Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Advanced Tactics

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Аз се чудя дали е възможно да се направи така, че влизането в производство на принципно нови модели техника да е съпътствано с период на преоборудване на фабриките, т.е. в началото те да произвеждат съвсем малко на брой единици, следващия месец повече и така за 3-4 месеца да набират пълна скорост. Защото това е единствената причина в реалността Pz IV да остане в производство след средата на 1943г... въобще много решения за отлагане на въвеждането на въоръжение на нова техника са вземани именно затова.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

    Comment


      По обясними причини все още нямам възможност да пробвам (и вероятно още известно време ще е така), но със сигурност може. Въпросът е, че ИИ няма да може да ги ползва, т.е. трябва да са само за хората. Можеш да го напарвиш с карта, която се "заплаща" с политически точки (или по друг начин) или пък да създадеш "ъпгрейд" за фабриките, който да е нужен, за да се правят нови видове техника. Можеш и да дефинираш специални ресурси, които да се изискват за новите видове техника.
      (На практика, вече може "всичко", т.е. могат да се проектират произволни ресурси, които да се реализират по различни начини. Дори преди е имало сценарий, в който отделно са се "произвеждали", примерно, обучени пилоти, самолетни двигатели и прочее.
      В момента, да речем, някакви хора се оплакват, че новите ресурси - руда и гориво, в стандартна игра се трансферират в общия резерв "магически", т.е. не изискват някаква връзка, било то със столицата или със системата от градове. Един от разбиращите направи мод за това.
      Но аз си мисля друго - за това, което искаш, не е ли по-добре директно да ползваш другата му игра? Вярно, там няма производство - тя е чисто оперативно-тактическа, но пък там е вкарал повечето видове историческа техника и май и разписанията са му реални. Вярно, засега има само Полската, Френската кампании и "Морски лъв", но сега се прави "Барбароса".

      Comment


        Тя ми изглежда по-ограничаваща, АТ е универсална.

        А това, което искам, май може да се симулира със събития (където може да се програмира какво ли не).
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          Да, определено е такава. На мен ми е интересно точно съчетанието между "лека" производствена система (която позволява стратегически решения), много добре направена оперативна система и някакви тактически възможности. Затова и предпочитам АТ. Съжалявам само за липсата на лидери, да си призная: в PT присъстваха (появиха се и в DC&WtP), но Вик още така и не е намерил време да ги включи отново.
          В нея най-много ми допадна графичното оформление (портретите на единиците и картата), доколкото разбрах, ИИ е много добър и, разбира се, системата с командните и оперативни карти. Но изглежда, че Вик ще включи всичко това в АТ2, заедно с други интересни работи .

          ПП Аз имам намерение щом веднъж се сдобия с играта да направя две основни модификации. Едната ще е, разбира се, базирана на FG, макар и само най-общо. Втората ще е върху ПСВ и ВСВ. "Дълбоко" технологично дърво, което започва от ПСВ и достига до ВСВ като общи технологии, но с измислена "конкретна" техника (за да съм по-свободен в рисуването на портречтетата). Идеята ми е да "оправя" някои особености на стандартния мастър-файл на Вик - най-вече по отношение на артилерията (твърде малко разнообразие) и на бронетехниката, но мисля да добавя и някои и друг вид пехота.
          Last edited by gollum; 15-06-2011, 09:17.

          Comment


            Най-после намерих време да обърна внимание на тази игра. Определено си струва - крачката от AT към ATG е значима. Засега играя едва втора игра (малка карта, срещу един противник) и още не съм започнал сериозно да се занимавам с редактора (планирам поне един нов вариант на мастър-файл с доста нови единици). Обаче дори само добавянето на строителни материали и петрол като ограничаващ фактор доста променя играта в положителна насока. Вместо обичайния за предишните игри на случайна карта "блицкриг", сега се действа предимно с пехота и коне, а производството (и най-вече употребата) на моторизирани сили и авиация са доста ограничени. Мисля като намеря време да спретна едно описанийце на такава игра на малка карта като илюстрация.

