Кино - филми на историческа тематика

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Време
  • Show
new posts
  • gollum
    фрогландец на вестконинска служба
    • Jan 2003
    • 22550

Michael Wittmann написа
    Това го кажи на някой жител на държава от Южна Америка... да те позаплюе
    Всъщност съм го казвал и не са ме заплювали. Виж, ако им кажеш, че за теб "американец" е равносилно на жител на САЩ почти сигурно няма да се зарадват. И те се имат за жители на Америка, което не би трябавло да ти се вижда странно . Аз, да речем, пердпочитам да използвам "сащианец", защото определено предава разликата между хората, живеещи в америка (двете Америки (или тирте, сопред интерпретацията), че и куп острови около тях) и хората, жители на САЩ.

Michael Wittmann написа
    Особенно по начина записан в определени учебници по История
    Въобще на става въпрос за истоирята "така както е записана в учебниците". Аз съм съвсем уверен (а тази увереност знам, че се споделя и от историци, които познавам), че в учебниците по история няма място истоирята като наука.
    В конкретният случай (обсъждаме филма "9-та рота"), пък още по-малок сатва въпрос за писаната исотрия - даже точно обратното, пуснал съм линк към оценки за филма на хора, които са преживяли на собствен гръб въпросната история. Оценките на очевидците, при това несистематизирани и неанализирани са толокав далеч от описаната в един учебник история, колкото въобще нещо може да е далеч .

Comment

• messire Woland
      -
      • Jan 2003
      • 10623

Витман, какво значи "нормален българин"? Защото на мен например сръбските филми, на които съм попадал не са ми сред любимите. А за останалите - всяко кино си има и хубави, и лоши филми. Моите лични предпочитания са към европейското и донякъде към амриканското кино. Руското е по-скоро слабо, да, имат и много хубави филми (ако се обърнем към темата, веднага се сещам за "Проверки по пътищата"), но като цяло ... просто са си слаби. И особено военните и криминални от последните години, които са под всякаква критика.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Michael Wittmann
        ветеран
        • Nov 2003
        • 552

"Нормален" в такъв смисъл, че когато види една бабка във филм тя да му напомни за неговата баба и това да е бабката от Сръбския/Руския филм, а не от Американския. Или ако в дадения филм има ученици те да му напомнят за неговите съученици. Ако в дадения филм има жилищен комплекс той да му напомни за неговия жилищен комплекс. Ако в дадения филм има полицай той да му напомни за местен "служител на закона", а не за Щатски шериф. Когато в филма има село то да му напомни за неговото село и т.н. и т.н. И всичко в филма да ти е близко и ясно по начин както примерно на един западняк никога не може да бъде. Както казах малко по нагоре из писанията ми същото важи и обратно т.е за нас - колкото и да сме интелигентни и запознати с културата им никога не можем да възприемем филма така както го възприема един истински Американец или Англичанин (ако филма е Британски да речем).
        Ruhm und Ehre der Waffen SS

Comment

• Sir Gray
          варварин
          • Jan 2003
          • 5264

Чак изтрепахте рибата с тая дискусия Не бях предполагал, че ще милея само за филми, където бабите са като моята баба
          За вкусове не се спори бре хора. И аз ама никак не мога да се сългася с оценката на Витман за "Ротата" - и за мен в последно време руските филми много издишат - ама все тая, щом си му харесва да си я гледа, какво толкова.
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

• gollum
            фрогландец на вестконинска служба
            • Jan 2003
            • 22550

Така е, Грей, съгласен съм - за вкусове не се спори, всеки си излага неговия и евентуално може да коментира нещо. Затова и моите забележки или по-скоро коментари бяха насочени не към вкусовете .

Comment

• Michael Wittmann
              ветеран
              • Nov 2003
              • 552

Грей постояно умишлено изопъчаваш думите ми или си леко ... Къде съм казал, че трябва да "милееш" или да предпочиташ дадени филми единствено и само заради това. За да приключиме с 9-та рота ще подчертая пак, че филма ми харесва сравнително. Да речем 4 по шестобалната система (и като се има предвид, че на мене почти всички военни филми ми харесват т.е. в много редки случай съм оставал с чуството че съм загубил х часа за нищо). Никога не съм казал, че е сред най-яките филми.

