Добри филми (не на военна или историческа тематика)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • Док Холидей
    tlon uqbar
    • Feb 2004
    • 3916

абе весел е филмът.
    гледах го в мултиплекса.
    много е смешен.
    новата реклама на кока кола ми хареса много повече.

Comment

• Dinain
      Платен агент на злото
      • Jan 2006
      • 14111

Albireo написа
      Боклук..ама пълен. Обсъждали сме го вече някъде миналата година, поразтърси се из форума.
      Сигурен ли си че сте обсъждали филма? Не че мисля че ще е по-добър от книгата (още не съм го гледал). Колкото за книгата, има забавни теории (откъм литературна стойност е колкото книжлетата на Арлекин едно време), оплетени в смехотворен сценарий, така че да се получи евтино криминале. Ясно е че Дан Браун цели единствено да изкара някой долар, но книгата му е полезна според мен. Не казвам че разкрива някакви фундаментални истини (не мога да кажа дали са по-истински от "официалната" версия), но вероятно ще накара доста народ да си размърда мозъка относно религиите и всичко свързано с тях.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• gollum
        фрогландец на вестконинска служба
        • Jan 2003
        • 22550

Аз лично не съм го гледал (и сигурно няма да си губя времето), но прочетох с удоволстиве рецензията на Гоблин, която е много на място. Особено в частта за сравнение между г-н Браун и г-н Фоменко .
        Динайн, съмнявам се, че ще има каквато и да е полза в смисъла, в който намекваш - просто поредната конспиративна тероия, а хората така или иначе си падат по това и за нещастие никак не ги кара да си "разърдат мозъците", поне по мои наблюдения.

Comment

• Док Холидей
          tlon uqbar
          • Feb 2004
          • 3916

Съгласен с Голъм.
          Shita на Леонардо е повод за избълване на около 100 странични заглавия - виждате какво става - появяват се всякакви ключове "биографии" "бележници" "тефтерченца" и нам ко си на Леонардо.
          А хората обичат все по-бързо и лесно да получават някаква сензационна информация, някой дя им я сдъвче и изплюе в лакомите с устички. Да не се затормозяват по никакъв начин.
          Е и Шлифера на Леонардо има и положителна страна: май най-сетне се навих да ида до Париж.

Comment

• 3F122
            SOG
            • Jan 2006
            • 252

всъщност наистина има "Кодекс" - от там са рисунките на хеликоптер и други машини. това, което е във филма/книгата обаче така и не беше свързано със самия "Кодекс" (реално сборник, каталог с неговите изобретения). все едно де, на мен ми допадна не друго, а самата идея за алтернативна история на християнствотои защо аджеба такова е отношението към жените (аз самият ги смятам за равни с мъжете - поне). самият аз съм последния, който чака някой да му смели и изплюе всичко - понякога дори малко краен съм в "око д авиди, ръка да пипне", за мен алтернативата си е просто забавление. а пък цялата олелия за забрани и т.н. ми намирисва на страх у църквата - не на обида. за мен институционализираните религии са си чисто лицемерие (трябва ми посредник, за да говоря със създателя, че и специално място).

дано не сте се нервирали много, че повдигнах въпроса за филма :-)

Comment

• gollum
              • Jan 2003
              • 22550

Не, не виждам какво общо има нервирането.
              А по повод "отношението към жените", ако се загледаш в кажи-речи всички традиционни култури без изключение е такова, не е някаква специфична особеност на християнството като религия, а по-скоро на обществата, в които се заражда и практикува.

Comment

• Хана
                ~
                • Feb 2005
                • 2499

gollum написа
                Не, не виждам какво общо има нервирането.
                А по повод "отношението към жените", ако се загледаш в кажи-речи всички традиционни култури без изключение е такова, не е някаква специфична особеност на християнството като религия, а по-скоро на обществата, в които се заражда и практикува.
                Логично е за всички общества, тъй като мъжете са по-силни физически и колкото по-назад във времето, толкова повече обществата са се основавали на тази физическа сила и толкова повече тя се е ценяла. От там и разделението на труда и социалното разслоение. Християнството в сравнение с други идеологии и религии съвсем не е най-антифеминистично, напротив, култът към Богородица, развит в католицизма е пример тъкмо за обратното.

