княз Крылов написа
Второ, ако не са хора, то какво са? Подобни изказвания не ти правят чест ... :vsad:
Ами не са хора за мен - и аз не търся чест. За мен човек е въпрос на самоопределение най-вече
ТНези същества са толкова хора , колкото и маймуните - примати са, биологични са сходни с човека - но нямат нищо друго общо дори с най-изостаналите в цивилизационно развитие човешки племена. Не виждам разликата между него и животните - ако той не е бил възпитаван да мисли, анализира и живее като човек, и е вкаран в човешкото общество вече на солидна възраст 15-20 години да кажем, то той дори няма да може да се възпитае, а само да се дресира, защото вече има изградени животински навици.
. Неразбирателството помежду ни, Иване, е че ти някак схващаш начина, по който излагам нещата все едно това е моето мнение по темата. Което е далеч от истината - аз само се опитвам да изложа как според мен стоят нещата, оставайки достатъчно отстранен като позиция, не излагам собствените си идеали за това какво би трябвало да е образованието (не защото ми липсват, а защото са нереалистични). В момента живеем в исторически етап, за който са характерни все още националните държави и макар те да са в преходен период към нещо друго на определени места, това "друго" е неясно и все още далече. А в този момент образователната система като социална институция е преди всичко държавна и се определя по един или друг начин от държавата и нейното някогашно намерение да ограмоти в крайна сметка унифицира населението си. Тази функция се допълва, но само допълва, от различни обществени, частни и лични почини към образоването, но не те формират статистическата картина, поне у нас. Тогава как да мислим реалността, ако не като се съобразяваме с нейните дадености? Можеш ли да ми отговориш на този въпрос, Иване?
Comment