Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Л. М. Бюджолд, обществата описани от нея (главно Бараяр)

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Количеството продадени екземпляри е оценката на масите. Що 1000 човека (примерно) казват че едно нещо е добро кои си ти че да кажеш че то е лошо???? Това за "Хари Простър". По същата логика и чалгата е добра музика ако и аз да не я харесвам(много меко казано).
    Но сега за идеите, аз също се наслаждавам на добре написаната книга, но пред една красиво написана книга без идея и книга е блестяща идея ако идея ,но е много добре написана, ще избера идеята, просто красиви картинки има на всякъде, но интересни идеи не се намират...Е все пак е желателно да е добре написана. Примерно в "Диамантената ера" може и да има диамантена идея, ама аз бях толкова погнусен че не я схванах.

Comment

Е, аз винаги изказвам своята собествена оценка и трябва да си призная, че много ще е трудно да се повлияя от каквато и да е"обща" или пък "масова" оценка. Да не говорим за оценка на критик. Преценявам или сам, или когато избирам дали да гледам/чета нещо, го правя според достъпната ми информация и препоръката/мнението на човек, когото уважавам (и по възможност, знам как се съотнася неговия вкус със моя). Така че "Хари Потър", да речем, за мен не е добра книга, нито като идея, нито като форма и съдържание, защото съм пробвал да я чета.

Мога да оценя много високо една книга заради идеята в нея, ако става въпрос за научна литература. Но ако става въпрос за есеистика или още повече за художествена литература - не бих чел лошо написана книга само заради идеята. Или поне бих я чел с известно отвращение.
      Разбира се, най-често писателят, който не умее да използва езика за описателни цели, умее нещо друго. Добър пример в това отношение е Достоевски. Аз лично, не ценя идеята по-високо от формата или съдържанието на една книга - дори когато става въпрос за литература това е нещо по-скоро второстепенно. Да неговорим, че въобще не съм съгласен със заключението ти, че хубаво написани в езиково отношение книги се срещат често - напротив, аз досега съм попадал на много малко такива книги, при все, че чета много. Да не говорим, че пренебрежителното отношение към езика (а лошото писане е точно това) е нещо непростимо у един писател.

Comment

Gaden Gogi каза:
        [B]Количеството продадени екземпляри е оценката на масите. Що 1000 човека (примерно) казват че едно нещо е добро кои си ти че да кажеш че то е лошо????
        Това е смешно твърдение. Аз съм аз и за мен единственото меродавно мнение е моето. Аз сам решавам кое е добро и кое - лошо и сам решавам дали да се допитам до чуждо мнение. Тези думи има ли смисъл да ги слагаме след всеки свой пост? Смятах, че се подразбират. Няма обективен критерий за "добро" и "лошо". Щом дадено "произведение" се купува от 1000 души, значи то е харесало на 1000 души и НИЩО ПОВЕЧЕ.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Напълно съм съгласен с тебе, аз имах друго предвид. На все пак се отклоняваме от темата. Пък и всеки чете подтикван от различни мотиви. Аз примерно го правя за да се насладя на въображението на автора, заради идеите изложени в книгата (освен разните касови боклуци обикновенно има някаква специфична идея).

Comment

Тук имаше мнение, което исках да изтрия, но по неосбясними причини не се получава, така че написах това за да мога да го пусна въобще.
            Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш...

Comment

Извинявайте, че се намесвам, но не виждам защо трябва да се спори за книги (или филми и музика). Пределно ясно е, че всеки човек си има вкус и критерии за естетика и т.н.. Аз например харесвам Хари Потър - вие не, но от друга страна аз харесвам Властелина и вие го харесвате - всичко е въпрос на личностна нагласа и вкус. Ето за това не обичам да казвам мани я тая чалга много е ТЪПА - вярно е че аз мисля така, но това че аз го мисля не означава, че другите трябва да се съобразяват с моето мнение и да го възприемат. Според мен спорове за книги не са уместни, освен ако не са на ниво критика.

Comment

Е, ние винаги се опитваме да ги провеждаме именно на ниво критика. Споровете са неуместни докато се провеждат чрез изявления - именно за това казах, че няма смисъл да обсъждаме "вкуса" . Но ако задълбаем в нещата, т.е., ако започнем да си служим с простичките интструменти за анализ и да се замисляме, нещата са си точно на мястото. Защото това е едно от предназначенията на всеки текст - да поражда интерпретации. А интерпретацията се създава чрез анализ (докато си остава неисказана е подвластна на други сили ), а когато започнем истински да спорим интерпретациите ни се сблъскват и постепенно започват да се допълват, което си е най-доброто, което можеш да сториш с една книга.
                Няма смисъл да казвам "аз харесвам еди-какво си", ако не продължа да настоявам в тази насока, търсейки корена на това "харесване" и природата му. В този смисъл, ако останем на нивото на "аз не харесвам книгите за Хари Потър" и "на мен пък ми харесват", дискусията губи смисъл. Но на мен ми е интересно къде се корени причината за тази оценка.

Comment

http://sfbg.at.online.bg/authors/l/l...index-ebk.html
                  Ако ви се прииска да прочетете нейните книги.:tup:

Comment

Благодаря, ако подобна нужда възникне - имам си ги на по-удобен носител .

Comment

gollum каза:
                      [B]....дискусията губи смисъл. Но на мен ми е интересно къде се корени причината за тази оценка.
                      Ок, и на мен ми е интересно. Ако искаш продължи от където си стигнал, но нека е в друга тема, че тази май няма нищо общо с това за което говорим. Направи тема и аз с удоволствие ще споря с теб (на ниво критика ) в нея.

Comment

Ок, но какво точно ще обсъждаме? Избери си и пускай тема, пък дори спорът да не ни отведе до нещо смислено, поне ще е забавно .

Comment

Нямаш проблеми. Дай ми два дни да се сетя за нещо що годе смисленол Ако на теб ти хрумне нещо - давай:tup:

Comment

Е, то е като дуел - намираме си секунданти (ще призовем в това качество негово величество езикът ) и аз благородно предоставям правото на избор на оръжие (сиреч, тема и средства) на своя опонент .

Comment

Абе това твоето благородство поразително прилича на измъкване. Имам чувството, че прехвърляш на мен отговорността по намирането на тема, при това по най-галантния начин.

Comment

Хех

Comment

Working...
                                X