Може би все такива френски филми ти попадат напоследък, моето впечатление е различно. Да речем, преди 2-3 месеца гледах много добър френски филм по любимата ми книга на Виан - "Пяната на дните". А миналата година - два доста добри военни филма (и за трите съм писал в нашите теми тук). Както и два-три средновати, но все пак не лоши кримки/екшъни. Не знам, не съм забелязал някаква такава "глобална тенденция към копиране" - имат си все същите особености, характерни за френското кино, плюс разни "копиращи", но както писах - тях ги има навсякъде.
Аха, гледах го преди време ("Небесни рицари" или нещо подобно беше френското заглавие) и, да, точно по тази схема е правен. Но аз там гледах само самолетите - другото не струваше. А въздушните кадри си ги биваше - доста по-добре от въпросния "Top Gun". Останалото - история, игра... слабовато, но съвсем нормално за жанра (ако е за въпрос, аз нещо такова така или иначе не съм гледал добро (щатските са същата боза)).
Имаше дори един Sky Fighters (2005), където половината диалог се състоеше в дебилни американски лафчета в стил Топ Гън, обаче между френски пилоти - призля ми, не можах да го догледам.
Comment