Comment

• messire Woland
                -
                • Jan 2003
                • 10623

Да, наистина не се спори, правилно. Но лично на мен ми се вижда странно да се каже, че американските филми са кофти, най-вече заради това, че са американски. Наистина странно ми се види. А дори само като си помисля, колко много изключително добри актьори са именно американци ... Джак Никълсън, Робърт Дениро, Ал Пачино, за актрисите да не говорим, там е още по-така
                Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                Проект 22.06.1941 г.
                "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

• Michael Wittmann
                  ветеран
                  • Nov 2003
                  • 552

Камерер ами все още никой в тази тема не е изразил подобно мнение ама няма значение.. за всяка манджа е важна мерудията.

Comment

• Sir Gray
                    варварин
                    • Jan 2003
                    • 5264

Витмане, те самите ти думи предразполагат към изопачаване, за това така .
                    Иначе Камерер, знаеш че никак не е странно - някои харесват Левски, други ЦСКА, ма защо нито едните, нито другите не могат да обяснят адекватно Важното е да си фен на някой, иначе си никой самият ти
                    XV mile the sea brode is

Comment

• Michael Wittmann
                      ветеран
                      • Nov 2003
                      • 552

Не ми се прави на интересен защото не си. Ти щом и толкова елементарно нещо като това защо даден човек е фен на ЦСКА не можеш да разбереш ако вобще може да има такъв въпрос... какво да говорим

* Модератор ако иска да затрие последните ненужни по темата постове този и горния на Грей или направо клъц барабар с безмисленото изказване на Камерер. Знам, че не е правилно но просто не можех да му остана длъжен.

Comment

• Sir Gray
                        варварин
                        • Jan 2003
                        • 5264

Що бе, какво им е на мненията? Мен например ми стана интересно защо точно човек трябва да е фен именно на ЦСКА, наистина не го разбирам тоя момент и ще се радвам да го обясниш на елементарен като за мен език.
                        XV mile the sea brode is

Comment

• Док Холидей
                          tlon uqbar
                          • Feb 2004
                          • 3916

уф храненето е изкуство.
                          Тук никой не храни както трябва.
                          Кофти храненето е вредно за четене.

Comment

• Dinain
                            Платен агент на злото
                            • Jan 2006
                            • 14111

Витмане, на мен лично ми е ясно че идваш със сериозен идеологичен багаж в тая дискусия. Щом ти е толкова трудно да разбереш "западняците" и техните филми, в който няма бабички, панелки и туршии, ами какво да кажа - трябва да си разшириш хоризонтите. Но поне разбери, че е малко глупаво да отричаш едни филми, защото били "американски".

По един засегнат въпрос - дали са засегнати причините за война - веднага се сещам за "Железния кръст" и "Подводницата" (Das Boot), както и за "Апокалипсис" и "Взвод" - във последните два поне мотивацията на войниците е добре засегната. Ама "9-та рота" с нейната "красива война" е меко казано... неубедителна.

Още нещо: като говорим за реализъм, щом ще преувеличаваме, най-малкото е непочтено спрямо участниците и зрителите да се представя филма като "истинска случка". В реалността загиват 9 от 40 и няколко войници в ротата, а във филма остава жив един единствен, доколкото си спомням. Ами прекалено е за моя вкус. Друг момент е загубата на радиовръзка още в началото на битката, което само по себе си подсказва че реалната битка е протекла по съвсем различен начин. Само да спомена, че годината е 1988-а, а не 1918-а. По това време във всяка що-годе модерна армия има по едно радио поне на взвод, плюс поне една лична радиостанция на ротния командир и заместника му. Тоест в една рота(дори толкова малка) изнесена на толкова изолирана позиция трябва да има минимум 2-3 радиостанции. Които естествено няма да са на едно място, за да не могат да бъдат унищожени с един удар както е представено във филма. Само че е по-лесно режисьорът да представи как пада една мина и хоп - нямаме връзка. Иначе как ще обясни че не е извикана помощ или въздушна поддръжка? За такъв реализъм говорим...
                            "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                            "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

• Michael Wittmann
                              ветеран
                              • Nov 2003
                              • 552

Добре все тая, писна ми и без това да се обеснявам и думите ми да се изопачават или да се приемат буквално или да се изтръгват само определени изречения нямащи нищо общо самипосебеси с това което искам да кажа. Още повече Грей да си пише произволни работи в темата и никой да не му казва нищо..

Comment

• Sir Gray
                                варварин
                                • Jan 2003
                                • 5264

Ок де, повече няма да се обаждам, взимам си поука
                                XV mile the sea brode is

Comment

Working...