Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вярвате ли в Бог и религиите . И как ви се изменила религиозната култура с годините .

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Аз току що благодарение на Голъм разбрах че май съм агностик-фаталист. Досега си мислех, че съм някакъв никакъв. Да добавя и че изпитвам атавистично уважение към християнството.
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

Фактът, че все още си нямам приятелка, ме кара да съм в известна степен атеист.

Иначе малко по-сериозно... склонен съм да вярвам, че има нещо по-висше от нас. Дали това нещо се нарича Бог, Аллах, Шива или Амон Ра - няма голямо значение. Тоест, може да се каже, че съм умерено-религиозен. Ти се старай да бъдеш добър човек и съвестта ти да е чиста, пък оттам нататък дали ще отидеш в рая, Валхала или Вечните ловни полета, е все едно. Също така вярата е лична и човек няма нужда от посредници (попове, имами и т.н.), за да се чувства като пълноценен вярващ.

Вярвай в каквото искаш, не го натрапвай на другите, не парадирай с него, и всичко ще е наред.

Comment

В анкетата няма политеист

За протокола, голяма част от българите са "православни атеисти" - не вярват истински, но спазват традициите. При това не от 09.09.1944 г. насам, ами сигурно още от времето на княз Борис.
        Quae fuerant vitia, mores sunt.

Comment

Юлиан Август написа Виж мнение

За протокола, голяма част от българите са "православни атеисти" - не вярват истински, но спазват традициите. При това не от 09.09.1944 г. насам, ами сигурно още от времето на княз Борис.
          По-точно даже и традициите не спазват, а по традиция се водят и твърдят че са православни. Иначе се бият в гърдите че са такава, а като ги запиташ кога за последно се били на църква 99% казват - на Велкден, и евентуално ако някой близък е умрял, оженил се или е кръстил детето си. Като им кажеш, щом си православен кажи Никейския символ на вярата 99,9 % мигат на парцали и питат "какво е това", а като им кажеш, добре тогава кажи молитвата "Отче наш", на парцали мигат 99,5%. Иначе са православни...

Comment

Няма как да не се съглася с Динайн. И още - обърках си вота - натиснах атеист, а съм краен атеист - не изпитвам никакво уважение и толерантност към религията на когото и да е. Просто, защото религията е въпрос на личен избор и тъпотия (в най-добрия случай, в най-лошия - тежка форма на параноидна шизофрения)

Да поясня за случаите на тъпотия - те се появяват, когато, въпреки осъзнаването на пълната несъстоятелност на идеята за бог, някой все си мисли, че вселената е устроена по наш образ и подобие и в парадигмата на нашето мислене. Трябва да сия бая тъп, за да мислиш така, честно.

Плюс - с религиозни не се спори, поне не преди няколко електрошока за тях .

Иначе - няма как да не вярвам в религията - тя има своята съществена роля в изграждането на обществата и в разрушаването им. Както повечето идеологии - нужна в дадени моменти и ужасно вредна в други. И дотам.

Comment

Трябва и опция веган да има в анкетата!
              Не знам дали са църква, но че са войстваща секта съм абсолютно убеден! :-)

Сега сериозно.
              Не вярвам в никакви същества, които определят моята съдба и действия, и за чието благоволение аз трябва да се моля.
              Смятам, че не знаем много неща, но със времето ще ги научим. Неща като предчувствие, емпатия, ако щете телепатия и телекинеза.
              Но това е нещо което предстои да научим или да си спомним.
              Тъй като е абсурд да сме сами във вселена, вярвам, че има разуми далеч над нашето равнище на разбиране, които са достигнали и ниво на техника, за което не сме си и помисляли.
              Но това не са богове!
              И няма защо да им се кланяме.
              А дали се интересуват от нас?
              Колкото ние от живота на мравките
              Last edited by ValBo; 29-03-2016, 00:13.
              Сънят е слаб заместител на кофеина!

Comment

хахах за първи път срещам разделяне на атеистите на два вида и си мисля от кой тип съм? По вероятно от първия - краен атеист - материалист. Прекалено обичам науката и вярвам в нея, за да изповядвам каквато и да е религия и съм убеден, че тя науката рано или късно ще даде отговор на всичко или на почти всичко и по този начин ще помогне и за ликвидирането и на последните зрънца от религиозната зараза. С годините започвам да трупам все по голяма неприязън към религиите, хахах особено се забавлявам, като чуя - аз вярвам, но не съм религиозен. Напоследък ми се струва, че не е особено модерно да си атеист и започвам да си мисля, аз ли изоставам от обществото или обществото от мен)

Comment

peshev2000 написа Виж мнение
                  хахах особено се забавлявам, като чуя - аз вярвам, но не съм религиозен.
                  Че кое му е странното? Религията ти "налага" разни догми, канони и т.н. Вярата е съвсем друго нещо.

Comment

ми miau все ми се струва , че са тясно свързани помежду си, едното не би съществувало без другото

Comment

Като гледам тук май повечето ще се окажем агностици, а точно този вариант липсва в анкетата.

Comment

Не смесвайте вяра и религия. Религията е обществена институция и както и да го увъртаме - с финансови цели. Вярата в повечето случаи е въпрос на личен избор.
                        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                        Проект 22.06.1941 г.
                        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Angelmr написа Виж мнение
                          Като гледам тук май повечето ще се окажем агностици, а точно този вариант липсва в анкетата.
                          Аз затова помолих автора да я промени
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Юлиан Август написа Виж мнение
                            В анкетата няма политеист

По мой спомени на Великден 90 г. Андрей Луканов в Ал. Невски използва този израз в едно интервю по случай празника - "Аз съм православен атеист."

Лично аз вярвам в Бог и като допълнение към препоръките за ревизия на анкетата не бих сложил йерархична стълбичка "по-по-най" вярващ или "силно/слабо вярващ" - или го вярваш или не (каквото и да било)! Винаги според мен изборите се свеждат до 2 порядъка - "Да" и "Не". В моето семейство има доста свещенници, като всичко е тръгнало от пра-дядо ми. Преди битката при Булайр точно преди сигнала за атака стоящ в окопа е казал "Господи ако те има и ме опазиш жив да се върна у дома - ще ти служа!" Всички знаем как е минала битката, но лично за пра-дядо ми резулата е следния - 6 дупки от куршуми като 4 куршума стояли още в ризата без дори да е ранен . Това не са били далечни изстрели от немай къде, а ръкопашен бой, бил е облечен само с шинел, курка и риза. Така вярата пуска корени в моето семейство.

Comment

peshev2000 написа Виж мнение
                              ми miau все ми се струва , че са тясно свързани помежду си, едното не би съществувало без другото
                              Ами, не са тясно свързани. messire Woland е обяснил. Почти съм сигурен, че свещеник не може(или няма да иска) да обясни разликата между вяра и религия. Иначе си почти прав. Религията почти не може бе вяра, докато вярата няма нужда от религия.

Comment

Мене пък ме е спасявал Бенджамин Франклин. Но не вярвам сляпо в него, просто го уважавам и имам респект...
                                "Какво ли толкова се е зачела тази свиня? - зачуди се докторът - Кое ли тъй яростно подчертава с молива?"

Comment

Working...
                                X