Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ROME:TOTALWAR

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Драги Ханибале, гледам почнал си с картагенците, един съвет от мен щом си развил слоновете и сии изнесъл римляните направи вс.възможно макар и на отрицателен доход да удържиш кампанията, избивай населението на бунтовните градево и вземай парите или се оттегляй от провинциите, които не можеш да удържиш, но запази кампанията, заслужава си, повярвай ми.

Comment

Продължавам кампанията с Картаген,не се откавам.Става голямо шоу с тези слонове ,все едно играя боулинг със слонове вместо с топки,а за кегли ползвам египетската пехота.Нападнаха ме при Лепцис Магна с две големи армии,а аз имах само една,обаче взех голямата сопа и нашибах фараонските задници на тези египетски мумии :sm113: ,даже изпратиха дипломат да ме моли за мир.След около 6-7 год. нарушиха примирието и отново ме нападнаха .Резултата пак беше катастрофален за тях,наритах им здраво задниците."Като не щеш мира на ти секира."Нали така?!Прилагам следната тактика:първа линия -пехота като в центъра са фалангите от поени ,а по фланговете либийски копиеносци.Втора линия-слингери и копиехвъргачи.На левия фланг-кавалерия,а слоновете са най отпред по двата фланга пред либийските копиеносци,никога не ги слагам срещу вражеска фаланга която е най-често в центъра,затова атакуват египетските бойци с брадви.Действието протича така:Слоновете тръгват на бегом ,разбиват бойния строй и минават през цялата армия на врага в тил,докато сварят да се прегрупират следва втората ударна вълна от моята пехота,докато се колят двете следва третата- слоновете обръщат кръгом и атакуват откъм тила на врага.Армията на египтените се разпада моментално и пускам в ход кавалерията .Цялата битка не трае повече от 3-4 мин.Резултата е като при атомна бомба-2400-2600 убити,при само 250-560 жертви от моя страна.Гледам да не падам под 2000 точки/убити/ при този тип боулинг.Много обичам да чувам често фразата:"As enemies these men are perfect...they're running in terror." Голям купон!!! На всички,които искат да си отмъстят на Египет казвам:"За Бога братя,играйте с Картаген!!!"
      Last edited by Hannibal Barka; 10-08-2007, 21:47.
      "...WE WILL EITHER FIND A WAY OR MAKE A NEW ONE..."
      HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

