Юрий Бурносов - Двата Квадрата , малко мрачно криминале със привкус на мистика абе готинко е
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво четеш в момента
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Аз пък напоследък чета списание "National Geographic", по време на почивките в бачкането, за друго просто не остава време Ама списанието наистина е страшно добро, какво ще кажете, някой купува ли си броевете?(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
На мен ми се случи нещо много симптоматично. Вземам си една книжка от известен историк на античността, от когото съм чела преди това друга, Пиер Видал-Наке, и очаквам пак да чета приятни неща за начин на живот, начини на мислене и общество и т.н. в Древна Гърция. Изведнъж втората книжка се оказва за Холокоста. Погледът на "античен" историк, свикнал да борави с минимум и недостиг на източници, част от които са с митологичен характер, а голяма част не се потвърждават и засичат с други източници към по-близко историческо събитие, източниците за което също са в голямата си част покрити, противоречиви и историческите факти не са изложени пряко, а трябва да се "достроят" и "вържат" логически, при това избягвайки вякакъв политически поглед и пристрастия върху проблема.
Нямаше да пиша всичко това, ако това не се отнасяше към всяко историческо явление, за което има малко и противоречиви източници и което по този повод се "досъчинява" в зависимост от политическите възгледи, личните пристрастия и психологическите отклонения. Асоциацият с други теми е очевадна: българите като етнос съществуват от 4 век, защото в Равенския космограф е споменато веднъж "vulgari" (или както там се пише). Или: българи съществуват от началото на новата ера, защото в арменски източници се споменава за ... (тук вече даже и нямам идея как се изписва). Как всичко това се връзв с други източници - не е ясно. Каква е ИСТОРИЯТА на българите, след като идват 7 век някакви отнякъде и се установяват там, където българите вече са се установили - не е ясно. Не само идват идват и се установяват там, където винаги българи са живели, но и се бият с Константин Погонат, който видите ли също бил българин и управлявал Византия, основана от визи-готите види-антите - българите и Констанитн Велики - също българин. Как се връзват историческите източници и логиката на събитията в тях - съвсем не е ясно.
Това май не бше за тази тема, ама няма голямо значение.
Comment
-
Хана, искам само да вметна нещо за Видал-Наке: ако ти е известно човекът има две направления в работата си- Античност и Нова история, в частност житието-битието на Франция. Та... някои хора смятат, че монографиите му върху втората тема дори били по-добри от тези по първата И от чисто любопитство, като скромен млад хуманитарист, смея ли да попитам какво точно от Видал-Наке върху Античността си чела (и защо за Бога него, а не нещо от Вернан , бездруго двамата са от една школа /Център по сравнителни изследвания на древните общества "Луи Жерне"/ само дето Вернан си е по-добрият)? Все пак да пожалим горкият автор и да кажем, че Убийците на паметта не е чак толкова лоша...
Comment
-
Нима съм казала, че не съм чела и Вернан? И определено той е по-добрият, съгласна съм, просто "Убийци на паметта" ми попадна и реших, че сигурно ще е интересна. И той в нея се представя именно като специалист по антична история, сам се мисли като такъв.
Първата на Видал-Наке се казва "Черният ловец. Форми на мислене и общество в антична Гърция" и е много добра, наистина в стила на Вернан. Определено е по-добра от "Убийци на паметта", която е за Холокоста и е сборник от статии, публикувани във френската преса. Там в 50-ина страници си излага възгледите, които наистина са стойностни, но след това се повтаря, а и има прекалено много фактология, числа, които сами по себе си на мен не са ми особено интересни.
Един цитат от предговора към българското издание (авторът никога не се е занимавал нито с българска история, нито със съвременните проблеми на България):
"След публикуването на тази книга комунизмът падна както в Съветския съюз, така и в съветизираната Европа, част от която беше и България. С това изчезна и тежката плоча, похлупила всички трудове на историци, които не се вместваха в проповядваната от властта права линия. Не трябва обаче нова праволинейност да заеме мястото на старата, марксистко-ленинската ортодоксия не бива да се сменя с тази на национализма. Зная, че изкушението е голямо, но вярвам, че моите български колеги ще съумеят да го избегнат. Бог знае колко различни форми може да приеме тази тенденция - от тракоманията до панбългаризма, като се мине през идеализация на прабългарите. Последна дума ще има истината."
Comment
-
"След публикуването на тази книга комунизмът падна както в Съветския съюз, така и в съветизираната Европа, част от която беше и България. С това изчезна и тежката плоча, похлупила всички трудове на историци, които не се вместваха в проповядваната от властта права линия. Не трябва обаче нова праволинейност да заеме мястото на старата, марксистко-ленинската ортодоксия не бива да се сменя с тази на национализма. Зная, че изкушението е голямо, но вярвам, че моите български колеги ще съумеят да го избегнат. Бог знае колко различни форми може да приеме тази тенденция - от тракоманията до панбългаризма, като се мине през идеализация на прабългарите. Последна дума ще има истината.""No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Хана, всъщност въпроса ми бе по-скоро колко от книгите на Наке знаеш да са преведени на български Не съм чел Черният ловец, въобще не знаех да е преведена на български (за мой срам), макар и в българския предговор на Мит и мислене... на Вернан да са представени всички по-крупни учени ориентирани около неговото поле на изследване и част от неговата школа, в това число Видал-Наке. Когато Убийци на паметта ми попадна бях супер зарадван, защото мислех, че най-накрая ще прочета нещо от Наке върху Античността, после се разочаровах, най-накрая (виждам вървял съм по твоя път) реших, че книгата не е чак толкова зле. Но пък Вернан си е по-добър (сравнявам само четените от мен текстове, без претенция за дълбока компетентност ) ...
Относно Жан-Пиер, истински разкош е неговата Индивидът, смъртта, любовта. Аз и другият в Древна Гърция , НБУ издадоха сборника, когато Вернан посети България и горепосоченият ВУЗ го направи свой доктор хонорис кауза (то и бездруго има само две преведени негови книги, плюс едно "есе" в изданието на Хезиод, та тази ми е по-забавната)
Comment
-
straight`edge написаАз чета "Как станах хайдутин" от Панайот Хитов , като според предговора това са единствените написани от хайдутин мемоари. :rock:
Аз пък в момента чета първи брой на новото списание за Историческо оружие,Униформи и Милитария-"Старинар"То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.
Comment
-
Сега чета една доста нашумяла(отново) в САЩ книга а именно " Кой ходи там" или " Who goes there". Води се фантастика, хорър. Много запленителна и държаща в напрежение ако има откъде да я намерите прегледайте я може да ви грабне. Мисля ,че изкарваха филм по нея преди доста години.
Поздрави: Heart :imperial:
Comment
-
Kaiser написаОтносно Жан-Пиер, истински разкош е неговата Индивидът, смъртта, любовта. Аз и другият в Древна Гърция , НБУ издадоха сборника, когато Вернан посети България и горепосоченият ВУЗ го направи свой доктор хонорис кауза (то и бездруго има само две преведени негови книги, плюс едно "есе" в изданието на Хезиод, та тази ми е по-забавната)
Comment
-
Хана, благодаря за информацията относно Видал-Наке, макар и да продължавам да се учудвам как съм пропуснал изданието
PS За моя изненада, в книжарската мрежа, където проверих, ми казаха, че книгата била с изчерпан тираж Значи целокупният народ е почнал да се интересува от древна Елада ... но пък си изкопах Структура и функция в примитивното общество от Радклиф-Браун. Пак е нещо :oLast edited by Kaiser; 19-05-2006, 15:43.
Comment
Comment