If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Абе за сега съм чел само 80 странички от тази кака и вече съм предубеден А между другото някой чел ли е "Рали" :?:
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Ми мисля че да но не съм особено сигурен чел съм е като малък а сега не мога да си е изрова от библиотеката...Оф у нас и долу в гаража имам толкова книжлета че не знам дори какво имам и какво не...
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Здравейте! Точно така,романа е на Стефан Дичев.В интерес на истината,този роман е за юноши-по определението на самия автор.По него имаше направен даже и български филм,който съм гледал и хич не е лош.Ама е правен много отдавна.Ако някой реши,може да прочете романите на Димитър Мантов.Писал е за Хан Крум,Калоян и Иван -Асен²².Романа за Калоян(така се казва и самата книга) е много интересен,добре са описани битките при Варна и Одрин.А Слав Христов Караславов има още един много хубав роман-"Солунските братя",за Кирил и Методий и написването на българската азбука.Но, самия роман е доста дебел и се чете по трудно.
Абе у нас по 1 време се подвизаваха трите части на Самуил и смятам да ги попрегледам ако ги намеря.Някой ако е чел книгата да даде мнение ако обича
Сенкевич е връх в създаването на художествен исторически роман.
Дядо Вазов с 'Под игото",Захари Стоянов и Димитър Талев са моите фаворити в родната историческа проза.
Струва ми се,че леко пренебрегвате "големия брат"
В руската класика има супер творби-любима там ми е "Тихия Дон".Изключително обемна и по съдържание.Направо епос със своя обхват,съдържателност и драма.Прелива от история в натюр.Това е книгата,даваща учудващо много информация за Октомврийската революция и контрареволюцията.Толкова е добра,че е пробила през жестоката цензура.Ако я четете,спестете си уводните обяснения в началото(не са на Шолохов,а на комунистическата критика),които ви "поясняват,защо авторът е подведен на места...".По-ново издание не съм виждал.
"Архипелаг ГУЛАГ" на Александър Солженицин е впечатлителна книга.Чете се бавно,тежка(буквално и преносно),изискваща време и отдаване.
Браво Евъргриин!"Тихият Дон " наистина е велика книга!Когато я прочетох за първи път не можех да повярвам ,че книгата е написана по времето на комунизма-Шолохов направо си симпатизира на казаците,без да се интересува дали са бели или червени.Като заговори за руската класика,бих искал да обърна внимание на един роман написан от Василий Шукшин-"Дойдох свобода да ви дам"-за възстанието на Стенка Разин-много е интересен и в него има много неизвестни факти за историята на Русия от този период.А ако се интересуваш от Солженицин прочети "Ракова болница"-темата е подобна,но е описана по-художествено.Според мен като художествена стойност тя е по-добра от "Архипелага".
Някой да ми препоръча СЕРИОЗЕН български исторически роман(по възможност за средновековието) :?:
Моят лична класация на български автори на исторически романи:
1. Свобода Бъчварова - нейната поредица "Земя за прицел" е може би най-доброто, която някога съм чел.
2. Антон Дончев - "Време разделно", "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес" и т.н. - за разлика от някои наши "класици", неговите книги са и исторически точни, доколкото може да има такива за нашата почти неизвестна история.
3. Димитър Талев - "Железният светилник" - "Гласовете Ви чувам".
We don't see things as they are, we see them as we are
---Anais Nin----
Абе забравих да благодаря на ALCIVIAD че от него започна всичко че той ми даде първата книга на Мутафчиева а тя беше " Случаят Джем " та от там започнах да се интересувам от осмаската история,също така и на Parabelum за " История на Османската империя " на Ахмед Садулов. Обаче ALCIVIAD е виновникът за всичко останало Дааа... Иво, Джем си беше велика книга от бг. автор също и " Летописи на смутното време" пак много яка книга 8) . Не съм чел много исторически книги от бг писатели но има добри автори.
Тук на снимката сме: аз със дънкената риза, ALCIVIAD със синята фанелка, SHAKSPIRE със блузата на черно-бели раета и още един наш приятел от Провадия
снимката е от преди 3-4 години
Ех...какво време беше...
Най- ярките звезди на род османски
корони носят и седят на трона царски,
покорни са на заповедите господни
делата им добри и благородни.
И да воюва за правата вяра
на бащин трон султан се възцарява.
Отиваш на първа страница на поста с който стартираш темата и вдясно горе ще видиш "Промeни". Натискаш и кирилизираш заглавието на темата както и поправяш на Мутафчиева.
Comment