Е, срещу египтяните и Селевкидите може да се използват, що пердах са яли фараоните от сирийските армии (под мое командване ) не е за разправяне! Иначе, поздравления за добрата кампания Ханибале, продължавай в същия дух :tup:
        Аз пък, както писах по-горе, съм се заел да прославям римското оръжие в Тотал Реализма. В момента е някаква лудница!!! Във война съм с всичките си съседи - гали, македонци, траки и картагенците. Гадовете са като подивели - нападат ме от всички страни, блокират ми пристанищата, обсаждат ми градовете, ужас ти казвам :aaa: ! Станал съм като шесторъкия Шива - пращам армии на север и юг, на изток и запад, едва удържам положението. А в началото нещата хич не изглеждаха толкова зле...
        Кампанията срещу галите вървеше добре - покорих долината на По и се прехвърлих отвъд Алпите, завладявайки Масалия. Малко по-късно превзех и Герговия. Едновременно с това поднових и войната срещу твоите хора - картагенците . За кратко време овладях Сардиния, Корсика, Малта, Хадруметум, Тапсус, самият Картаген и още няколко града.
        Тогава обаче, македонците ми забиха нож в гърба и без никакъв повод ми обявиха война :evil: . Едната от северните ми армии, воюваща срещу галите, трябваше да я пренасочвам към Балканите. Естествено веднага започнах да набирам нови войски, но за това си трябва време и като резултат настъплението в Галия спря, окопах се в отбрана . Трябваше да жертвам и Аквилея (на границата между Италия и Илирия) - градът беше атакуван от макетата и докато стигна там, те взеха че го превзеха (всъщност донякъде добре се получи така - този град беше постоянно атакуван от траките и сега, под македонско владение, се образува своеобразен буфер - траките вече не са ми съседи и следователно не са заплаха). Всички опити на македонците да доразвият настъплението си към вътрешността на Италия бяха удавени в кръв :twisted: !!! Освен това стоварих десантна армия в Епир, опустоших два града, разбих една армия и в момента подготвям поход на север. Северната ми армия също се готви за контраатака на юг - през Илирия и така се надявам да хвана в капан главните македонски сили, 4-5 пълни армии, нагъчкани в тясна ивица по адриатическото крайбрежие (малко пояснение - македонците унищожиха илирите, мои съюзници, и затова сега владеят Адриатика).
        Докато трае този сблъсък с Македония, нито за миг не съм спирал бойните действия по другите фронтове. На северозапад, както вече споменах, силите ми оредяха - било заради пренасочване на част от войските, било заради неасимилираните достатъчно градове и необходимостта от докарване на нови подкрепления чак от Италия. Освен това картагенците взели, че прецакали иберите и лапнали цяла Испания. Сега напират към владенията ми в южна Галия, барабар с няколко орди диви келти :argh: !
        Добре поне, че нещата в Африка се разиват повече от благополучно - картагенското присъствие там е сведено до минимум (оставих ги да си живуркат (засега) в няколко мършави бивши нумидийски градчета, от които вадят не по-малко мършава войска). Скоро очаквам да попълня и възстановя в пълен размер африканската си армия (съставена изключително от тежка пехота - хастати, принципи и триарии, плюс малко леки пехотни подразделении и конница; всъщност, такъв е състава и на останалите ми войски - само най-доброто, което може да роди римският военен гений ). След това мисля да осъществя нова двойна инвазия от север и юг, този път срещу Испания, и така да извадя финикийците от играта. По-нататък се надявам, че ще е по-лесно, с един противник по-малко ! Бе каквото и да си говорим, касапницата в следващите години ще е жестока, дано накрая аз да оцелея :sm202: :fire: :duel: :starwars: :kill_myse

Comment

Междудругото хастатите не бяха ли леки пехотинци.Аз като играх с траките просто бях смазан.Просто колкото и да трепя македонци и въпреки че гърците са ми съюзници(илириите са на мак съюзници) тея гадни чернилки продължават да бълват купища фаланги а гърците вече са разгромени и сега имат градове единствено около черо море източно от бившите ми поцизии.И когато видях че идват пълни армии макета и то не само с фаланги и две пълни армии илирии от запад към северните градове ми стана ясно че няма да го бъде.За сведение имах само 1 пълна армия в която освен три групи стрелци имаше основно тракииски пехотинци две групи бастарни и две групинаеми бастрани и разни други пикльовци,но след като превзеха столицата и града южно от столицата (точно на прохода към македонската територии вече дори армията си неможех да поддържам и се сбогувах

Сега цъкам с римляниете.На юг гърците поемат загуби за жалост държат фронта,засега немога да организирам силна офанзива (засега съм само с 1 пълна армия състояща се от няколко хастати , 3 принципи и 2 триарии и италииски мечоноски и копиеносци както и две групи от онея хваргачи на копия) Общо взетп след всяка битка с гърците трябва да ходя да претренирам някои от единиците а през това време ги подменям с някои от близките гарнизони.За щастие галите кротуват на север,незнам до кога обаче.

Бтв вие как сте когато ви обсадят,успявате ли да удържите или ви размазват,аз като гледам май клоня към второто.ПО мой наблюдение когато вече стигнат със стълби или кули до стените няма смисъл да се опитват да задържа стените.Кажете вие стените ли опитвате да удържите или трупате отрядите по тесните улички.

The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.

