Кухулин написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Шах?
Collapse
X
-
Шампионата започва утре, а израелските и катарските шахматисти още не са получили визи. Заформя се голям скандал. Освен това няколко шахматистки отказаха участие заради дрескода - в хотела тъмно костюмче, навънка с абая. Щели на место да им шият аби по размер.
-
-
По този въпрос трябва да се чете Генадий Андреевич, тънък познавач на славянските души:Todor написа Виж мнениеВсички сме чували приказките за 'широката славянска душа".Този термин ,ми се струваше майтап,но при един спор с класически руски православен фундаменталист,наскоро в една социална медия се убедих,че те наистина вярват в това понятие.

А Свидлер най-вероятно е евреин, съдейки по акъла и отличното му чувство за хумор
ПП Аз лично съм му върл фен, а ако има и други: https://www.youtube.com/user/chess24...?query=svidler
Leave a comment:
-
Името ли ме лъже или има нещо немско в това момче.И защо повечето велики руснаци са от немски произход,като почнем с т.нар Варяги,всъщност шведски викинги,основали,някаква държавност в тази част на света.Минем през Екатерина Велика, стигнем до другаря Улянин,който май си е баш немски евреин(което означава,че родният му език е бил Идиш).Всички сме чували приказките за 'широката славянска душа".Този термин ,ми се струваше майтап,но при един спор с класически руски православен фундаменталист,наскоро в една социална медия се убедих,че те наистина вярват в това понятие.Въпросната личност сложи на един пиедестал и Иван Грозни и Петър Велики и Ленин,и Сталин и Путин.Когато се опитах да му оспоря твърденията му,той ме нарече еврораст.Когато накрая се аргументирах,че аз мога да говоря против,която и да е съвременна или бивша политическа личност без да се притеснявам за личната си свобода и достойнство,той ми отговори,че на широката славянска душа не и е нужна свобода а справедливост.Как това нещастно божие създание си представя справедливост без свобода ,той си знае.Иначе бе много набожен,говореше много за православната вяра,но не даваше и думичка да се изговори против Ленин и Сталин.
Leave a comment:
-
-
Нещата търпят интересно развитие през последните дни.Кухулин написа Виж мнениеЕдва ли може да има спор, че компютрите са по-силни от кой да е шахматист в момента.
Гугъл пуснаха нова невронна мрежа - AlphaZero. Оставиха я да си развява байрака и резултатите са следните:
- след 4 часа самообучение направи на мармалад StockFish 8;
- след 8 часа самообучение направи на мармалад AlphaGo;
- ...
Има някои забележки по конфигурациите, но като цяло тенденцията е ясна.
`
Leave a comment:
-
- В шашках с появлением компьютеров просчитаны практически все варианты. В шахматах резервы остались?
- В женских - точно остались! У нас по ходу партий столько ошибок случается, что никакой компьютер не поможет.
- Вы связываете это с непредсказуемой женской логикой или с тем, что трудно молча просидеть за доской пять часов молча?
- Эту шутку Пауля Кереса знает каждая шахматистка. Если говорить серьезно, то между мужчинами и женщинами - очень большие физиологические различия. Доминируют разные полушария мозга. Да и не могут женщины во время партии думать только о позиции на доске. Иногда в голову лезут отвлекающие мысли. Даже на наряды соперниц и интересную бижутерию обращаешь внимание.
Помощник президента России,член наблюдательного совета ВЭБ. РФ Максим Орешкин стал председателем совета ди

ПП По повод горния разговор, мернах една мисъл на самия Робърт Фишер относно гениалността:
I object to being called a chess genius, because I consider myself to be an all around genius, who just happens to play chess, which is rather different. A piece of garbage like Kasparov might be called a chess genius, but he is like an idiot savant, outside of chess he knows nothing.
Leave a comment:
-
Вече официално - мача за световната титла ще е ноември другата година в Лондон:
Leave a comment:
-
-
Зависи какво разбираш в случая под доказуемост. Има достатъчно аргументи, които могат да се приведат в полза на твърдението. Има и аргументи против него.Обикновен лаик написа Виж мнениеНедоказуемо.
Смешно твърдение по отношение на Алехин, Капабланка и Фишер. Донякъде вярно за Морфи, тъй като по негово време теорията е била в зачатък и играта е доминирана от романтизма.Обикновен лаик написа Виж мнениеВсъщност общото между четиримата е, че са били не толкова трудолюбиви или залягащи над теорията, колкото талантливи (или по-вярно - гениални).
Зависи колко е навътре човек в материята.Обикновен лаик написа Виж мнениеДа бъдат подредени гениите в някаква класация си е абсолютно невъзможна задача
Добър, лош, това са други категории, по които също има какво да се каже. Но в случая ставаше дума за най-силен играч. Едва ли може да има спор, че компютрите са по-силни от кой да е шахматист в момента. Обикновено топ-гросмайсторите правят реми с две пешки авансОбикновен лаик написа Виж мнениеИ въпросът не е в конкуренцията, понеже, ако е така, за "най-добър" автоматично трябва да обявим компютъра, който би могъл да победи всеки съвременен - а, предполагам, и бъдещ - играч. Но това не го прави по-добър шахматист от Андерсен, Щайниц или Тал, нали така.
Leave a comment:
-
Недоказуемо. Всъщност общото между четиримата е, че са били не толкова трудолюбиви или залягащи над теорията, колкото талантливи (или по-вярно - гениални). Да бъдат подредени гениите в някаква класация си е абсолютно невъзможна задача, така че тия спорове за "най-добрия" са напълно безплодни спекулации. И въпросът не е в конкуренцията, понеже, ако е така, за "най-добър" автоматично трябва да обявим компютъра, който би могъл да победи всеки съвременен - а, предполагам, и бъдещ - играч. Но това не го прави по-добър шахматист от Андерсен, Щайниц или Тал, нали така.Кухулин написа Виж мнениепросто са по-слаби от Фишер.
Leave a comment:
-
Нищо им няма, просто са по-слаби от Фишер. В частност, при тях конкуренцията е далеч от съвременната. Друг е въпроса какво би се получило, ако поставим Морфи да се развива в средата на XX век и да оформя в тези условия таланта си, но това е по-скоро художествен мотив
Колкото до Алехин, това ми беше любимия шахматист като дете, но алкохола не прощава.
Leave a comment:
-
Хм, че какво им е на Капабланка или Алехин, а преди това Морфи?Кухулин написа Виж мнениеСъществува спор дали най-силния играч за всички времена е Фишер или Каспаров
Leave a comment:
Leave a comment: