Кино - филми на историческа тематика

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • Кухулин
    ветеран
    • Nov 2006
    • 12515

The Sinking of the Laconia (2010)

ALTERNATIVE DOMAIN: ZAMUNDA.CH | Замунда - най-голямата българска peer 2 peer общност. Социална мрежа за споделяне на информация и забавление.

Като цяло остави у мен усещането за добре направен филм. Може би на места драмата беше твърде протяжна, но пък други хора харесват именно това. За историческата достоверност и техническите детайли нищо не мога да кажа, може нещо да са послъгали германците.

Comment

• Henry Sinclair
      Soldier of God
      • Nov 2005
      • 650

Ironclad / Железен рицар (2011)

"Ironclad” разказва за един от най-кървавите и важни моменти в английската средновековна история, в който няколко добри мъже воюват за да защитят страната си от мегаломанията на кръвожадния си крал. Опустошителната битка за замъка на Рочестър е истинска история за чест, достойнство и жажда за свобода.

Войната е лека за зрителите...

Comment

• Кухулин
        ветеран
        • Nov 2006
        • 12515

Heaven and Earth (1991)

ALTERNATIVE DOMAIN: ZAMUNDA.CH | Замунда - най-голямата българска peer 2 peer общност. Социална мрежа за споделяне на информация и забавление.

Разправя се за конфликтите на Такеда Шинген с комшиите му в средновековна Япония. Много японски филм, но въпреки това ми хареса Има мащабни баталии, любов, чест, такива неща.

Comment

• Кухулин
          ветеран
          • Nov 2006
          • 12515

От известно време в нета се въртят тв-рипове на една интересна поредица - Что скрывали мифы. Засега в Замунда е качен само епизодът за Ленин, но Дзержински и Троцки също са достъпни по разни видеосайтове.

В. И. Ленин. Что скрывали мифы (2008)

Наистина, сериите съдържат много пропаганда и дори глупости, но наред с тях има и безкрайно интересни неща. Според мен са задължителни за всеки любител на периода.

Comment

• schalakov
            редовен
            • Jun 2010
            • 78

Добър филм,за викингите.Може да е стар,но много добре е направен.Мисля,че хората ,които харесват темата,ще го харесат.http://zamunda.net/details.php?id=117047&hit=1

Comment

• Кухулин
              ветеран
              • Nov 2006
              • 12515

Днес CNN услужливо ни подсеща, че наближава английската династична сватба:

Six films to get you in the mood for Kate and William's royal wedding

Ето и препоръчаните филми:

The Queen (2006)
              The King's Speech (2010)
              The Young Victoria (2009)
              The Madness of King George (1994)
              Elizabeth (1998)
              Henry V (1989)

Струва ми се, че хората проявяват много добър вкус. От тези заглавия май само лудия крал Джордж съм пропуснал. Останалите наистина си заслужават гледането

Comment

• sewast
                северняк
                • Dec 2010
                • 348

Ех, Хенри 5 на Кенет Брана си е класика, че и оттатък:много силна игра, страхотна атмосфера, хубав саундтрак. Между другото, по-скоро ми прилича на телевизионен театър, отколкото на филм, но е чудесно, че го включват в разни класации от време на време - заслужава си да бъде припомнян.
                sigpic

Sword song and horn sound

Comment

• Кухулин
                  ветеран
                  • Nov 2006
                  • 12515

Трябва да призная, че образът на Хенри V от горния филм за мен лично е един от най-въздействащите в историята на киното. Шекспир и режисьорите добре са си свършили работата

Restrepo (2010)

Тим Хетерингтън, лека му пръст, печели Оскар за най-добра документалка с този филм. Има добри моменти, като че ли е постигнал някаква степен на обективност.

Comment

• gollum
                    фрогландец на вестконинска служба
                    • Jan 2003
                    • 22550

Не знам, на мен не ми хареса особено (пиша за Рестрепо"). ясно е, че е документален, но и в документалното кино е въпрос на снимки и подборка,е на определена "визия" аз нещата. Малко след него гледах друг документален, пак за Афганистан, този път датски ("Armadillo"), който ми бе значително по-интересен.

Comment

• Кухулин
                      ветеран
                      • Nov 2006
                      • 12515

След Тюдорите и Великолепния век дойде ред на още една историческа бозица

The Borgias (TV Series 2011)

На мен стартът ми хареса - добра игра, автентична обстановка, хубави мацки, подли интриги... става за убиване на времето.

Comment

• Imperial
                        Мошенник
                        • Jan 2003
                        • 12066

Аз гледах Армадило вчера, честно казано не беше чак толкова интересен, или по-скоро не ми каза нищо ново. Рестрепо не съм го гледал.
                        albireo написа
                        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

• Кухулин
                          ветеран
                          • Nov 2006
                          • 12515

Аз Рестрепо го гледах единствено заради смъртта на Тим Хетерингтън и по същата причина се насилих да намеря добра дума за него. Наистина, има добри моменти, но това в никакъв случай не го прави добър.

Comment

• Warlord
                            бей
                            • May 2005
                            • 1890

Борджиите бива и аз го следя. Борбата и интригите с кардиналите в началото много набързо я скалъпиха обаче и освен Джереми Айрънс другите актьори не са кой знае какво, като че ли с Тюдорите по-добре се бяха справили.
                            (\_/)
                            (°_°)
                            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

• gollum
                              фрогландец на вестконинска служба
                              • Jan 2003
                              • 22550

Аз гледах Армадило вчера, честно казано не беше чак толкова интересен, или по-скоро не ми каза нищо ново. Рестрепо не съм го гледал.
                              Аз използвах сравнение - единият беше по-интересен от другия, нищо повече. Сам по себе си не е кой знае какво. Що се отнася до новостите - аз н следя тези неща, така че не мога да преценя, за мен каквото и да гледам в някаква степен ще е ново, така че не съм ги преценявал от тази гледна точка. Просто единият е по-добре направен от другия (според мен), което го прави и по-интересен за гледане (по-свързан и по-събран, т.е. композиран като цяло). Допълнителен бонус бе, че имаше повече кадри от престрелки ("сражения" не бих ги нарекъл), а не до сцени, в които на заден план се чуват изстрели и някой коментира, че сега са под обстрел, а след малко виждаме и някой самолет или вертолет да изстрелва нещо някъде.
                              Предполагам, че поначало е трудно да се направи интересен документален филм, ако идеята ти е просто да представиш някаква визия "то гледна точка на войниците". Художественият филм дава много повече възможности .

От тези исторически сериали така и не съм пробвал още нищо. Няма време .
                              Last edited by gollum; 01-05-2011, 17:46.

Comment

• Кухулин
                                ветеран
                                • Nov 2006
                                • 12515

Olga (2004)

Филм за живота и делото на Олга Бернарио-Престес. Като кинематография не е особено убедителен, но историята е интересна. Ако сте с ляв революционен уклон, вероятно ще ви хареса

Comment

Working...