The 2 minute war - FallOut

Comment

Хастатите наистина не са чак толкова тежки пехотинци като принципите и триариите, но все пак са си стабилна пехота. Сложил съм ги нарочно в категорията "тежка" войска за да се прави разлика от наистина леката пехота - копиехвъргачите, прашкарите, стрелците и др. подобни (всъщност, то май няма други )

С гърците в Италия се справих сравнително лесно: първите няколко хода не нападах, а трупах войска. В това време цар Пир се шляеше насам-натам и обсаждаше бунтовните градове, превзе един такъв (май беше Корфиниум :sm186: ) и с цялата си войска се пъхна вътре. А аз това и чаках ! Обсадих града със сравнително голяма армия - 6-7 принципи, 2-3 хастати и няколко отряда наемници (хоплити, самнити и разни такива). На следващия ход пратих на обсаждащата армия малко подкрепления между които и отряд конница и щурмувах крепостта. Битката беше ожесточена, противниковите слонове и конница вършеха големи поразии сред кохортите ми, но в крайна сметка надделях .
            Между другото гръко-епирската войска беше понесла доста загуби в битката с бунтовниците за града, загуби които нямаше как да попълни. Това се оказа допълнителен бонус за мен. Малко по-късно приложих същата тактика спрямо друга гръцка армия - оставих ги на спокойствие да обсаждат друг бунтовен град - Пестум (пълен с много и силни италийски наемници и хоплити), и те с триста зора го превзеха, но армията им след битката представляваше жалка картинка. Аз естествено се възползвах от ситуацията и им видях сметката :twisted: . С един куршум - два заека! След тези мои победи, силите на италийските гърци просто се стопиха - Тарент, Кротон и Регий с техните гарнизони от по един-два отряда не представляваха проблем. Малко повече играчка ми отвори Сиракуза, тъй като там се намесиха и картагенците, но това вече е друга история...

Значи за обсадите - говоря за случаите, когато разполагаш с каменни стени - не е толкова важно колко гарнизон ще имаш, а какво ще е качеството му. И още нещо много важно - много зависи от това дали врага ще разбие вратите или стената. Аз например съм установил, че един гарнизон от 4-5 отряда тежка пехота (да речем принципи) плюс малко стрелци и някаква по-лека пехота и конница (за бързи излази от крепостта), може да удържи стените срещу доста по-многочислена вражеска армия. Дори и да се катерят по стените, те не се изкачват заедно накуп, а един по един. Следователно трябва само да разположиш тежката си пехота при стълбите (или кулите) и да ги биеш докато те заболят ръцете . Естествено, ако врага разполага с много тежка пехота, равностойна донякъде на твоята, нещата може да придобият неприятен отряд. В такъв случай, добре би било да се презастраховаш с още 2-3 "тежки" отряда.
            Истинския зор обаче настъпва, когато/ако врага разбие вратите или направи пробив/и в стените - тогава цялата му армия се втурва към мястото на пробива и ако защитниците не са от класа, жална им майка!
            Веднъж ми се случи подобно нещо като играех на Варварската Инвазия - огромна хунска орда обсади Константинопол, а аз разполагах само с 5 отряда комитати, един отряд катафракти, един генерал и малко лека пехота (основно стрелци) за пълнеж. В началото ми беше все тая - те конниците не могат да се катерят по стълби и кули, а хунската пехота бе толкова малко и толкова слаба, че щях да отнеса половината само със стрелците още преди да припарят до стените. Обаче какво направиха гаднярите - построиха сап пойнт и ми подкопаха стената :argh: :o . Всичкото хун се втурна презглава към дупката и настана една сеч, нямам думи! Добре поне, че навреме струпах легионерите на мястото на пробива и така удържах първата атака. След 20 мин двете войски вече се биеха върху камара трупове, но никой не отстъпваше. Няколко хунски отряда бяха унищожени на място, други побягнаха, но повечето, макар и силно оредели, продължаваха да се бият. Моите също се биеха мъжки и държаха фронта, но силите им вече привършваха. Тогава извадих конницата, генерала и няколко отряда от леката пехота извън града и минах в гръб на хуните. Този удар се оказа решаващ! Почти никой от варварите не оцеля, но и в моя лагер картинката не беше розова - дали останах и с една десета от армията ми в началото или по-малко нямам идея. Това беше може би най-тежката ми битка в Rome: Total War въобще!

