Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Честит 3 Март . Честито Освобождение на Българските земи .

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #31
    Реално ако нямаше тогава 3ти март. По-късни дати биха означавали по-малко територия за страната ни - нито гърците и сърбите, нито румънците биха пропуснали сгоден момент за още земи. То се и вижда.
    Какви са новите веяния е ясно, но пък тук сме исторически форум и би трябвало да ни е ясно - политиката и историята винаги се разминават. Старите комсомолци прегъваха дървото в една посока, новите комсомолци - в друга. Майната им и на двете групи.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #32
      По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.


      thorn

      Средновековните църкви в България

      Comment


        #33
        ValBo написа Виж мнение
        Знаеш ли какви са новите приказки на протесни мрежи и прочие реформатори.
        Тия ако ги изкоментирам, ще трябва да ми трият мнението. Пък и темата е вече достатъчно нацапана със снимка на гол задник.

        Малко О.Т.
        ValBo написа Виж мнение
        Лош ни е материала за съжаление
        Имам си теория за материала. Колко е близа до реалността е отделен въпрос, но аз си и вярвам: В България има много сериозно двуполюсно разделение приблизително по равно на читави доста интелигентни хора и пълни тъпунгери с ценностна система на улична котка, а.к.а. Бай Ганьо. Като тъпунгерите доста често са добре образовани и пълни с енергия.

        В други общества където общо-взето мнозинството е по-близо до медианата (няма големи умници, и имбецилите също не са много) нещата вървят по-гладко, закона се уважава и т.н. И без това обществото няма нужда от големи количества умници, малък процент са достатъчни.

        Разбира се има и нации като примерно Австрийци и Швейцарци, където средният IQ е толкова висок, че общо взето всички са умници. Те няма как да не просперират, независимо от условията.
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

        Comment


          #34
          Другият вариант е 11 август.
          Сънят е слаб заместител на кофеина!

          Comment


            #35
            На повечето държави националният празник е деня на независимостта. Нашият от Османската Империя, на финландците от Русия и т.н. Не виждам защо трябва да се търси друга дата.

            Вижте тук има списък: https://en.wikipedia.org/wiki/Nation..._National_Days

            Пък и както се казва дори днес етническите групи са безброй, погледнато в ретроспекция още повече. Много малко обаче имат собствена държава и то сравнително голяма и то в Европа. Естествено че ще празнуваме на 3-ти март.
            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

            Comment


              #36
              Amazon написа Виж мнение
              На повечето държави националният празник е деня на независимостта. Нашият от Османската Империя, на финландците от Русия и т.н. Не виждам защо трябва да се търси друга дата.

              Вижте тук има списък: https://en.wikipedia.org/wiki/Nation..._National_Days
              Винаги съм подозирал, че португалците са пичове. 10.06 - избрали датата, на която умрял някакъв поет в 16-и век и айде, готово
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

              (Richard III - William Shakespeare)

              Comment


                #37
                Dinain написа Виж мнение
                Винаги съм подозирал, че португалците са пичове. 10.06 - избрали датата, на която умрял някакъв поет в 16-и век и айде, готово
                Толкова ли го мразят?


                thorn

                Средновековните църкви в България

                Comment


                  #38
                  Mitashkin написа Виж мнение
                  ..................
                  Мисълта ми е за цялата бутафория около описаната Санстефанска България. От гледна точка на българите прз 19-ти век е хвърляне на прах в очите от страна на чуждата дипломация. Датата има своето значение в събитията, но може би не е най-подходяща. Въпрос на вкус.
                  Ами най-добре е в такъв случай да разгледаш какво е мнението на самите "българи от 19-век" - а то е повече от еуфорично за датата на 3-ти март.
                  Виж, за 22.09., има доста трезви мнения от съвременниците, например от Стамболийски и други общественици, които не са на хранилка на двореца и съответно не споделят лелеяната радост на казионните вестници, че г-н Кобургота станал от княз - цар. Впрочем както се вижда от постнатата от Торн част от манифеста, самия Фердинанд признава кога на практика е истинското освобождение. За обикновения народ е трудно да осъзнае каква еквилибристика на международната политика се е осъществила на 22.09. За доста от съвременниците, тази дата е път на Фердинанд за установяване на еднолично управление. И разбира се, тя няма как да съществува без трети март.
                  Quae fuerant vitia, mores sunt.

