Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вашата военноисторическа колекция

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Я да възкреся една много стара тема и да пусна моето каталогче . Ограничавам списъка само до военноисторическите книги (поне според моите критерии). По-дълги ревюта могат да се четат в мрежата (или форума ), ако има заинтересовани евентуално книжките може и да се дават за четене...

1. Теория на Голямата Война - К. Фон Клаузевиц

без коментар

2. The Face of Battle - John Keegan

тук не се опитва да критикува горния автор - много смислена книга

3. The art of war in the western world - Archer Jones

Засега само съм го попрегледал - нещо не съм особено въодушевлен, обаче Фриц е на друго мнение , ще трябва да се чете сериозно.

4. From Crecy to Mohasc, Warfare in the late Middle Ages (1346 -1526) - XXIInd Colloquium of the International Military History Society
    линк
    сборник статии на няколко езика (предимно немски, френски и английски) - някои откровенно тъпи, други интересни

5. The Thirty Years war - Dame C. V. Wegdwood OM DBE

Класическа тежка историография, писана от класически историк в края на 30те години. Не се чете леко, но е брилятна.

6. The military experience in the age of Reason - C. Duffy

Най-големия авторитет върху войните през епохата, Фридрих Велики, Пруската армия, Австрия и т.н. Книгата не е толкова добра колкото неговата "The Army of Frederic the Great" но става.

7. The Art of Warfare in the age of Marlborough - David Chandler.

Друго мастито светило, макар и предимно върху наполеоновия период. Суха книга, пълна с фактология за отделните родове войски на английската и френската армии от епохата.

следва продължение...
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Албирео, можеш ли да ми дадеш на заем "The Face of Battle - John Keegan" лятото?
      Разменям за "Intelligence at War", английски, от същия автор. Не съм я чел цялата, но ми изглежда доста добра.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

8. The bloody crucible of courage: Fighting Methods and Combat Experience of the Civil War - Brent Nosworthy

Страхотна, леко спорна тухла (може би защото авторът не е професионален историк), занимаваща се с еволюцията на методите на воденето на бой през първата половина на 19 в. и отражението им през Гражданската война в САЩ. Нечовешки много фактология и смислени анализи. Добра е.

9. Why the Confederacy Lost - Gabor Boritt.

Сборник от няколко статии на тежката артилерия в американската историография (Макферсън, Джоунс, Галахър и т.н.) под редакцията на директора на Civil war institute. Страхотна!

10. The Austro-Prussian War: Austria's War with Prussia and Italy in 1866 - Geoffrey Wawro.

Ученик на Пол Кенеди, с тая книга разби мита за Бенедек. Изглежда това е най-добрият труд върху тази война.

11. The Franco-Prussian War: The German Conquest of France in 1870-1871 - Geoffrey Wawro

"Geoffrey Wawro continues to carve out an empire for himself as the historian of record for the wars of Bismark and Moltke. - Robert Citino
        Увлекателна, продължава страхотния начин на описание на кампаниите на оперативно ниво. Доскоро капиталният труд на английски по въпроса беше на Майкъл Хауърд. Вече не... тая книга ще стане класика.

12. The scramble for Africa - Thomas Pakenham

Прекрасно написана, увлекателна и същевременно сериозна книга, която описва завладяването на Африка в последната четвърт на 19в.

13. Mr. Kipling's Army - Byron Farwell.

Прекрасно малко книжле, писано за манияци на тема Викторианска Англия, Киплинг и военна история ( т.е. за мен ).

14. Armies of the Raj: From the Great Indian Mutiny to Independence: 1858-1947 - Byron Farwell

По-голямо и по-сериозно книжле, писано за манияци на тема Британска Индия, колониални войни и прочее англофилски работи (т.е. пак за мен :twisted: )

15. Queen Victoria's Little Wars - Byron Farwell

Виж какво е писал Грей в началото на темата .

16. The Great Boer war - Byron Farwell

Най-добрата и най-сериозната книга на Farwell от всички, които съм чел. С тая книга му станах фен. :tup:

17. Индия, Судан, Южная Африка: Походи Британской Армии 1897-1900 - Уинстон Черчилль
        Руска компилация на ранния Чърчил. Картинка не намерих, но ето линковете в милитерата
        Сайт «Военная литература», работающий с 2001 г., собрал в себе множество текстов, имеющих отношение к военной истории и истории войн, и постоянно пополняется новыми материалами. Среди них -- первоисточники, архивные материалы, документы, мемуары, исследования, проза и поэзия, биографические работы, пропагандистские материалы, статьи, альтернативная военная история, книги по истории техники и оружия, уставы и наставления, устная история, детская военная литература, карты и схемы, военная периодика и многое другое.

