Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сериозни Филми

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Re: хъм

за Апокалипсиса - да, книгата се вика "Heart of darkness", но не знам на кой е. Имаше обаче един май английски филм точно по книгата (действието се развива в Африка през колониалната епоха) и той беше адски як. Обаче пък нямаше никаква асоциация с война и тн....
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

10x фор да инфо :tup:
      Ти си това,което е твоето най-голямо желание,
      каквото е желанието ти,такива са и мислите ти,
      каквито са мислите ти,такива са делата ти,
      каквито са делата ти, такава е и съдбата ти.

Comment

Heard of darkness е новела на Джоузеф Конрад (невероятен писател) Не съм сигурен че Апокалипсиса е писан по тази новела Мисля че сценария е оригинален Ще проверя обаче

Comment

Да, по тази книга е. Даже си спомням, че Копула се оплакваше, че не стига, че Брандо не е отслабнал (каквото е било изискването) и съответно много са съкратили кадрите с него, ами даже не бил чел книгата .

А английският филм съм го гледал и също много ми хареса - беше с Тим Рот (ролята която се изпълнява от Мартин Шийн в "Апокалипсис...") и Джон Малкович (ролята, която играе Брандо). А инак, в "Сърцето на мрака" не става въпрос въобще за война или военни действия - става въпрос за сърцето на Африка и търговията със слонова кост. Копула е направил много добра връзка, пренасяйки събитията в Индокитай, защото много от нещата са сходни (а най-вече атмосферата и емоционалния заряд).

Comment

ба, тъкмо гледах 1984 и се потиснах подобаващо
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

:tup: Да, един от най- добрите филми, заедно с Бразилия, разбира се.
              Е, думата оптимизъм е непозната в света на Оруел никога няма да забравя фразата " Ако искаш да си представиш бъдещето,представи си гигантски ботуш, който стъпква лице", но пък от друга страна, след като прочетеш книгата или гледаш филма, ти се приисква да отскочиш до най-близката кръчма и да се напиеш, за да забравиш.......намират ли ти се там кръчми, Imperial ?
              "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Джоузеф Конрад всъщност е поляк - Йозеф Непомнякой... Може би в творчеството му като цяло, и конкретно в тази новела, се усещат повеите на прословутия "славянски мистицизъм"
                Si vis pacem - para bellum!

Comment

А кой от вас е гледал 12 Angry Men? Абсолютен образец за качествено кино, цялото действие се развива в една стая между 12 души, съдебно жури, което решава съдбата на момче, обвинено в убийство. Образец за това колко може да се постигне само с качествена игра и сериозно развити персонажи и сюжет.
                  albireo написа
                  ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

О, да, филмът е много добър, макар че като се вгледаш в него, веднага ще познаеш оригинала - театрална пиеса. Инак актоьрите се справят чудесно, а и режисьорът също (макар да е повече драматург в случая ). Ако беше правен в наши дни би бил "нискобюджетна продукция", а сред тях се срещат шедьоври (но и много шлака ).

Comment

Ами за мен май няма сериозен американси филм...те май всичките им филми са олицетворение на "Ела в страната на Малборо , при нас е весело" по ми прилягат европейските филми.Наскоро бях гледал по турската " kanal D " турски филм за един от пред последните султани
                      " Абдул Хамид " най тираничния от всички султани и как младотурците го свалят с помоща на македонските чети на Яне Сандански.За мен беше интересен от гледна точка на турците как възприемат историята спрямо Македония:pop:

чакам с нетърпение наякой режисьор да направи филм за падането на Константинопол:nworthy:
                      Най- ярките звезди на род османски
                      корони носят и седят на трона царски,
                      покорни са на заповедите господни
                      делата им добри и благородни.
                      И да воюва за правата вяра
                      на бащин трон султан се възцарява.

из " Корона на историите " на Ходжа Садеддин

Comment

Е, не съм съвсем съгласен - и мен са ме хващали често в изказвания, че в дадена държава не може да се прави хубаво кино (например, Рамблер веднага може да ме посочи с пръст ), но всъщност не е така - въпрос на режисьори и актьори е много повече, отколкото на националност. Мога да посоча без чак толоква да се замислям много хубави филми, направени в САЩ - друг е въпросът, че може би нито един от тях не е правен в Холивуд.

Comment

Абе вий май ривете за времето на тоталното присъствие на "Мосфильм" на българските екрани
                          А филм за падането на Константинопол някой ден може и да направят; след като вече подхванаха Троя, и Александър Македонски и Чингиз хан. Но със сигурност няма да е българско производство; щото требва да се покаже онова неизвестно момче-българче, дето отключило на османлиите една от портите на обсадената крепост...
                          Si vis pacem - para bellum!

Comment

Ааа, не бих казал, че рева по него (е, то не беше само "Мосфильм", имаше и "Ленфильм" и какво ли не още ). Но както казах и по-горе - не националността е определяща в случая, а по-скоро добрият режисьор - подобни личности имаше и в съветсото/руско кино не малко. Пък ако е за въпрос, масовата холивудска продукция с нищо не е по-добра от едновремешната масова съветска (е, по-добре са направени от занаятчийска гледна точка американските филми, пък и са по-шарени, което обаче не ги прави по-смислени).

Comment

Ти пък защо си мислиш, че хората предпочетат да гледат смислени филми? Напротив - обичат да гледат именно шарени, а Холивуд им ги предлага. Разликата е тази, че филмите на Мосфилм не бяха нито смислени, нито шарен/ с малки изключения като "Бялото слънце на пустинята, например/
                              "If elections changed anything, they would be forbidden" ~ Kurt Tucholsky

Comment

Ок, обаче пишейки в този форум аз изразявам само своето скромно мнение (е, може понявгаш да не е достатъчно скромно, но това е отделен въпрос) и на мен не ми харесва плявата в една или друга киноиндустрия. А някак шаренкото не ми замества смисъла...

Comment

Working...
                                X