                  Comment


                    #39
                    Аз пък никога не разбрах защо датата на исторически събития и съответно техните чествания трябва да се променят заради изравняването на календара. В крайна сметка едно нещо се е случило през февруари, хората са гледали на него като на февруарско събитие, а ние го честваме през март. Като Октомврийската революция от 7 ноември Не може ли да си го честваме на датата, ако и да знаем, че календарът е грешен. Иначе, ако се пита до мен съм силно разколебан между 3 март и 6 септември.

                    Comment


                      #40
                      Е да датата е 3 март що не 3 Август или 29 февруари , и безтова няма празници официални празници от 24 май до 6 септември .

                      Comment


                        #41
                        Юлиан Август написа Виж мнение
                        Ами най-добре е в такъв случай да разгледаш какво е мнението на самите "българи от 19-век" - а то е повече от еуфорично за датата на 3-ти март.
                        Не го оспорвам.

                        Comment


                          #42
                          Amazon написа Виж мнение
                          Щото без 20-ти април и 3-ти март
                          Нека не мешаме двете дати.Апрелий си е кажи речи-чисто българска работа.Затова и от чисто националистическа гледна точка,логически погледнато-би трябвало да е повече от 3ти март и да е празника със голямо главно Пъ...
                          Пак казвам-"чисто българска работа".Има там известно подкукуросване от Русия,има и някакви много малко денги-но са несъществени тия неща и могат да се пренебрегнат.Понеже е "чисто българска работа"-се извършва и по типично български начин.Хубаво е да се направи паралел между процесите чрез които излизат от Осм.Империя гърците/сърбите и Апрелий,за да се види главоломната разлика.
                          Всичко си става типично по нашенски-
                          Плановете се провалят и променят коренно...Регионите се разместват...В някои от тях въстание изобщо не избухва...Умните направо изчезват от сцената(Стамболов примерно)...Остават лудите("те да са живи",както е казал бай Вазов)...Ако не е била харизмата на Бенковски и шепа луди глави от Търновския-щеше ли въобще да има някакво въстание се питам аз!?
                          И на какво щеше да прилича то,щото Империята помни доста брожения през 19ти век и вероятно на техен фон това поредно брожение-нямаше и да се забележи въобще от международната общност...
                          От тая гледна точка е хубаво че се счита тази война за "Освободителна",но няма да е лошо да се замислим че тя е и "Спасителна" за Русия.Хубаво е да се погледнат процесите течащи и там...Които процеси в крайна сметка водят и до гибелта на патрона и инициатор на тази война.През цялата втора половина на 19ти век(а и не само)-Русия е "бацилоносителят" на Европа.Обществено-политическия живот в Русия представлява един врящ котел,който всеки момент ще избухне и в който бълбучат всякакви маргинални,радикални и прочие идеологии.И местно производство и привнесени.От крайно леви,до крайно десни,а част от тях и откровено много далечни от политологията и представляващи по-скоро обект на психиатрията.А по-лошото е че смрадта и пръските от тоя котел хвърчат из цяла Европа.А за всичко това си има причина,да не споменавам поговорката за рибата и главата...Още по-лошото е че Русия е толкоз закъсняла в реформите,че е навлязла в такъв етап в който парадоксално-дори стъпки в правилната посока биха я съборили още по-бързо(тук може да се направи паралел със съвременна Сев.Корея между другото).
                          Защото няма да е лошо да оставим настрани патриотизма и емоциите и да си направим и една суха сметка:
                          -дали тази война не е толкова важна за самата Русия,колкото и за самите българи?
                          -дали ако го нямаше Апрелий войната нямаше пак да избухне по някакъв друг повод,изсмукан от пръстите!?
                          -и дали ако все пак не се бе състояла тая война то едни събития от 1905-07година нямаше да се случат доста по-рано!?Защото има много податки за това...
                          Last edited by mechoka; 08-03-2016, 01:19.
                          Няма как да изгрее слънце,ако преди това не е имало нощ.Голямата депресия ражда най-големия злодей на всички времена-Хитлер.Но ражда и гении като Айнщайн и Чаплин.Примерно без втория нямаше никога да разберем че Живота е също толкова неизбежен,колкото и Смъртта!И все още вярвам че гениите са повече от сатрапите...