Сайт «Военная литература», работающий с 2001 г., собрал в себе множество текстов, имеющих отношение к военной истории и истории войн, и постоянно пополняется новыми материалами. Среди них -- первоисточники, архивные материалы, документы, мемуары, исследования, проза и поэзия, биографические работы, пропагандистские материалы, статьи, альтернативная военная история, книги по истории техники и оружия, уставы и наставления, устная история, детская военная литература, карты и схемы, военная периодика и многое другое.

следва част трета...

Динаин, бива

Comment

18. Заморские театры Первой мировой войны - Пауль фон Леттов-Форбек, И.С. Исаков

Руска компилация на спомените на Летов Форбек - http://militera.lib.ru/memo/german/l...eck/index.html, и на ей тази книга - http://militera.lib.ru/h/isakov2/index.html.
          Летов Форбек си личи, че воюва несравнимо по-добре отколкото пише, а руснака не е нищо особено.

19. The Great War in Africa, 1914-1918 - Byron Farwell

Все още нямам впечатления от книгата, но ако ви интересува завладяването на Камерун 1914, Летов Форбек от немемоарната му страна, войната в Югозападна Африка и т.н. - това е книгата

20. History of the German General Staff 1657-1945 - Walter Goerlitz

Империал е писал малко за нея в началото на темата. Добра е.

21. The German Way of War: From the Thirty years war to the Third Reich - Robert Citino

Авторът е страшен специалист по немска военна история. Явно му е страст, а книгата е данък към тази страст. Това не му пречи, да е критичен в анализите си, когато трябва. Изворовият материал и литературата, с които работи са неприлично много. В момента съм към края на книгата и съм здраво под влиянието на Ситино. Пристрастен съм. :o

22. Quest for Decisive Victory: From Stalemate to Blitzkrieg in Europe, 1899-1940 - Robert Citino

Според заглавието, книга с изключително амбициозни цели. Малко е кратка обаче, съответно прекалено обобщаваща и прекалено категорична на моменти. Въпреки това е доста добра. Разглежда и Балканската война, където отдава заслуженото на когото трябва (т.е. на Българската армия).

Следва Перлата в Короната - книгите от номер 23. до 28 вкл. са подвързани в един том (към 1700 стр. заедно с картите и приложенията) по поръчка на някой си поручик Радойков. Това нещо не може да се опише, трябва да се види...
          23. Руско - Турската Война в 1877-1878г. (Курс за военните и юнкерски училища) издание 2-ро поправено и допълнено от М.Росийский,
          Полковници от Генералния щаб М. Росийский и С. Сухомлин, София 1910
          24. Освободителната война - действията на Балканите, около Шипка, в Освободителната война (1877-78 год.) Б. Бръняков, приложение на в. Народна отбрана 1928г.
          25. Сръбско - Българската Война в 1885 година, Р. Атанасов подп.
          Военно на Н.В. училище, Търново 1926
          26. Кратка история на Освободителната война 1912-1913, Полк. А. Христов, издание на Военното на Н.В. училище 1921
          27.Исторически преглед но Войната на България срещу всички Балкански държави - 1913г., Полковник А.Христов, София печатница на Армейския Военно-издателски фонд
          28.Исторически преглед на Общоевропейската война и участието на България в нея, А. Христов Генерал-Майор о.з., София Печатница на Армейския военно-издателски фонд 1925

29. Войната в Добруджа: извлечения от "Историята на войната за обединението на Румъния 1916-1919" - Константин Кирицеску
          Български превод и издание от 1926г. на част от посочения румънкси труд. Изключително забавно е да се четат опсанията на едни и същи бойни действия в Добруджа, в българската и в румънската военна литература. :mhehe:

30. Военното изкуство на Българската армия 1885-1945 - Игнат Криворов

Малък, спретнат и приличен труд. Една от малкото сериозни чисто военноисторически книги напоследък.

31. Българската армия в Първата Световна война Том I 1915-1916 - авторски колектив от Секция Военноисторически изследвания към Военната академия

Виж коментара за горната книга

32. Клетвопрестъпниците - Коста Николов
          Има я във форума, обсъждали сме я.

33. Мойте спомени от Войните 1912-1918 - Отон Барбар
          Приятно малко книжле

34. Оръдията през Декември - Сава Стоянович
          Още по-приятно малко книжле

35. История Войн на море Том I и II - Альфред Штенцель

линк
          Книгата става, куриозно е обаче да се види, доколко авторът (германец от края на 19в.) е обзет от националистически плам. То не са дитирамби за Дон Хуан Австрийски, венцехваления на Де Рюйтер (те поне са заслужени) и т.н.
          Last edited by albireo; 26-05-2007, 01:48.

