Това, апропо е от втората световна война ...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хайнлайн, "Звездни Рейнджъри" и описаната там реалност
Collapse
X
-
Това, апропо е от втората световна война ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
-
искам да цитирам момента където се синтезира идеята на това общество:
Гласоподавателите ни не са отбрани хора; те не са носители на някаква особена мъдрост или талант и нямат специфично обучение, свързано с въпросите на управлението. Така че каква е разликата между нашите гласоподаватели и потребителите на избирателното право в миналото? Ние тук изказахме достатъчно предположения; аз ще заява очевидното: при нашата система всеки гласоподавател и всеки държавен чиновник е човек, който е доказал чрез своята тежка доброволна служба, че поставя благоденствието на колектива над личната изгода.
И в това се състои единствената съществена разлика.
...
Най-общо казано, нашата система се различава съвсем малко; ние притежаваме демокрация, неограничена откъм раса, цвят, вероизповедание, рождение, благосъстояние, пол или убеждения и всеки може да завоюва суверенна власт чрез един обикновено кратък и не твърде мъчителен срок на военна служба - нищо повече от една лека работа за нашите пещерни предшественици. Но тази малка разлика стои между една система, която работи, тъй като е конструирана, за да съчетава фактите, и една система, която е вътрешно неустойчива. Тъй като суверенното право на глас е най-висшето в човешката история, ние сме убедени, че всички, които "го владеят", приемат върху себе си най-висшето от обществената отговорност - ние изискваме от всяко лице, което желае да упражнява контрол над държавата, да заложи своя собствен живот - и да го загуби, ако се наложи - за да спаси живота на държавата. Максималната отговорност, която едно човешко същество може да поеме върху себе си, по този начин се приравнява към най-висшата власт, която човешкото същество може да упражнява. Танто за танто, съвършено и по равно.
замислете се, с анонимното гласуване не отпада ли момента на личната отговорност? Не е ли съвременна Б-я прекрасен пример за това?
* * *
по въпроса за числеността на военните:
В спусканията на МП вземат участие 10000 души.
т.е. само бойната част на МП е толкова, а общо въоръжените сили ще да са доста повече.ю
* * *
и малко по-надолу:
Нашето въображаемо подразделение се състои от 10800 души
т.е. явно ок. 10000 е просто едно подразделение, а не целите МП.albireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
* Voyageur (фр.) - воаяжьор, пътник. Героят на Хайнлайн, (както комай и самият автор) страда от типичния за по-интелигентните американци от времето, когато е писана книгата, комплекс за културна малоценност и го избива, като с повод и без повод ръси изрази и думи, заимствани от немски, латински, италиански и най-вече френски език. По всичко личи, че в последните години този комплекс за малоценност вече се свръхкомпенсира с мания за величие (също в културната област). - Бел. прев.
почнах "Двойна Звезда" и моментално попаднах на бисерalbireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
* L'Aiglon (фр.) - "Орлето" - неизвестна на преводача и на още десетина души с френска филология пиеса от още по-неизвестен автор. Възможно е заглавието да е измислено от Хайнлайн, какъвто е случаят с "Ad Astra", опус 61 от предната глава. - Бел. прев.
тоя преводач е върхаalbireo написа...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...
Comment
-
Попаднах на статия за СССР, която била писана от Хайнлайн. За СССР.
Понеже темата така или инак отдавна е приключена, а беше интересна (поне навремето), а тази статия има някакво, макар и далечно отношение, мисля, от една страна да изкарам темата напред, а от друга - да сложа този материал, който също има някакво отношение, доколкото в него се съдържат някои виждания на Хайнлайн за света
И между другото става ясно защо в СССР хич не го обичат.
И накрая един цитат, пак на Хайнлайн:
"Вселената никога не е имала смисъл. Предполагам, че е построена по държавна поръчка."Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
От това, което съм прочел от Хайнлайн, честно казано, смятам, че този човек няма писателски, а графомански талант, способстващ желанието му най-вече да печели яко, а на второ място, да си изгради абсолютната антиутопия (за мен "Звездни рейнджъри" е далеч по-страшно от най-мрачния сталинизъм или хитлеризъм).
Интересна е забележката на преводача за ползването на френски цитати - същата неграмотност и парвенюшко желание да блесне искрят с всичка сила от "творенията" на Дан Браун.
Comment
-
Хе-хе, неясно защо, тази тема съм я пропуснал преди години. Сега гледам бележките на преводача - ами явно са писани преди интернет. Не знам за опус 61, обаче още вторият резултат при търсене за "Орлето" е статията в Wikipedia, която е създадена през 2004 г. Понеже е цели три изречения и половина, позволявам си да я копирам тук:
L'Aiglon is a play by Edmond Rostand about the life of Napoleon's son, Napoleon II of France. The title comes from a nickname for Napoleon II, French for "eaglet" (a young eagle).
Based on Rostand's play, Arthur Honegger and Jacques Ibert composed an opera in five acts, also with the title L'Aiglon, to a libretto by Henri Cain; this opera was first presented at Opéra de Monte-Carlo in 1937.
Тъй, вече прегледах набързо и статията в превод на руски. Ами за 1979 г. явно е била подходяща. За сега определено ми се стори дълга и задълбаваща в ненужни детайли. Горе-долу същият обем има съчинението на Джордж Майкс (или Микеш) "Как да бъдеш чужденец". Всъщност де да знам, може и да е била нужна постъпковата инструкция как да постигнем своето в бюрото на "Интурист", ако материалът е писан за някакво специализирано издание за пътешественици. Е, от друга страна, сред подробностите се срещат някои готини попадения: "Да не би да ви е срам от..." е определено много хитра маневра. Докато онова с американците, които загивали, опитвайки се да закарат конвои в Мурманск, докато по същото време руснаците едва ли не си гледали живота, беше много тъпо.
Като цяло - нормална за тогава статия, според мен. Не се забелязва някакъв "войнстващ антисъветизъм", ако използваме шаблона. Но не мисля, че точно заради тази статия "в СССР хич не го обичат".Last edited by bsb; 01-10-2009, 12:59.
Comment
Comment