Бях слушал за произведенията на Ремарк и реших да прочета някои негови книги. Първата която прочетох беше "На западния фронт нищо ново" , която много повече ме впечатли с бруталното описание на обстановката на фронта отколкото с идеята за разбития живот на едно поколение от войната! Веднага след това прочтох втора негова книга : "Време да се живее , време да се мре" ( четох я на компютър и не съм много сигурен за заглавието, на някой места я срещнах като "Време да живееш , време да умираш" ). Тук вече се описва положението на фронта и живота на цивилния германец по време на ВСВ. Както в първата книга и в тази имаме младеж с разбит живот от войната и режима в хитлеристка Германия , 23 годишния Гребер. Положението в един бомбардиран германски град , Ремарк описва с най - мрачни детайли, а годината е 1944. Странно от къде е бил толкова запознат с положението в родината си след като през 1931 година автора емигрира в Швейцария. Същият умело използва най - първичните чуства в човек и умението си да описва мрачни картини за да представи обстановката в родината си, а дали и да не пропагандира пацифизъм и антихитлеристки чуства в читателя? Последното изключително се харесва на болшевики и проамериканци. На моменти имах чуството , че чета 1984 на Оруел. Както и да е. След като прочетох книгата прегледах и кратка биография на Ремарк. Особенно впечетление ми направиха два момента от нея.
1. 1944 УСС ( Управление на стратегическите служби ) на САЩ убеждава Ремарк в необходимоста за пропагандаторска работа в Европа. Автора почва работа за УСС, може би от любов към своя народ??На 23-ти септември е готов с доклад на тема : възможности за превъзпитаване на германския народ след края на войната!!
2. След края на войната вече превъзпитания германски народ отказва гражданство на Ремарк . Както в ФРГ така и в ГДР! Май не се е постарал достатъчно с превъзпитаването!
В момента чета сборник от негови разкази, всичко което ми попадне ще го прочета , но на него ще гледам по следния начин:
1. Великолепен писател, който бъркаики в най - човечното в душата на хората описва покъртителни картини и навява тъга в сърцата на читателите.
2. Пропагандъор , който действа за чужди интереси и предал собствения си народ.
1. 1944 УСС ( Управление на стратегическите служби ) на САЩ убеждава Ремарк в необходимоста за пропагандаторска работа в Европа. Автора почва работа за УСС, може би от любов към своя народ??На 23-ти септември е готов с доклад на тема : възможности за превъзпитаване на германския народ след края на войната!!
2. След края на войната вече превъзпитания германски народ отказва гражданство на Ремарк . Както в ФРГ така и в ГДР! Май не се е постарал достатъчно с превъзпитаването!
В момента чета сборник от негови разкази, всичко което ми попадне ще го прочета , но на него ще гледам по следния начин:
1. Великолепен писател, който бъркаики в най - човечното в душата на хората описва покъртителни картини и навява тъга в сърцата на читателите.
2. Пропагандъор , който действа за чужди интереси и предал собствения си народ.
Comment