Ами за пряката демокрация в Атина не мога да ти кажа точна дата, но по логически път стигам до извода че не е била възможна в град където кражданското население е надминавало 5-10 хиляди. Кога точно пряката е преминала в репрезентативна е трудно пък да се определи защото преходът не е станал с една пряка разпоредба а е ставал постепенно . Предполагам е започнал с прицидент на представителство който след това бил приет като обща практика и накрая с поколенията се е самоузаконил.
Но всеки който е виждал 10000 души на едно място може да разбере защо мисля че е невъзможно да се взема решение при такива количества без наличие на високоразвита техника на преброяване на гласове.
За Населението на Рим не му е тук мястото да спорим. В оммента нямам необходимите материали под ръка , а съм известен с пословичната си неспособност да помня числа така че може и да греша. Но темата е интересна и може да се подхване някой ден.
Но всеки който е виждал 10000 души на едно място може да разбере защо мисля че е невъзможно да се взема решение при такива количества без наличие на високоразвита техника на преброяване на гласове.
За Населението на Рим не му е тук мястото да спорим. В оммента нямам необходимите материали под ръка , а съм известен с пословичната си неспособност да помня числа така че може и да греша. Но темата е интересна и може да се подхване някой ден.
Comment