Big Fish може и да сте го гледали, 2003 излезе. Назад не го зърнах тук. Прекрасен филм, според мен - алегория, философия, приказка, развлекателни моменти...Тим Бъртън е голяма риба! Взе бая награди. Има го в нета.:
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Добри филми (не на военна или историческа тематика)
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
МАРК АВРЕЛИЙ, "Към себе си", II, 12
-
Аз го гледах, но да си призная, не ми допадна кой знае колко. Беше сравнително отдавна, та ще трябва да си напрегна паметта, за да си спомня какво точно не ми допада, но вкратце: твърде маниерен ми е, т.е. точно алегоричната част (а то ако я махнеш друго не остава в този случай). Лично мнение, разбира се.
Comment
-
Едно предложение, примиряващо скучната и безсюжетна японска школа с най-добрите западни стандарти:
Sukiyaki Western Django
Съвсем извън mainstream-а, но съвсем по тарантиновски - шедьовър
Comment
-
gollum написа Виж мнениеАз го гледах, но да си призная, не ми допадна кой знае колко. Беше сравнително отдавна, та ще трябва да си напрегна паметта, за да си спомня какво точно не ми допада, но вкратце: твърде маниерен ми е, т.е. точно алегоричната част (а то ако я махнеш друго не остава в този случай). Лично мнение, разбира се.
Но, да - лично мнение твое си.Колко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
Comment
-
Всъщност "Ам-Гъл" не е находка на Любо Николов, а на една преводачка, чието име в момента ми убягва - ще трябва ад проверя, - става въпрос за първото издание да "Билбо Бегинс или дотам и обратно", където, впрочем, Torbins е оставено "Торбинс", а не е преведено "Бегинс", както прави Николов. Впрочем, след като ти е попадало това издание, предполагам ще разпознаеш и аватара ми, направена а ла Чуклев (чийто илюстрации много харесвам).
За останалото си прав - филма е приказка, аз харесвам приказките, но точно тази не ми допадна - въпрос на вкус. А иначе в зависимост от приказките - може и да остават доста други неща, след като махнеш алегориите .
Comment
-
Ти ли го промени в уикито - Красимира Тодорова?
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%...B3%D1%8A%D0%BBКолко бързо изчезва всичко — и самите тела във вселената и споменът за тях във вечността. Каква е природата на всичко сетивно и особено на онова, което ни примамва с удоволствие, плаши с мъка или заслепява тщеславието на хората с празната си външност. Колко евтино, презряно, нечисто и изложено на гибел е то в оценката на умствената способност.
Comment
-
Не, но си прав - Красимира Тодорова беше името, което търсех. А става въпрос за стари спомени - някъде в 6-ти клас си купих книгата с нейния превод (второто издание, с меки корици и монохромни илюстрации - по-късно си намерих първото, с твърди корици и цветни илюстрации на Чуклев) и я прочетох.
Comment
-
Dinain написа Виж мнение
Явно през 21-и век ще излиза по един добър уестърн на всеки 5 години. Ед Харис, Виго Мортенсен и Джереми Айрънс могат напълно да се сравняват с Робърт Дювал и Кевин Костнър в Open Range (2003). Както и с Клинт Уестууд, Морган Фрийман и Джийн Хекман в Unforgiven (1992).
Туй чудо е малко по-добро от римейка на 3:10 to Yuma. Иначе става.
Queimada
Gillo Pontecorvo (La Battaglia di Algeri)
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Ханс написаЕ, чак пък толкоз, туй чудо е изключително несравнимо с Unforgiven, а лично според мен отстъпва значително дори на Open Range. Грехота си е да сравняваш Ед Харис с Клинт.
Туй чудо е малко по-добро от римейка на 3:10 to Yuma. Иначе става."No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
RocknRolla
Учудващо, че туй още не е коментирано, някак незабелязано преминава. Не че е нещо особено, по-скоро в категорията става.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
Гост
Гледах го вчера, и се радвам че някой вече ме е изпреварил за коментар С две думи: филм класика, още от премиерата! A с една: masterpiece! Клинт е наистина голям, дали в кадър или зад камера ("Река на тайните" например), този човек е благословен да прави от киното изкуство (при това в наше време). А диалозите направо са уникални! Лично аз го изгледах на един дъх. Някъде четох че Клинт няма намерение да се снима повече и сега си мисля че Gran Torino е възможно най-добрия начин да го запомня като актьор. Дано има сили да ни радва още с режисьорските си умения. Ей го на, и Джулито кифлата, номинация за оскар, ама в негов филм!
Comment
Comment