Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шах?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Кухулин
    replied
    gollum написа Виж мнение
    Разбира се, странно е световния шампион по класически шах да се решава така... може би трябваше да продължат с класическите партии, рано или късно единия щеше да надделее. А така всичко се реши в тази, както сам посочваш, инфарктна среща (и за мен беше такава, даже беше някак тъжно да се гледа края й). Та може бли при точно тези двама кандидати, можеха да карат и само на класически партии.
    Те по принцип се мъчат да удължават мачовете - преди беше 12 партии, сега е 14. Обаче всички ги е страх да не стане като едно време - някоко месеца шампионски мач. Няма кой да го плаща, няма кой да ги чака да се наиграят. Има планирани най-различни други турнири, мисля след два дни започва следващия.

gollum написа Виж мнение
    От друга страна, ако не бяха разнообразни обостоятелства, едва ли Лирен щеше да играе, та не е ясно доколко това са най-добрите в класическия шах в момента (даже по-скоро може да се каже, че не са). От друга страна, ако пак имаше сблъсък Карлсен/Непомнящий, не съм уверен, че щеше да е толкова интересен за гледане, макар че вероятно шаха щеше да е на по-високо ниво.
    Те хората са много​ добри шахматисти (https://2700chess.com/), обаче моментната им форма беше майка плаче. Дин Лижен настинал, гаджето го зарязало преди мача, Ян е заприличал на торба сланина и няма никакъв деян физически, а оттам и психически. Затова ситуацията напомняше леко параолимпиада.

Колкото до разнообразните обстоятелства около китаеца, можем да ги наречем кармичен баланс. Ковида страшно го удари по шахматната кариера и това може да се приеме като компенсация.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Аз, както ти друг път съм писал, не разбирам достатъчно от играта, но ми е интересно да следя нещата. В случая и двамата претенденти ми бяха симпатични (в смисъл, играят интересен шах, особено Ян), та нямах особени предпочитания. Разбира се, странно е световния шампион по класически шах да се решава така... може би трябваше да продължат с класическите партии, рано или късно единия щеше да надделее. А така всичко се реши в тази, както сам посочваш, инфарктна среща (и за мен беше такава, даже беше някак тъжно да се гледа края й). Та може бли при точно тези двама кандидати, можеха да карат и само на класически партии.
    От друга страна, ако не бяха разнообразни обостоятелства, едва ли Лирен щеше да играе, та не е ясно доколко това са най-добрите в класическия шах в момента (даже по-скоро може да се каже, че не са). От друга страна, ако пак имаше сблъсък Карлсен/Непомнящий, не съм уверен, че щеше да е толкова интересен за гледане, макар че вероятно шаха щеше да е на по-високо ниво.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    gollum написа Виж мнение
    Определено е интересен сблъсък този, доста по-интересен от предишните, поне за мен (а и също толкова по-резултатен от последните няколко, ако мога така да се изразя).
    Така е, нетипично резултатен сблъсък. Това не говори много добре за нивото на съперниците, но пък наистина е интересно Днес последната партия беше инфарктна - някакъв див финален спринт от Дин Лижен. Коментаторите се чудиха как е възможно. Ян само се блещеше последните ходове. Да ни е честит новият китайски световен шампион, да е жива и здрава старата китайска световна шампионка. Превзеха ни тия китайчуги

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Определено е интересен сблъсък този, доста по-интересен от предишните, поне за мен (а и също толкова по-резултатен от последните няколко, ако мога така да се изразя).

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Днес в 12:00 започва първата партия от мача за световната титла. Магнус Карлсен доброволно се отказа от нея, тъй че ни очаква нов световен шампион. Ще се борят Ян Непомняшчий и Дин Лижен. Победителят отнася 1.2 млн евро, а победеният - 800к.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    В Армения шаха е изключително популярна игра, обаче страната е в кофти период. Може би нямат достатъчно пари за спорт и излизат с оправдания.

Leave a comment:

• gollum
    replied
    Доста странно е това от страна на Армения, иначе - честито на САЩ, впечатляващ играч е, дори за моето незапознато око (аз самият съм слаб играч и ако следя нещата, то е предимно чрез един известен ютуб канал и точно днес свърших работа и реших да видя няма ли ново филмче и, хоп, точно по този повод има).

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Кухулин написа Виж мнение
    Новия носител на Купата - Левон Аронян:

[ATTACH=CONFIG]31543[/ATTACH]
    Интересна новина от днес. Показателна, така да се каже.

Преди няколко месеца жената на Аронян почина в автомобилна катастрофа. Човека го преживя много тежко, известно време беше пълен аут. Еле-еле се освести и хоп - изненада от арменска страна:

«Наши эксперты считают, что у Левона Ароняна больше нет потенциала»

За незапознатите напомням, че Аронян е носител на световната купа, многократен златен медалист от олимпиадата и дълго време беше номер 2 в света след Магнус.

Както и да е. Щатите са го взели в тяхната федерация и от днес играе за САЩ.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Кухулин написа Виж мнение
    Тия дни сестрите Полгар коментират олимпиадата в Батуми. Не се показват много често заедно.

И като по-млади:

Leave a comment:

• Кухулин
    replied

Току-що защити шампионската си титла. Стоманена психика. Киборг.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Гледам си аз тука световното за жени в Ханти-Мансийск и изведнъж пускат викторина за зрителите:

Абе... усетих аз, че гледам шах, а не гледам футбол

Leave a comment:

• Кухулин
    replied

Много силен коментаторски екип. Гришчук и Свидлер са редки веселяци. Очаква се шоу

Leave a comment:

• Кухулин
    replied

Leave a comment:

• Кухулин
    replied

Няма шест-пет при исландците

Leave a comment:

• Кухулин
    replied

Leave a comment:

Working...