Comment

Sulla е прав,с 4-6 пълни отряда тежка пехота и 3-4 стрелци с прашки или за предпочитане с лъкове за да запалиш обсадните кули и да трепеш чакащите отдолу да се качат врагове ,можеш да задържиш пълна армия,дори ако срутят стените ти на 3 места ,колкото до разположението от личен опит смятам ,че трябва да вардиш стените,а не да правиш засади по улиците.Колкото до кавалерия ,смятам я за излишна при градски условия.
              "...WE WILL EITHER FIND A WAY OR MAKE A NEW ONE..."
              HANNIBAL BARKA 217 B.C.

Comment

Лично на мен грешката ми е явно че оставям за гарнизон обикновенно сслабите или оределите отряди ако съм далеч от място където да ги полълня и така става че когато основната ми армия вече е с малки сили (отрядите са тежко ударени и числеността им е малка) я връщам до най-близкия град където да ги попълня обаче както често се оказва в моя случай съм леко зле с приходите и минават 2-3 хода.През това време в превзетите градове съм оставил слабите или ненужни единици и хоп троп без много шум направо сгазват гарнизона.
                Само на една обсада която въпреки че беше успешна за врага даде огромни жертви предвид мизерния гарнизон.Направих следнтото:
                Тъй като нямах достатъчно армия (две фаланги наемници мисля че бяха , една сакред банда на картагенците някаква лека пехота(не стрелци или копиехваргач) и даже нямах конници сакред бандата беше генералската единица)Пред стените се беше строила голяма воиска ако не се лъжа ставаше въпрос за някои от градовете из иберия така че ибериици ще да са били негодниците.Бяха 1 пълна армия и с 1таран две стълби и две кули ми стана ясно че стените да мъча да удържа е безсмислено така че отидох в центъра на града,то имаше 3 улички но 3тата идваше от възможно най-далечния край на града така че отам въобще не дойде никой а на двете улички ступах двете фаланги.Общо взето невероятния отпор които оказаха на врага в момента в които генерала му се бутна между копията фалангата леко взе да отстъпва и в края вече бе излязла от уличката на площадчето и ги заобиколиха,веднага пуснах сакред бандата да ги отблъсне обаче вече беше късно и ни прегазиха.Въпреки това жертвите на врага бяха поне три пъти моите (лошото стана като фалангата се разпадна и се разбягаха гадните мизерници).

The end of the world came pretty much as we predicted.Atomic spark,struck by human hand raged out of control.Great cities were reduced to dust,burning continents were absorbed by boiling oceans.The spirits of the dead faded in the background radiation that blanked the Earth.

