по-късните Penates , римски духове на кухнята.
          Обичаите, свързани с последните, са твърде сходни с тези на домакинските духове в Германия. Интересни аналози са лапландските домашни духове; сръбският дух-патрон на всяка къща; ритуалите към домашните духове в Mysor, Индия; ритуалите, свързани с китайския бог на кухнята, вкл. фестивал по време на зимното слънцестоене /близко кореспондиращ със Сатурналиите/.
          "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

          Comment


            Във връзка с това, че думата "цар" най-вероятно произхожда от фамилното име Caesar, опитах се да намеря нещо за произхода на това име. По-горе писах, че е възможно името да е с асирийски произход, а сега намирам, че нишката продължава към финикийците /които твърдели, че идват от Вавилон - държава-съсед на Асирия, като нерядко двете са били под общо управление/. Една от идеите ми е, че може това фамилно име да означава нещо и приемането му за нарицателно от римските императори да не се дължи само на авторитета на Гай Юлий Цезар. Другата идея е, че ако името произлиза от дума, обозначаваща царска власт или въобще могъщество /както в случая с племето Cissii в Елам, на границата с Асирия/, възможно е от тази обща пра-дума да е изведено и понятието "цар".
            "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

            Comment


              ako цар идва в бг през 10 в от германски /мисля че се убедихме в това/, възможно ли е да е донесено от Кирилово - методиевите ученици? маи само те са имали потенциала да изковат такъв важен термин а и са имали контакти с немчугите?
              пп. онова за шаран на шараните да не вземе от шега да се окаже истина? на руски и повечето европеиски езици за шаран се използва - carp, или нещо подобно. може да са преведе като цар на рибите.... :tongue5:
              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

              Comment


                tonev написа
                ako цар идва в бг през 10 в от германски /мисля че се убедихме в това/, възможно ли е да е донесено от Кирилово - методиевите ученици? маи само те са имали потенциала да изковат такъв важен термин а и са имали контакти с немчугите?
                Все пак на немски е Кайзер. Нещо не ми се вярва учениците на двамата братя да са го палатализирали в Цясар. А пък лично аз се убедих само, че не идва от гръцки. А пък ако идва от немски сигурно е станало много преди Кирил и Методий, когато обаче на славяните тази дума едва ли би им послужила за нещо. Затова все още смятам, че може би идва от латински. :sm186: Освен това не мисля, че славяните са чакали Кирил и Методий да им обяснят как да наричат василевса. Предполагам, че са го назовавали някак много преди това.
                tonev написа
                пп. онова за шаран на шараните да не вземе от шега да се окаже истина? на руски и повечето европеиски езици за шаран се използва - carp, или нещо подобно. може да са преведе като цар на рибите.... :tongue5:
                mellisa написа
                Всъщност думата цар не произлиза от Цезар, както се смята, а от шар, което идва от шумерски и означава цар и е достигнало до нас защото сме преки наследници на древните шумери. (П.Добрев)
                Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 26-03-2007, 23:29.

                "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                Comment


                  IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                  Все пак на немски е Кайзер. Нещо не ми се вярва учениците на двамата братя да са го палатализирали в Цясар. А пък лично аз се убедих само, че не идва от гръцки. А пък ако идва от немски сигурно е станало много преди Кирил и Методий, когато на славяните тази дума едва ли би им послужила за нещо. Затова все още смятам, че може би идва от латински. :sm186: Освен това не мисля, че славяните са чакали Кирил и Методий да им обяснят как да наричат василевса. Мисля, че са го назовавали някак много преди това.
                  е нали на литински е била с к [k]? и именно в някъкъв момент точно при германските редакции от средновековието станала ц [ts] или аз пак не съм разбрал? http://forum.boinaslava.net/showpost...&postcount=226 например.
                  онова за шарана беше :mhehe:
                  Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                  Comment


                    tonev написа
                    е нали на литински е била с к [k]? и именно в някъкъв момент точно при германските редакции от средновековието станала ц [ts] или аз пак не съм разбрал? онова за шарана беше :mhehe:
                    Ами това, което казваш също означава, че идва от латински (макар и в немски вариант). А на немски си е кайзер и до днес. Но мисля, че не може преди ²Х в. конкретно българите и българските славяни да не са имали специален термин, за означаване на василевса.
                    Разбрах, че беше:mhehe: , както беше :mhehe: и приложения от мене цитат
                    P. S. Всъщност посочения от теб пост 226 показва, че едва ли идва от гръцки. Вж също: http://forum.boinaslava.net/showpost...&postcount=233
                    Last edited by IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS; 26-03-2007, 23:00.

