If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Разкази - житейски историйки със сюжети от началото на 90-те.
Цитат: "Бабо, осем пъти продадохме къщата. Време е да се измитаме!"
или "Бухнаха се в морето като в пюре от ябълки- топло с променящи се ухания, с мързеливи охлюви по бялото дъно."
Сега стигнах до Бисмарк.
Иначе до момента съм доволен от подхода на автора да раздели времето на всеки от управлявалите (електор, херцог или крал в последствие) на отделни части, свързани конкретно с икономика, администрация, армия, външна политика, социална сфера, културен живот. Демографските справки са доста подробни и изненадващи поне за мен - примерно % на поляците в Източна Прусия.
Не знаех, че кралете са предпочитали да говорят на френски.
По никакъв начин произходът на автора не е оказъл влияние - обективно разглежда нещата, а и историографията, която посочва е от предимно немски автори.
И един въпрос:
Ти практикуваш ли правото?
Last edited by delibero; 17-02-2007, 15:24.
Причина: Автоматично сливане на двойно мнение
Историята не обединява хората. Историята никого с нищо не задължава. Но без нея всичко се лишава от основи.
Сега стигнах до Бисмарк.
Иначе до момента съм доволен от подхода на автора да раздели времето на всеки от управлявалите (електор, херцог или крал в последствие) на отделни части, свързани конкретно с икономика, администрация, армия, външна политика, социална сфера, културен живот. Демографските справки са доста подробни и изненадващи поне за мен - примерно % на поляците в Източна Прусия.
Не знаех, че кралете са предпочитали да говорят на френски.
По никакъв начин произходът на автора не е оказъл влияние - обективно разглежда нещата, а и историографията, която посочва е от предимно немски автори.
И един въпрос:
Ти практикуваш ли правото?
Има една вече опропастена от странични коментари правна тема, трябва ли и тук юристите да се развихрите
По същество. Книгата е много приятно и полезно историческо изследване, първа подобна монография за история на Прусия представена на български (сега се замислям защо не я цитирах в онази пространна наша дискусия за Прусия, а тръгнах с Пол Кенеди, няма лошо де). И да говорили са си френски (какво вече знаеш немския на Фридрих Велики е бил лош), и да има някакви там подялби на Полша, не че са нещо особено, та и някой и друг поляк ще да е влязъл в Кьониграйха.
Купих си публикацията на някои интересни документи на някогашната Държавна сигурност и в момента съм по средата. По доста добър начин връщат читателя обратно в миналото - особено докладите за това кой какво казал по адрес на Георги Домитров, "вражески" коментари за погребението му, следенето на духовенството и др.
Купих си публикацията на някои интересни документи на някогашната Държавна сигурност и в момента съм по средата. По доста добър начин връщат читателя обратно в миналото - особено докладите за това кой какво казал по адрес на Георги Домитров, "вражески" коментари за погребението му, следенето на духовенството и др.
Откъде си взе тази книжка?
„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
"Изкуството на войната" - сборник по трактати на Сун Дзъ, Лао Дзъ и други "Дзъ" - много се изненадах. Не очаквах че ще я намеря по книжарниците. Нещо уникално е източната философия за войната! В предговора се дава пример - думите на един пълководец, който току що е спечелил битка и блюдолизците искат да му издигнат монумент. Ето какво казва победителя: "...Да бъдеш войн - значи да предотвратиш насилието, да оставиш настрана оръжието, да не загубиш величието си, да установиш в страната мир и да увеличиш благосъстоянието на хората. А сега заради мен телата на войните от двете царства лежат на бойното поле, защото аз използвах насилие. ... Не, по-добре е да издигнем тук олтар..."
"...7. Пациентите във форумите трябва да се съобразяват с условието, че тук не е място за интелектуални изяви от типа на философски монолози, това е лечебно заведение." - Правила за форуми
Свободен цитат:
"Който може да надделява, може да командва 10 души;
който има силен глас, може да комадва 100;
който има обаяние може да командва 1000;
който знае с каква скорост се движат многото хора, може да командва хиляди;
но само който чувства Вселената като свой дом може да управлява Поднебесната".
Comment