                          Comment


                            #43
                            mechoka написа Виж мнение
                            -дали тази война не е толкова важна за самата Русия,колкото и за самите българи?
                            -дали ако го нямаше Апрелий войната нямаше пак да избухне по някакъв друг повод,изсмукан от пръстите!?
                            -и дали ако все пак не се бе състояла тая война то едни събития от 1905-07година нямаше да се случат доста по-рано!?
                            Няма как да знаем. Освен да питаме Джуна. Това което обаче знаем, е че Априлското въстание има огромен отзвук в Русия. Най-известните руски интелектуалци се солидаризират с българите, а тяхната дума се чува, защото руснаците обичат да четат. Има демонстрации, доброволци и т.н.
                            Без такава огромна обществена подкрепа не е ясно какво щеше да стане. Още повече че първоначално изпратените сили, ако и за времето си да са огромна армия, се оказват недостатъчни за да се победят турците. Налага се допълнително огромно военно усилие, изпращане на още хора, пари и т.н.

                            А пък нещата в Азия във военно отношение никак не са розови. Трябва да се избере между азиатското и балканското направление, като едното ще остане просто отвличащо и сковаващо противника.
                            Що пък руснаците не си избраха да ударят в сърцето на империята, да си откъснат апетитно голямо парче земя с хубав климат, да спасят горките арменци и да използват Българският театър, само като отвличаща маневра? Вместо да се мъчат да освобождават България и да измират от болести в студения и див Балкан?

                            Аз си мисля че без общественото мнение в Русия и Западна Европа войната 1876-та можеше да приключи с примирие малко след Дунава. В най-добрият случай щеше да има някаква полу-автономия за българите, автономия която набързо щеше да бъде саквестирана след 1917-та. Нещо като албанците в Югославия и кюрдите в Турция.

                            Или в най-лошият случай щяхме да имаме нова Кримска война и още по-лошо положение за българите. А така няма просто как да се случи. Хората в Англия и Франция още им държи влага от неуспешната(според тях) Кримска Война, като добавим и вестниците които който описват зверствата в Батак и Перущица, няма лесен начин Англия и Франция да прескочат общественото мнение и да тръгнат да спасяват Турция.
                            This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                            Comment


                              #44
                              KIZIL DELI написа Виж мнение
                              Аз пък никога не разбрах защо датата на исторически събития и съответно техните чествания трябва да се променят заради изравняването на календара. В крайна сметка едно нещо се е случило през февруари, хората са гледали на него като на февруарско събитие, а ние го честваме през март. Като Октомврийската революция от 7 ноември Не може ли да си го честваме на датата, ако и да знаем, че календарът е грешен. Иначе, ако се пита до мен съм силно разколебан между 3 март и 6 септември.
                              Причината е, че при тези събития се честват годишнини, тоест брой земни обиколки около Слънцето. По стар стил ще има доста голяма грешка.

                              Comment


                                #45
                                Кухулин написа Виж мнение
                                Причината е, че при тези събития се честват годишнини, тоест брой земни обиколки около Слънцето. По стар стил ще има доста голяма грешка.
                                То верно това е така, но някак историкът в мен се бунтува щом честваме през март, събития от февруари

                                Comment

                                Working...
                                X