Comment

Сега почнах една кампания със селевкидите, в началото за нищо не стават имат само един град дето вади по- сносни единици и конница, но останалото е трагедия та този град им е Антиохия, дори старата им столица Селуция не може да се сравнява с него, както и да е, та пуснах аз един шорт къмпейн и естествено трябваше да отлъча Египет, гадовете ми обявиха война в първото сражение край Антиохия имах 3 фаланги, 4 отряда конница 1 пелтасти и2 милитиа хоплитс, те имаха доста по-голяма армия, но само 1 отряд конници, победих ги благодарение точно на конницата. Междувременно сключих съюз със Гърците и търговски договори със всички съседи. Развитието беше добре като за начало се погрижих за икономиката ми и след няколко хода вече правих по 15-20 хил. защото империята ми контролира търг.път от изток на запад, което я прави много богата и тъй като по едно време бях пуснал нявсякъде да се строят вс.сгради и генерирах огромна парична печалба ми оставаха много пари за развиване на армия, а и голяма сума употребих да подкупвам армията на противника, та скоро превзех Крит и градовете на Египет в Близкия Изток, както и Бостра, за тях оставих паречието на Нил, бяха окаяни, но не се предадоха Имах коварен план, разполагах с две пълни армии,едната за война с Египет и малко помощни войски, а другата пратих срещу Армения, тъй като беше във война със Понтия, мой тогавашен съюзникдокато армията ми напредваше към столицата на Армения понтииците ме предадоха :evil: нямах войски наблизо,но имах дипломати и много пари, който се сещате как употребих докато нападна основния им град с арменската си войска, а скоро и пратих друга, която в едно сражение разби 600 понтиици, а кралят им беше убит от мойте конници, по-нататък бе лесно да ги покоря, изобщо войната с тях беше много лека благодарение на огромните ми парични средства, по тава време паднаха и Александрия и Мемфис, а в последния египетски град избухна бунти излезе прозореца за победа, но аз продължих играта. Партите кротуваха, сключих съюз с гръцките градове, който пометоха македоните и водеха ожесточени битки с Брут и Траките, в мала Азия понтииците отдавна им взеха града, но като ги покорих той стана мой.Та това ми развърза ръцете да се счепкам с Армения-гърците си имаха достатъчно врагове на Балканите, а аз за сега нямах интерес от тях.С 2 пълни армии които включваха твърде много фаланги, доста пелтасти и конница с 2 отделения катафракти, но арменците също разполагаха с такиваи в първата битка надделяха, но след като пратих подкрепленя и окомплектовах разбитите части във второто сражение ги разбих, тъй като и те имаха огромни загуби, странно но това им беше основната армия, до столицата им разбих още някакви жалки остатъци от нея и я превзех, а след няколко хода разорих и другия им град. Цяла Мала Азия, поречието на Нил, Близкия Изток, Армения всичко бе под контрола на Империята,а и правех по 30 хил. на ход и скоро с три армии и няколко дипломата се прехвърлих на Балканите, обявих война на Траките и превзех Констонтинопол, а съюзниците ми Гърци взеха Тулис и владееха целите Балкани без Албания и Константинопол, а между временно Брут им отне Тесалоника, тъй като за сега не исках да си развалям съюза с Гърция, развих настъпление в Африка и стигнах до Лапкис Магна, който бе владение на Сципион, подкупих града и той мина на моя страна без да се озова във война с римските фамилии, но сега сципии ме обсади там и ща неща ще се бия с тях...за сега съм до тук :tup:

Comment

Аз с римляните вече се окопитих.Докато се борех на юг с гърците гадните гали ме нападнаха.Всъщност нападха е силно казано,влязоха в тероторията ми и аз такива постъпки неподкрепям и разбих отрядчето от 300-400 варвари.На юг след като разбих втора пълна армия на гърците явно изнемощяха.Месана в сицилия я оставих за последна тъй като там държаха голям гарнизон а оставиха Сиракуза с два отряда от някакви смешни хоплитченца и я превзех без много зор(Ех къде е Архимед че да ми подпали корабите).След падането на Сиракуза заздравих гарнизона в града които е на пътя към северна италия от към сицилия и започнах да реставрирам армията която през две три сражения понесе тежки зауби и имах отряди от по 30 40 човека
                    Тогава гадните гали ми мизерстваха.На север не се бях разширявал,чаках да подсигуря южните територии като плана е да превзема и останалите два картагенски града на сицилия и да държа един легион (една пълна армия демек ) там докато след това превзема всичко чак до алпите.Засега галите правиха опити за обсада,силно неуспешни и дори опитаха да превземат рим с тотален погром за тях.Въпреки че съм им разбил най-малко (общо като единици) поне две пълни армии виждам че имат една пълна чакаща в подножието на алпите а колко още имат е мистерия за мен.За щастие иберииците са ми съюзници и тъй като граничат с галите е възможно да се спречкат.Пък и иберииците са и във война с картаген- другят ми засега основен опонент.А да и македонците са ми съюзници,дали се бият с гърците обаче нямам идея.Междувременно градовете вече са доста развити и вадя по 4-5хиляди на ход като основно трупам армия и поправям щяти.Засега обаче нещата СА цвете за мирисане

