Предполагам, че историческите филми засягат исторически събития и затова "300", "Троя" и "Небесно царство" са квалифицирани като такива. Може би и "Величието на хана" да е исторически филм. Научната коректност е съвсем друга песен според мен и няма много връзка с жанра.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Добри филми (не на военна или историческа тематика)
Collapse
This is a sticky topic.
X
X
-
Затова в личната ми класация фигурира графа "коефициент на историчност", където в проценти съм определил в каква степен историческата истина е подменена с никога неслучили се събития, като в посочения по-горе филм "Империята". Нямам предвид "запълване на празните места с измислени събития", а "подмяната на пълни места с измислени събития".
А във филмите "Троя" и "300" събитията са пресъздадени приблизително в степента, в която знаем за тях.
Е, "300" беше украсен с разни чудовища и тем подобни, което го прави да прилича доста на фентъзи. Но мисля, че е много по-исторически от "Империята". А за "Троя" не знаем доколко написаното от Омир е историческа истина и доколко измислица. Затова мисля, че и "Троя" може да мине за исторически.
"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
Аз не виждам съществена разлика между "Илиада" на Омир, легендата за Беоулф, легендата за крал Артур или ако щете "Дракула" на Стокър. :mhehe: Но щом настоявате да слагате коефицент за историчност, моля :clown:"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Тази "Империя" не съм я гледал, но "Рим" ми хареса, особено първия сезон. Понеже не знам нищо за истинския Рим, нямам(х) представа колко процента му е историческия коефицент, но повярвай ми, това е ни най-малко не ми попречи да му се насладя. Аз гледам филми за забавлението, а не за да уча история от тях."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Dinain написаАз гледам филми за забавлението, а не за да уча история от тях.
Но дразнещо е да видиш в някой руски филм за ВСВ на въоръжение в немската армия танкове Т34 напр. Но за това поне си има достатъчно основателни причини, които могат да бъдат разбрани. В други филми обаче има несъответствия, които могат спокойно да бъдат избегнати.
А когато познаваш, или поне си въобразяваш, че познаваш даден период, прекалените разминавания с историческата истина дразнят. Поне при мене е така. В такъв случай, удоволствието ми от гледането на филма се състои само в правенето на забележки и яденето на чипс.op:
По едно време бях минал на фъстъци, понеже били по-полезни. Особено за мозъка.:1087: Но тъй като не забелязах ефект, пак минах на чипс.op:
It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.
Comment
-
В такъв случай, удоволствието ми от гледането на филма се състои само в правенето на забележки и яденето на чипс.
Всичко опира до дразненето значи. Мен не ме дразни. Хана беше пуснала някакъв текст в една от темите, за смесването на художествена измислица с исторически факти. Ако пък познавам събитието или си мисля че го познавам, даже ми става интересно как и защо е било променено. Опитвам се да вляза в главата на твореца, един вид :mhehe: Ама много спам стана тук."No beast so fierce but knows some touch of pity."
Comment
-
Dinain написаОх, как ненавиждам тия дето не могат да си затворят устата, докато гледат филм и непрекъсно правят забележки. Ако съм наоколо, ще получиш някой чехъл. :clown:
Между другото, ти по чехли ли ходиш на кино?:tongue5:
Dinain написаВсичко опира до дразненето значи.
Comment
-
Taxidermia, невероятно творение на филмовото изкуство. Унгарска психария, която може да докара нашите кинаджии до бяло светене от завист. Чувствам се размазан и дълбоко удовлетворен, след като я гледах.
Comment
-
А какво ви е мнението за http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1165841, т.е. за филмите спечелили тазгодишните награди Оскар
Comment
-
Не може ли поне на едно място да бъде запазена тайната и да седнем/седна/ да гледам/е/ церемонията по телевизията с очакването, с което трябва да се гледа.
Up to now -- since shortly after the Bolshevik Revolution -- most movie makers have been assuming that they know how to make movies. Just like a bad writer doesn't ask himself if he's really capable of writing a novel -- he thinks he knows. If movie makers were building airplanes, there would be an accident every time one took off. But in the movies, these accidents are called Oscars.
Това е мнението на Годар за Оскарите. Дори да съм съгласен до голяма степен с него, искам да гледам церемонията с някакво очакване. )
Comment
-
Може ли да се обърна с молба за помощ. Търся филм, но за съжаление не мога да се сетя за заглавието. Накртко в него се разказва за французин, който след като загубва семейството си в атентат става наемник по време на гражданската война в бивша Югославия. По една превратност на съдбата спасява една бременна босненка и се опитва да я спаси.
Извинете ме за грешката- по недоглеждане съм сбъркал темите
Comment
Comment