Comment

Браво албирео, потекоха ми лигите като видях заглавията на някои от книгите ти :1087: :rock:
            Ето чуждестранните заглавия които притежавам и някои от по-рядко срещаните съвременни български книги:

1. 2002 Horia Serbanescu, Cornel Scafes, Corneliu Andonie, Ioan Scafes "Armata Romana in Razboiul de Independenta 1877-1878"
            Възможно най-голямото и пълно изследване (в 450 стр.) относно участието на румънската армия в Руско-турската война 1877-1878. Антикварна рядкост- издадена е само в 200 бройки. Моята е подарък с автограф професор Хориа Шербънеску.

2. 2003 Cornel Scafes, Horia Serbanescu, Corneliu Andonie, Ioan Scafes "Armata Romana in vremea liu Alexandru Ian Cuza 1859-1866". Книга в оспрейски стил и 90 страници относно рязвитието на румънската армия по времето на княз Александру Куза.

3.2004 Calin Hintea, Horia Serbanescu, Ioan Scafes "Armata romana in misiuni internationale 1991-2003" Книга от същата серия за участието на румънската армия в мироопазващи и хуманитарни мисии зад граница.

4. 2005 Cornel Scafes, Horia Serbanescu, Mihnea Serbanescu, Ioan Scafes "Trupele blindate din armata romana 1919-1947" Оотносно румънските бронетавнкови войски в периода 1919-1947 с акцент върху ВСВ.

5. 2006. Авторски колектив на историческия музей Бръила. Под редакцията на професор Йонеску: "Razboiul Crimeii. 150 de ani de la incheire".. Сборинк със статии за Кримската война.

следва продължение....

Comment

Оооо, като се качих на втория етаж и забравих за първия Ще се пазарим допълнително вече. Аз имам и много интересна книжка за Арабския легион (на британофилите сигурно ще им хареса ), но за съжаление е на нечетлив език...
              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Алби, не казваш кой ти препоръча книжките.
                albireo написа
                ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Хех, вярно. Препоръчал си ми Кийган, Джоунс и най-вече Ситино. За последния еваларка.

Comment

Някои предложения и книжки и от мен, да не кажете, че съм стиснат, в хартиен формат.

Военноморски отдел

1."Бойните кораби" на Уилмот

2."Кораби и сражения" на Смирнов, малко детско-юношестка, но за справка - добра

3. "Германските подводници през Първата световна война" на Едвин Грей

4. "Морските вълци на Хитлер" - Паул Херберт Фрейер

5. "Командир на подводница" на Гюнтер Прин, не е майтап, той си е

6. Конструктори на надводни кораби от Стволински

От поредицата Океан имам 10-тина пътешественически книжки, както притежавам и някои преводни от типа, "Най-големите кораби" или "Катастрофи в морските дълбини". Една от най-тежките ми военноморски загуби беше томчето "Морската мощ в огледалото на историята" - популярна, лесна за четене книга, но уви, няма я вече.

Comment

За Първата световна война трябва да разделя колекцията на подвидове, но ще започна отпред назад. Последните ми две попълнения, последното от вчера, една биография на Вилхелм ²² от 2003 година

Другото е детайлно оневиняване на британските генерали на Западния фронт

mnogo_sme_dovolni.org

Comment

Аз имам само две книги:
                        1. "Войните през третото българско царство" от Александър Ганчев з.генерал - щабен полковник, описва войните ни от 1885 до 1918г.

За другата ще дам подробности скоро

Comment

Nick написа
                          Военноисторическа колекция? Хм...

Ето част от моята - 100% военна, 100% историческа (няма нови оръжия):
                          Скромност.....
                          Иначе БРЕН-а си има способен оператор

Comment

Мойта колекцийка (само в електронен формат) вече прехвърли някъде 20 ГБ; кога ше ги чета всичките тия книги не знам :nut: . Ама няма какво да ги описвам, щото на вас няма да ви харесат- почти всички са за средновековието .
                            A strong toun Rodez hit is,
                            The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy, мене ме интересува и средновековието и кръстоносните походи .Така че ако имаш нещо по тая тема не е зле да споделиш.
                              Ignoramus et Ignorabimus :sm186:

Comment

Мииииии, аз какво да ги изброявам 200 морски книги+ още толкова ксерокопирани, изпратени от чужбина и т.н.
                                П.В.

Comment

Working...
                                X