Comment

BulSoldier, почакай да дойдеш на мойто дередже да видиш дали нещата "са цвете за мирисане" . Мъчна работа това войната ей! - както вече писах, воювам едновременно с 4 нации - картагенци, гали, македонци и траки, разполагам с 5 пълни тежки армии и доста резерви от по-лошокачествени войски, но вразите не спят и всеки вади срещу мен поне 2-3 пълни армии от най-силните си възможни единици :o . За сега удържам положението и отбивам ударите независимо откъде идват. Най-успешна продължава да е войната с Картаген - изолирал съм ги в Испания и ги притискам с две армии от север и юг. Галите и траките се проявяват като типични варвари и нахлуват периодично в северните ми провинции, но винаги ядат много бой . Най-лошо е положението с Македония, тия са изкарали на фронта поне 5 пълни армии от фаланги и войната яко зацикли. Градовете в Илирия и Епир преминават от ръце в ръце и засега никой неможе да вземе превес. Всичките ми опити да се установя стабилно на Балканите до сега завършват с провал, щото след като разбия две противникови армии, моята толкова оредява, че трябва да се връщам в Италия да я попълвам. През това време македоните си връщат градовете, които по-рано съм превзел. Мъка, мъка !
                      Last edited by Sulla; 13-08-2007, 19:50.

Comment

С германците на реализма играйте.. пускате на файър ет уил и се приближавате до врага и чакате.. и те не нападат веднага, особено ако те са ви атакували първи....много е яко. Половината врагове са мъртви само от копията

Comment

To става така и с хастати и принципи само дето ако са фаланги от две хвърляния 2-3 я паднат я не.
                          Сула знам какво е да се бориш срещу фаланги,мъка мъка !

Comment

Моля за помощ. Пробвам се да играя Invasio Barbarorum, ама нещо не ще и не ще. Инсталирам в нужната последователност всичко, но когато тръгвам да подкарвам кампанията ми излиза едно: Please select an item from the list.? Пи излизането от играта ми дава грешка: ibdf/data/world/maps/campaign/barbarian_invasion/descr_strat.txt line 28 column 1. Та влизам аз по описания ред и що да видя - на посоченото място ми пише start_date 410. Трябва ли да го променя или просто има нещо бъгаво във версията, която съм свалил /свалих 7.0/. Преинсталирах, мотах - не помага. А много съм се наточил, щото графиката е доста по-добра от BI, има нови юнити, пък и напоследък почнах да се интересувам повече от късноримските легиони.
                            Ако някой знае как да помогне, моля да даде съвет.
                            sigpic

Comment

Това и на мен ми стана за пръв път като пробвах.Начи не си спомням как точно го направих,но ако си краквал оригиналния рим за това не е станало.Ако инсталираш БИ върху стар РТВ(демек от много време го имаш) го преинсталирай(не го краквай) и инсталирай БИ тогава.чак тогава краквай(но ползвай кракове за 1.5 или 1.6 виж там коя версия става).ТО аз сега си мислех да инсталирам БИ но съм с тотал реализма и трябва да трия оригинала и да го преинстална.АКо и така нестане кажи ще пробвам да я инсталирам и ако успея ще ти кажа точно как става.

Comment

Наистина най-добре е да деинсталираш играта и да инсталираш всичко отначало в следната последователност (с риск да повторя BulSoldier пак ще я кажа ):
                                1) инсталираш Rome TW - чиста версия
                                2) инсталираш Barbarian Invasion
                                3) слагаш 1.6 пач
                                4) кракваш пача
                                5) инсталираш Invasio Barbarorum
                                6) стартираш играта и започваш да колиш варвари :rock:

Успех :tup: !

Comment

Working...
                                X