Требюшетата, използвани и от арабите, а по-всяка вероятност, конструирани от тях бият, според модерни възстановки на около 300 ярда - около 270 метра! става дума за конструкции с тежина около 10 тона, заедно с противовеса!
Градът е атакуван обикновено от запад, сегашната врата на Сулейман или както тогава се е казвала Яфската врата...там Ал Акса е твърде далеч, а джамията на входа на Божи гроб се пада малко по-ниско, както и Катедрала между другото.
Сега във филма географията на града беше твърде измислена, а истинския арт. обстрел беше по-скоро от 17 век!!! Но хайде сега, филм е!
Градът е атакуван обикновено от запад, сегашната врата на Сулейман или както тогава се е казвала Яфската врата...там Ал Акса е твърде далеч, а джамията на входа на Божи гроб се пада малко по-ниско, както и Катедрала между другото.
Сега във филма географията на града беше твърде измислена, а истинския арт. обстрел беше по-скоро от 17 век!!! Но хайде сега, филм е!
))
И да, не съм отрекла, че е правен за масовата публика, а не за такива умници като нас /само аз ли го приемам това като комплимент?
/, но ако ми позволиш да перифразирам Пол Валери, не мога да възприема почти нищо от филм, който ми се съпротивлява. Разбира се, аз вече споменах за чисто професионалното изкривяване и крайна фаза на перфексционизъм, от които страдам, но и самият творец, с всяка показана сцена се ангажира все повече в историческия свят, защото да показваш нещо, това означава съзнателно да го модифицираш, всяка показана сцена вече е °назована° сцена, тя не е същата и е изгубила своята първоначална историческа невинност. Режисьорът не може да избяга от себе си и е като онези антични герои, които за да извикат духа на загиналите са принудени да ги нахранят със собствената си кръв, но в този дори жест на съживяване има и променяне, защото призракът вече е носител на част от викащия го. Тайната според мен не е в това да спред да създаваме, а да намалим до минимум гласа на нашата собствена кръв сред тази на самото творение. А след това идва ред на на компромиса, на един пакт на великодушие между твореца и зрителя 
Comment