Comment

• gollum
                  • Jan 2003
                  • 22550

Ок, приемам поправката ти, Хана, макар че и аз на свой ред добавям едно малко допълнение (макар че май не му е тук мястото да го обсъждаме) - не съм съвсем сигурен, че това състояние на нещата в тардиционните култури е изцяло биологично детерминирано, веднага се сещам за разни досаттъчно древни общества, които са матриархални, а не патриархални. Но във всеки сулчай физиологията е досат определяща при разпределението на функциите, но не навсякъде ловът непременно е разглеждан като по-важен от раждането и отглеждането на деца.

Comment

• Хана
                    ~
                    • Feb 2005
                    • 2499

Не му е тук мястото, но пък къде ли е
                    Не беше поправка, а по-скоро продължение или допълнение. Факт е, че има матриархални общества, но никое от тях не е достигнало до нивото на цивилизация (в този смисъл, в който сме употребявали това понятие в други теми). Физиологията е свързана и с други фактори: психологически, когнитивни и т.н. и всичките те вкупом са довели до приблизително еднакво разпределение на ролите в много различни едно от друго общества, от което следва, че това е по-скоро цивилизационна закономерност, отколкото съвпадение.

Comment

• junker_Tolstoj
                      кадет
                      • Mar 2005
                      • 40

а някой да е гледал македонския филм "Балкан-кан" и съответно да се е заливал от смях наскоро ? :lol: :lol: :lol:

Comment

• gstg
                        Killboy Powerhead
                        • Jan 2005
                        • 289

junker_Tolstoj написа
                        а някой да е гледал македонския филм "Балкан-кан" и съответно да се е заливал от смях наскоро ? :lol: :lol: :lol:

Но си фен на " Сибирския бръснар" където се сещам за любимия ми момент със това дето лъснаха пода , голяма пързалка беше
                        А и изтрезняването на генерала в реката беше просто велико
                        :twisted: :twisted: :twisted:

Comment

• Лейн
                          ветеран
                          • Feb 2006
                          • 7116

така:

на първо място - "Незавършена пиеса за механично пиано", никак не са лоши и още няколко неща на Михалков - "Робиня на любовта" (ако не се брои за военен), както и "Свой сред чужди, чужд сред свои"

разбира се - Тарковски - "Сталкер" и Рубльов

брата на Михалков с "Курица-ряба"

След 10-тия прочит на "Големия Лебовски" се убедих, че този филм е гениален, а особено добри са и някои други неща на братя Коен - "О, братко, къди си?" и "Фарго" например

Велика класика и може би най-добър сред уестърните за мен си остава "Буч Касиди и Сънданс Кид", след него е "Непростимо"

Няма смисъл да изреждам нещата на Бунюел и Антониони - дет се вика - абсолютно и отвсякъде са...

Сред "дъвките за очите" - Междузвездни войни, Индиана, че защо не и Матрицата и Умирай трудно

ПП - гледайте оригинала на "Усещане за жена" - "Мирис на жена" с Виторио Гасман - Ал Пачино, дет викат руснаците, "пуши нервно в коридора"

и още много, много

ПП2 - между другото, действието на Междузвездни войни се развива в далечното минало... в една също така далечна галактика

Comment

• Док Холидей
                            tlon uqbar
                            • Feb 2004
                            • 3916

абе уестърни, ае моля ти се )

Comment

• Ханс
                              толерантен
                              • Feb 2005
                              • 1866

Как го казват младите..."Непростимо" рулира. Това е уестърнът. Няма друг такъв филм.
                              Братя Коен нямат слаб филм, нямат и среден филм.
                              Абе изобщо във време на талантливи хора живеем.
                              А киноман да не спомене сред любимите си филми такъв на Кубрик е за обесване.
                              Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

• Dinain
                                Платен агент на злото
                                • Jan 2006
                                • 14111

"Непростимо" е по-скоро драма, отколкото уестърн, не че това го прави по-лош. Не може всичко развиващо се в Дивия запад да се обявява за уестърн. Примерно "Малка къща в прерията"
                                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Working...