Я да възкреся една много стара тема и да пусна моето каталогче . Ограничавам списъка само до военноисторическите книги (поне според моите критерии). По-дълги ревюта могат да се четат в мрежата (или форума ), ако има заинтересовани евентуално книжките може и да се дават за четене...
1. Теория на Голямата Война - К. Фон Клаузевиц
без коментар
2. The Face of Battle - John Keegan
тук не се опитва да критикува горния автор - много смислена книга
3. The art of war in the western world - Archer Jones
Засега само съм го попрегледал - нещо не съм особено въодушевлен, обаче Фриц е на друго мнение , ще трябва да се чете сериозно.
4. From Crecy to Mohasc, Warfare in the late Middle Ages (1346 -1526) - XXIInd Colloquium of the International Military History Society
линк
сборник статии на няколко езика (предимно немски, френски и английски) - някои откровенно тъпи, други интересни
5. The Thirty Years war - Dame C. V. Wegdwood OM DBE
Класическа тежка историография, писана от класически историк в края на 30те години. Не се чете леко, но е брилятна.
6. The military experience in the age of Reason - C. Duffy
Най-големия авторитет върху войните през епохата, Фридрих Велики, Пруската армия, Австрия и т.н. Книгата не е толкова добра колкото неговата "The Army of Frederic the Great" но става.
7. The Art of Warfare in the age of Marlborough - David Chandler.
Друго мастито светило, макар и предимно върху наполеоновия период. Суха книга, пълна с фактология за отделните родове войски на английската и френската армии от епохата.
следва продължение...
1. Теория на Голямата Война - К. Фон Клаузевиц
без коментар
2. The Face of Battle - John Keegan
тук не се опитва да критикува горния автор - много смислена книга
3. The art of war in the western world - Archer Jones
Засега само съм го попрегледал - нещо не съм особено въодушевлен, обаче Фриц е на друго мнение , ще трябва да се чете сериозно.
4. From Crecy to Mohasc, Warfare in the late Middle Ages (1346 -1526) - XXIInd Colloquium of the International Military History Society
линк
сборник статии на няколко езика (предимно немски, френски и английски) - някои откровенно тъпи, други интересни
5. The Thirty Years war - Dame C. V. Wegdwood OM DBE
Класическа тежка историография, писана от класически историк в края на 30те години. Не се чете леко, но е брилятна.
6. The military experience in the age of Reason - C. Duffy
Най-големия авторитет върху войните през епохата, Фридрих Велики, Пруската армия, Австрия и т.н. Книгата не е толкова добра колкото неговата "The Army of Frederic the Great" но става.
7. The Art of Warfare in the age of Marlborough - David Chandler.
Друго мастито светило, макар и предимно върху наполеоновия период. Суха книга, пълна с фактология за отделните родове войски на английската и френската армии от епохата.
следва продължение...
Comment