            Comment


              Продължавам "запознанството" с играта (въпреки че съм изиграл доста игри на предходната версия, тази има много промени, които налагат човек да се приспособи към тях). Завърших едно единоборство с един ИИ-противник на малка карта успешно и започнах нова игра със същите параметри. Този път около година и нещо продължи мирния период, през който подобрявах възможностите си да произвеждам суровини (raw), за да мога да си позволя да строя достатъчно въоръжение. През тази година и половина с потенциалния противник се занимавахме да укрепяваме границите си и да реорганизираме силите си, както и да подобряваме инфраструктурата (по-скоро аз де): доста скъпо, но много необходимо занимание, за да може да се воюва. Строежът на пътища/ЖП линии (двете са в едно) е твърде скъпо начинание и сериозно се конкурира с производството на въоръжения (при доход от 120 raw на ход строежът на един хекс път струва 20). В крайна сметка спях да подобря до второ ниво находищата си (докарвайки дохода до 260 на месец), да създам 4 пехотни дивизии (всяка от по 6-12 батальона) и една танкова, както и няколко въздушни отряда (изтребители и пикиращи бомбардировачи).
              През това време събрах необходимите средства и подобрих само една технология: второ ниво пехота (разузнаването докладваше, че противникът има второ ниво картечници, миномети и пехотни оръдия).
              В крайна сметка, през май 1939 г. аз нападнах пръв (предишната игра противникът ме нападна, при това, доста по-рано). За пет хода успях да унищожа доста значителни сили (над 1500 единици пехота, да речем, като поддържам загубите си около 30% от неговите (подробните загуби до момента: Click image for larger version

Name:	statistika.jpg
Views:	1
Size:	33.0 КБ
ID:	530177) и за пръв път (през миналата игра така и не успях да го направя) съм на път да направя малко по-значителен "котел":
              Click image for larger version

Name:	kotel.jpg
Views:	1
Size:	146.3 КБ
ID:	530176
              Той скоро ще "щракне": на този ход трябва да затворя последния път, по който на предходния противника все още вкарваше вътре батальони.

              Интересните неща за отбелязване са, че сега наистина е малко по-сложно да се настъпва и отбраната е (както трябва да бъда), по-силна.
              Доста по-трудно е да се вземе решение за какво да се харчат политическите точки (между другото, обявяването на война разходва 20), защото се конкурира за разкриване на нови технологии, подобряване на ресурсната база и строеж на фабрики. Да не говорим за по-малките разходи като създаване на нови единици и строеж на укрепления и въздушни бази. Трябва да се взимат решения .
              По-трудно е да се обгражда и въобще да се провежда стремително настъпление поради две причини.
              Първата е в ограничаващия фактор на промишлените суровини (raw): на моменти няма достатъчно и се налага заводите да не произвеждат нищо. В резултат от това не е толкова лесно (поне докато не се направят фабрики, когато затруднението става друго) да се строят мобилни армии: просто сега е по-евтино да се прави пехота (тя не изисква суровини) и пехотно въоръжение (то е много евтино откъм суровини - 1-2 единици) и артилерия (малко по-скъпа, но приемлива като цена).
              Втората е най-важната и след построяването на фабрики (във втората игра направих три фабрики до момента - една от всеки вид, макар че вероятно два артилерийски арсенала биха ми свършили по-добра работа) е основна. Горивото. В началото почти не се изразходва и си мислех, че се трупа добър стратегически запас. Мислех така докато на предишния ход не задействах масово моторизирани части на два участъка на фронта. Придвижването и сраженията на цялата танкова дивизия стопиха целия ми стратегически резерв само за един ход (над 12 000 единици гориво при доход от 1 500 на месец). Това ще ме принуди да се огранича до кратки бойни действия почти без придвижване (радостно е, че котелът е почти затворен).
              Накрая, бойните действия в крайна сметка се водят за градовете и превземането на град-крепост (а всеки скоро се превръща в такъв) е сложна работа и изисква поне 2-3 месеца и сериозни загуби. Задължително е да се задейства много артилерия и въздушни сили за подготовка и най-често градът се превръща в руини преди да бъде завзет (това е и необходимо, за да не могат да се снабдяват защитниците от собственото му производство. Макар че по-ценна награда са суровините на противника, особено петролните находища.
              Между другото, да нямаш гориво е много неприятна работа, изпитвам го в момента на собствен гръб: моторизираните и танкови батальони си стоят по позициите и не смеят да мръднат и един хекс, защото едно две движения или атаки ще изпият цялото налично гориво, а без него изтребителите въобще не прехващат противника (заради това имах високи загуби в пехота последния ход).
              Друг съществен момент: с новото правило (последните ъпдейти) е доста изгодно да се намери и атакува директно с въздушните сили летището на противника, особено ако там са струпани големи негови въздушни сили. ЗА малки собствени загуби се постига висок резултат .

