Vantage Point - 8 гледни точки към една хипотетична стрелба по американски президент. Буквално - от 12 часа до 12:23. Дотук доста ми харесва (тъкмо почва 4та гледна точка). Впрочем, доколкото си спомням, оригиналният сценарий от такъв тип е "Рашомон" на Куросава.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Добри филми (не на военна или историческа тематика)
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Док Холидей написаединственатото допустимо общо нещо е във формален аспект."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Не знам дали сте го обсъждали, но на мен много ми хареса "Магнолия" - съвсем наскоро имах възможност да го гледам. Една доста добра постановка за взаимосвързаността на всичко и защо в живота няма случайности."Че в България — една държава с най-демократични институции — няма граждани, това е всеизвестна истина у нас вече отколе и от нея са дълбоко проникнати всички ония, които трябва да считаме за творци и актьори в отвратителната трагикомедия, наречена „български политически живот“; че в България няма и публика е също такава истина, която всички сарафи и бакали на българското слово отлично са разбрали, но само малцина от жреците на това слово ясно съзнават, а и които я съзнават, крият я от себе си" - д-р Кръстев, 1907-ма.
Comment
-
Vantage Point е отвратителен филм с несъществуващ сценарий, комиксови персонажи и изключително дразнеща концепция. Не знам за "Рашомон", но когато видях "11:59" за 4-5-6-7-8-9 път и ми дотегна зловещо. Човек очаква нещо да се случи все пак, а не действието да цикли като надраскан диск. Накрая за десерт дойде и развръзка, която милостиво може да се нарече "жалка". Пълен боклук, а един от критиците, който иначе уважам, го нарече "най-добрия филм на 2008 г. до момента" :kill_myse"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Крылов, излегдах го филма. Добре, че окачванията ми бяха не ниска, ами почти липсващи (като се казва, опитът учи), та не се и разочаровах. Слабо е, според мен, много слабо - и като актьорска игра и като режисура. А с новелата няма нищо общо - освен личните имена и едно две странични обстоятелства - като при това от време на време се мяркат (без всякакъв смисъл и нужда, освен, може би, като напомняне, че човекът е работил някога и по "Сталкер" ) Пилман от "Пикник"-а, че и ни в клин, ни в ръкав - Комов. Не знам, може би ако човек не е чел оригинала, може и да намери нещо в този филм, макар че за мен лично повече от претенция няма в него. Претенция, гарнирана с клишета, доста изтъркани - и визуални и най-вече лозунги (измъкнати от текста и хвърляни театрално тук-таме, в най-лошите традиции за изграждане на диалог (или даже монолог, ако трябва да съм точен), характерни за... Азимов, да речем). Неприятното е, че новелата не само не е лоша, но и има в нея няколко доста добри образа и диалози, които някак и писача на сценария, и режисьора, са успели да подминат и подменят. Не ми се мисли какво ли ще сътворят с "Обитаемият остров", че подочух, че може и по него филм да направят.
Не мога да разбера едно нещо у подобни сценаристи - каквот е това желание непременно всичко в текста да се разбърка и промени до степен на неразпознаване. Ако беше, за да се изкаже някаква идея - добре (да речем, като в "Рагтайм"). Обаче това тук го няма, а присъстващата идея (липсваща в оригиналния текст) е смешна и банална. Ако беше за да се адаптира текста към различния медиум (нещо необходимо), то пак е разбираемо. Но тук и това го няма - във всеки случай, промените не може да се продиктувани от подобна нужда. Започвам да си мисля, че май и създателите на филма не са знаели какво точно искат да направят, или поне съм почти сигурен, че новелата не им е допаднала. Сякаш са искали пак да снимат нещо по "Пикник край пътя", но в последния момент са решили да променят името. Не че щеше да им се получи - страшната сянка на "Сталкер" ги дебне и спъва.
Comment
-
The Bank Job- по действителен случай. През 1971 година вестта за крупен и дързък обир на лондонска банка гърми по вестниците няколко дни. След което изчезва от новините - по нареждане на британското правителство. Филмът разказва най-вероятната история - и в нея крадците са най-невинните участници.Last edited by pnp5q; 16-04-2008, 00:26."Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта
Comment
-
Джон Туртуро е направил филм като режисьор?
Яяяя...
Аз пък наскоро гледах
ей това
От слабост към Джулия Стайлс, а пък то се оказа, че филмът така и така става.
Comment
-
albireo написаДжон Туртуро е направил филм като режисьор?
Яяяя...
Аз пък наскоро гледах
ей това
От слабост към Джулия Стайлс, а пък то се оказа, че филмът така и така става.
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
In Bruges
Останах много приятно изненадан от този филм. Макар да се усеща театралният почерк на режисьора, филмът е крайно нетипичен (поне аз не се сещам за нещо, с което да мога да го сравня). Всеки един елемент сме виждали, но някак не сме виждали тази комбинация. Поне аз не съм.
Приятно изненадан съм и от Колин Фарел, към който хич не питая добри чувства. За втори път. Предния беше тук:
Cassandra's Dream
Уди Алън, не толкова добър колкото в Match Point, отново със силни препратки към Достоевски. Съвсем не лош.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Иначе е далеч от Match Point.
П.П. И много далеч от Достоевски.
Comment
-
Хана написаВсеки филм на Уди Алън, в който той самият не играе, си заслужава да бъде гледан само заради отсъствието му.
Иначе е далеч от Match Point.
П.П. И много далеч от Достоевски.
Иначе "Cassandra's Dream" е доста по добър от прехваления "Before the Devil Knows You're Dead".
P.S.
Уди Алън наистина е много далеч от Достоевски, но пък твърде близо до един негово герой, ако съдим по страстта му да трепе невинни старици, която в последно време демонстрира щедро.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
Comment