Ей от това няма да се отърве никой историк ...
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво четеш в момента
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Гост
-
Dinain написаБазил Лидъл Харт: "История на Втората световна война"
Приятно четиво, въпреки че възхваляването на британските военни успехи на моменти предизвиква неволна усмивка
KG125 написаЕй от това няма да се отърве никой историк ...Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Попаднаха ми някои на пръв поглед интересни книжки :
- "Добрата война", Стъдс Търкъл
- "Из дневника на Бекерле", изд. "Христо Ботев"
- "ЦРУ срещу СССР", Николай Яковлев
Чели ли сте някоя от тях и какво ви е мнението? Аз понеже имам шантавия навик да чета по 7-8 книги наведнъж и наскоро ги подкарах и тия, ама бая тегави ми се струват в началото.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Warlord написа- "Добрата война", Стъдс Търкъл
Само се надявам да си си я взел на английски. Българското издание е от преди 89 година и не можеш да си представиш колко здраво е орязано. :tdown
Comment
-
Док Холидей написаАз пък страхотно издание на "Мъртви души"
THE LABARUM
sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
,sevogorob eht erew ysmim llA
.ebargtuo shtar emom eht dnA
Бе сгладне и честлинните комбурси
тарляха се и сврецваха във плите;
съвсем окласни бяха тук щурпите
и отма равапсатваха прасурси.
Comment
-
Док Холидей написаКак е книгата за Бекерле и лесно ли се намира?
- А.Х.Бекерле - Нацистът дипломат. Витка Тошкова
- Лични бележки (20 юли 1941 - 16 февр. 1943)
- Дневник (17 февр. 1943 - 2 септ. 1944)
- пояснения към бележките
Тази засега най-много хваща окото ("Добрата война" за съжаление е българското орязано издание ). Но мога да ти я дам като я свърша и без това още не съм ти върнал последната вече сигурно 2 години. Пиши ЛС кога да се видим.(\_/)
(°_°)
(> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
Comment
-
Hans Delbruck написаИзвинявай, ама аз по-критична книга към британците от британски автор не съм виждал.
За британските успехи не се изразих правилно наистина, не ставаше дума за военни успехи. По-скоро някои лични оценки на автора за определени събития, които наистина ме накараха да се усмихна саркастично..."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Динайн, нямам представа от тази таблица, но сигурен ли си, че тя не е приложение от българският издател(направено на база някой съветски източник) или не е свързана с нещо друго - примерно частите в Полша или нещо подобно?
Що се отнася до оценките на автора аз все пак доколкото си спомням те съвсем не бяха ласкави към британците. Изобщо личното ми впечатление е за една доста похвална обективност на изказа(само препрочети или изчакай да стигнеш до Ел Алмейн), която не само ме изненада, но и остави приятно чувство към тази книга.
От същият автор съм чел и "Стратегия" или както е българският превод и честно казано ми се стори много слаба.
Иначе Лидъл-Харт има доста книги, но за съжаление до тези, които са ми по-интересни нямам достъп.
Впрочем така и така спамих тук, дали някой е чел "История на ВСВ" от Фулър? Все не намирам сили да я погледна, а може и да не е лоша.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Може и да е от българския издател, но се съмнявам. Ще проверя все пак. Сега съм на Барбароса и още не съм стигнал до Ел Аламейн. Като цяло книгата е добра, разбира се, просто ударението е върху английското участие. За кампанията в Полша и Зимната война са отделени например по 5-6 страници за всяка."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
Comment