                    "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                    Comment


                      IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS написа
                      Ами това ц [ts] също означава, че идва от латински (макар и в немски вариант). Всъщност посочения от теб линк показва, че едва ли идва от гръцки. Вж също пост 233.
                      аха. пак говорим за едно и също. ок. остава вероятноста да се е формирала по времето на Тервел, а и някой беше лансирал в форума и 1 една хипотеза че Симеон 1 искал да е император на западната римска империя. в тоя случаи титлата ще е специално изкопана.
                      Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                      Comment


                        tonev написа
                        аха. пак говорим за едно и също. ок. остава вероятноста да се е формирала по времето на Тервел, а и някой беше лансирал в форума и 1 една хипотеза че Симеон 1 искал да е император на западната римска империя. в тоя случаи титлата ще е специално изкопана.
                        Тервел получава титлата кесар, която по онова време категорично се отличава от василевс. Мисля си, че славяните са си имали дума за василевса от преди това. Т. е. от времето, когато нахлуват на Балканите и се докосват пряко до римската цивилизация. А пък това, че Симеон е искал да стане император на Запада е една теза на Вачкова, която аз дълбоко не подкрепям. Тя беше развита от Бизантинера в темата за Епириптария на Николай Мистик. А Симеон е ромейски възпитаник и ако е щял да взема някоя титла от някъде сигурно е щял да я вземе от ромеите. В крайна сметка той си присвоява именно титлата "василевс на ромеите". Успоредно с нея се използва и цясар (ц~р). Както и при руснаците след Петър Велики. Петър си сменя титула от цар на император, но до революцията руските императори са наричани и царе. Напр. Цар Освободител.

                        "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                        It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

                        Comment


                          Batko Charly написа Виж мнение
                          Друг е въпроса какво означава тюрки по принцип, щото понятието е като цяло идиотско според мен.
                          Една такава абсурдна категория, дето се блъска всичко което не отговаря точно на установената логична парадигма на Аристотел.
                          Само се надявам този професор да прави разлика между турци и тюрки, че иначе срамота!
                          Етнонимът тюрки има три основни семантични варианта или подзначения – общородово значение, частнородово значение и видово значение, съответно на което в номинативнофункционален план
                          той има и три сравнително независимо-отделни употреби като:
                          -общородово наименование на всички без изключение племена и народи от Тюркското Етнолингвистично Семейство по територията от Централна Европа до Източна Централна Азия
                          и във времето от Предисторията до Наше Време;

                          -частнородово наименование само на по-малка или по-голяма група тюркски племена, независимо
                          от това дали те принадлежат към една и съща група или пък към различни групи на Тюркското Етнолингвистично Семейство, какъвто е случаят с групата прабългарски племена в Средна Азия
                          през ²-V в., които сасанидските перси наричат общо торкан, само защото едно от тези племена нарича себе си тюрки или пък с групата орхоно-енисейски племена през V²²-²Х в., но най-вероятно също така и с тюркутите;

                          -видово наименование на едно-единствено и отделно племе, какъвто е случаят с току-що посоченото прабългарско племе в Средна Азия, или пък на отделно-самостоятелен народ, какъвто е случаят със съвременните турци.

                          Тази, исторически толкова динамично развиваща и променяща се номинативносемантична структура
                          на етнонима тюрки предполага и изисква изключително внимание и предпазливост при всяка негова конкретна употреба със задължително съобразяване със специфичните му темпорално-локални параметри, които винаги и непременно детерминират и конкретен обем на понятието на самото му значение.

                          --------------------------------------------------------------------------------------------------
                          Ще ви бъда безкрайно признателен, ако се принизите до моето ниво
                          и ми съобщите дали и този път не съм се посрамил?


                          Оппа, и ако някога имам честа да го запитам знае ли, че за твърдението, че самите турци са тюркизирани иранци, показвайки му анализ на първия им културен текст, ще бъда адски щастлив, а и ще съм адски заинтересован от отговора му.
                          И това не го зная!
                          Вече съм адски заинтересован и ще бъда хиляда пъти по-щастлив от вас, ако ми го покажете
                          този "културен текст", анализът на който показва, че турците са тюркизирани иранци.
                          Благодаря ви предварително!
                          Last edited by ; 20-03-2009, 11:28.

                          Comment


                            Един въпрос (не желая да пускам нова тема, но ако модераторското тяло предцени да го направи). От известно време участвам в македонски форуми. Там е прието като аксиома, че Битолската плоча е български фалшификат и се цитира професор Ланг който го е разкрил. Основно доказателство е лигатурата црь (нямам в момента необходимата клавиатура), както и термина самодържец, с което се доказва, че тъй като тези термини не са били известни през 11-ти век, Битолската плоча е фалшификат. Пак повтарям извинявам се, ако това не е темата (мислих да пусна някаква от типа на: отговор на македонските обвинения..... бля, бля, бля, но реших, че нивото на този форум трябва да се пази ). Но все пак желая отговор няма значение тук или в добре формулирана нова тема .

                            Comment


                              и кой точно би носил титлата "цар -самодържец" през 11 в? единствената държава управлението на която носи такава титла е България, а тя през 11в е част от ИРИ. много по късно сърбите приемат за кратко такава титла, а още по късно руския цар. така че ако е регистрирана през 11 в ... е ясно владетел на коя страна я е носил.
                              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

                              Comment


                                tonev написа Виж мнение
                                и кой точно би носил титлата "цар -самодържец" през 11 в? единствената държава управлението на която носи такава титла е България, а тя през 11в е част от ИРИ. много по късно сърбите приемат за кратко такава титла, а още по късно руския цар. така че ако е регистрирана през 11 в ... е ясно владетел на коя страна я е носил.
                                Абее, така е, но професор Ланг казва: фалшификация

                                Comment

                                Working...
                                X