              ИИ-то уж не е променено, но изглежда, че действа малко по-компетентно. За съжаление, все още има навика да създава чудовищни единици далеч надхвърлящи 100 единици мощ. Това води до високите загуби при неговите настъпления, защото напада много надхвърляйки лимита на хекса. Да речем, щом настъпих рязко (с 4 хекса през неговия фронт по основния път) и се приближих до първия му град, на следващия ход се оказах до подобна чудовищна единица - 16 противотанкови оръдия, че и с 8 камиона и 30-тина единици пехота. Дори и в отбрана ще са излишно много. Често се срещат, особено щом фронтът му бъде пробит, единици с по 140-200 пехота. Моите рядко имат повече от 30-40 за пехотните батальони и 15 за танковите, защото като цяло повече по-малки единици вършат повече работа от малко много силни. Въпреки че са намалени до известна степен бонусите за атака от повече от една страна.

              Обобщение: новата версия на играта си струва във всяко едно отношение. Все още не съм се захванал сериозно с редактора (първо искам да усетя как се играе). Ако някой си я купи и има желание за игра, ще е интересно да се направи такава по пощата. Определено си струваше тази покупка.

              ПП На този ход, емблематичният септември 1939 г., забелязах нещо, което засега ме озадачава. Горивото ми (само 1 500) свърши, както и предполагах, с атаката на две моторизирани единици и придвижването на един танков батальон на 3 хекса. оказа се, че и с гориво на нула, моторизираните единици все пак се движат и дори могат да се бият, а още по-озадачаващото е, че авиацията все още лети. Вероятно има големи негативи при изчисляването на сраженията, но такива все пак се случват. явно ще трябва да се задълбая малко повече, за да видя защо става така.
              Други странни неща около действията и решенията на ИИ: купил е технологии за морски изтребители и торпедни бомбардировачи (картата е сухоземна) и е построил известно количество, напълно ирационално решение.
              Last edited by gollum; 10-09-2011, 14:39.

              Comment


                Не знам дали някой освен мен все още играе тази игра (аз определено ще съм на нея още дълго време - вероятно докато се появи следващата част), но има някои добри новини. Първо, Вик планира два (според мен, големи) патча след 2.11 (текущата версия), които не толкова ще оправят бъгове или подобряват работата на енджина, а ще добавят нова функционалност.

                Първият ще излезе около Коледа и ще въведе командирите като допълнение към щабовете (поне така предполагам, а не към всяка единица). Засега няма много данни, но е споменал, че ще са нещо като командирите в DC (което е много добре, въпросът е доколко като тях). Т.е. ще е нещо между командири, които дават "плосък" бонус и такива, които към бонуса имат и командни опции, те.. нещо като различни "заповеди", които могат да подобряват различни аспекти на подчинените им единици (както е в DC). Аз се надявам на второто, но ще видим какво ще каже и реализира Вик.

                Второто е със срок някъде около Великден 2013 (или по-късно), като идеята е да "въведе" нов тип технологии като ако правилно разбирам идеята, вместо да се "открива" нов тип предварително зададена техника (само за бойните машини), ще се "разкриват" модули, от които след това играчите сами си правят танковете. Вероятно нещо от типа на двигатели, броня, въоръжение или нещо от сорта, може да се реализира по много различни начини. Дано да се получи.

                Допълва, че ако тези идеи имат успех и привлекат нови играчи (дано), това може да го накара да помисли за създаване на Advanced Tactics 2 (където ще подобрява основно ИИ и интерфейса).

                ПП Между другото, в момента Вик работи по изцяло нова игра (т.е. несвързана с АТ и DC), но все още няма никакви детайли за нея, освен мъглявото:
                My personal goal with the next title is to implement all the lessons learned with developing and marketing the previous games. It will be a wargame, there will be hexagons, but it will definitely be a new kind of game. Compared to previous games I did this game will be more innovative and i intend to make it bridge the gap between general strategy game titles and more wargamish titles.
                Last edited by gollum; 05-11-2012, 14:12.

                Comment


                  Офицерите вече се появиха - засега са в рамките на бета-патч (12b). За съжаление, още не съм имал време да ги пробвам (не съм пускал играта дори, за да сваля патча). Дано по празниците да изпадне малко свободно време.
                  Last edited by gollum; 14-12-2012, 11:58.

                  Comment

                  Working...
                  X