Той Верес си знае
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Идея за нова игра
Collapse
X
-
Аз отдавна подработвам няколко различни проекта . Общо взето най-скоро ще бъде готов един сравнително нов, по който работим заедно с Одзава (надявам се идната или най-късно по-следващата седмица да съм готов) и той ще "тръгне" пръв. Става въпрос за една симулация на морския конфликт през ПСВ.
Когато тази игра приключи, вероятно ще пусна още една, този път сухопътна оперативно-тактическа симулативна игра, този път върху сухопътните действия а ла ПСВ.
Общо взето и двете са в рамките на една обща система за оперативно-тактически симулации, която подработвам малко по-малко от много отдавна (още от създаването на форума, дори имаше някъде тука цял раздел посветен на нея).
След това евентуално мисля да пусна някои стартегически проект, но точно кой от няколко възможни не съм сигурен. Впрочем, дотогава има твърде много време .
Но засега очаквайте от двама ни с Одзава едно проектч върху алтернативка, опит за преиграване на морската кампания между Великобритания и Германия.
Comment
-
Чудех се къде да постна, и тъй като не искам да добавям тема само за един пост, мисля, че и тук ще е добре. Та става дума за следното:
Във всички игри до сега основното ударение е поставяно върху чисто сухоземните или земни и въздушни операции. Морски операции са отигравани по т. нар. "стратегически" алгоритъм. Явните минуси на тази система не са тайна за никого, но "едно си баба знае, едно си бае", та пак да си кажа:
1. Принизява се значението на влиянието, което могат да окажат морските операции и сражения за войната като цяло. Нямам предвид часните сражения между 1-2 кораба случайно срешнали се в океана (ако разбира се не са "Бисмар" и "Худ" ). Поради спецификата на морските сражения, всеки ескадрен бой (по правило те са малко) е със стойността на стратегическа армейска операция. И е видно защо - по правило се привличат ако не всички, то всички БОЕСПОСОБНИ и съвременни кораби от дадения флот. Изхода от сражението по правило предупределя и изхода от войната. След едно голямо ескадрено сражение, независимо дали ще е планирано като обикновенна драка или като Голямото Генерално сражения се създава особена психологическа атмосфера в играещия отбор или играча, подобно на психотравмата, която преживяат командващите в Реалността. Загубата на няколко, макар и виртуални кораба е от решаващо значение за последващте планове.
2. Чисто технически е трудно да се съгласуват различно течащите оперативни времена - относително бавното "сухопътно" и динамичното "морско". Стойността на двата вида сражения е стратегически еквивалентно, но значително по-трудно е съгласуването им в единно "игрово време"
3. В играните до сега "стратегически" игри се отдава много малко или никакво значение на организацията на флота, за разлика от армията. След Китайско-Японската война все по-голямо значение придобива балансираността на флотовете като структура. Към началото на ПСВ линейния кораб, макар и основа на флотовете вече не е самодостатъче. Той се нуждае от голямо количество по-леки кораби. В стратегическите игри се отиграва единствено сражението между тежките кораби, което е и правилно, но в изчисляването на т. нар. "точки" на всяко морско съединение се вземат предвид и малките кораби, които рядко влияят пряко на изхода на самото сражение, и рядко получават повреди, съизмерими с тези на тежките кораби.
4. Друг проблем, който за мен е и основен е липсата на отиграване на тактическото маневриране, което обаче е еквивалентно на оперативното сухопътно маневриране. Отделните съединения, ескадри, бойни групи по време на сражението маневрирайки могат да изменят "симетричността" в бойното построение, което е и залога за победата в сражението.
След като си казах, което всички си знаехме, как виждам реализацията на правила или бойна система, които да решат отчасти проблемите:
1. Реализацията на оперативно време с различна скорост може да се реализира ако се намали броя на учасниците - играчите да формират отбори, които да отиграват за 2 страни, а останалите да се управляват от посредника.
2. Държавите които не се управляват от отбори да имат по-активна роля в играта. Това има значение за планирането на държавите, управлявани от отборите.
3. Морските сражения да се отиграват в своеобразен времеви вакум за играта (докато не завърши морското сражение, сухопътното време спира)
4. Максимална автоматизация на обработката на данните от играта (макар на мен да ми е пълна мистика последното как може да стане)Last edited by Odzava; 08-05-2006, 18:46.Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
Comment
Comment