Amazon написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Развитие на сухопътните сили
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Оставете тази мотивация - нека имаме картите и после да се договорим за разценките, Голъм да каже как степенува машините и ще решим. Просто защото за мен няма голямо значение дали 23мм оръдие или 30мм е по-добро или от сорта, аз искам оптималното откъм цена/цена на хората/ефективност и възможност за производство. Дали ще е БМП-1 или БМП-111 няма значение.„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
Цените, които давам, са за създаване и поддържане, без да уточняваме конкретен период (че може да се почне с неща от типа на "аз този батальон го създавам през 2023 г.,и следователно ми излиза по-евтино"). Така че това е каквото ще се извади от бюджета. НО това не са крайните цени, вероятно малко ще ги променя.
Comment
-
Бързам да внеса малко уточнение понеже виждам, че явно трябва. Разликата между БМП-23 и БМП-30 е, че при втората куполата и оборудването(включително и оръдието 2А42) е от руската БМП-2 изцяло. Всичко останало е идентично.
Понеже така и не видях списъка с каквото имаме в момента - останало ли ни е нещо от стоте ни БМП-1? За в планинските райони предлагам да не го мислим. Там където има такива има и доволно количество черни пътища(поне според реалната карта, тая за сухопътните сражения още не съм я виждал) и всичко в голяма степен ще зависи как ще си организирате конкретната засада, а и механизираната пехота ще води по-скоро сдържащи боеве около пътищата. За другите места имате лека пехота с минимално количество транспортни средства предназначени главно за тежкото оръжие и сравнително леки но доста неприятни за противника неща от типа на Шмель(не е нужно да унищожавам БМП или БТР като мога просто да опека екипажа)
П.п. Нали не забравяме, че 30 мм. оръдие на БМП 3 е сдвоено със 100 мм. такова?Last edited by Sailor_Malan; 12-03-2012, 14:30.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Само да драсна, че Южна Корея е получила БМП-3 на цена от 1,486 милиона долара, Саудитска Арабия - за 1,512 милиона. Засега ще смятам с цена 1,5 милиона, като това смятам да включва ПТУР Корнет и нощно виждане, Голъм да каже какво мисли по въпроса„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Comment
-
O, ako имаме средства за БМП-3 адмирирам горещо. Това е малко по-мобилно от М60А3 но за сметка на това е опасно даже и за Маграх или както там се казваше добронираната израелска модификация.
И все пак нека 152 мм. самоходки, БМ-30 и Валерията да са с приоритет при купуването на нови нещаКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
По принцип колко Хиацинта смяташ, че е възможно да се намерят?
Също така, Акацията как се сравнява с него според теб, нея не си я споменавал много-много? Просто ми е интересно защо предпочиташ Хиацинта - ако имаш конкретна причина е добре и Голъм да я знае за да я отчете.
Ако намериш пазарни цени за Ураган или Смерч ще съм много благодарен. Поне последният вървеше със специални касетъчни боеприпаси и противотанкови, ако струват нещо отгоре моля да се включи в сметките.
За БМП-3 - в общи линии поне дефанзивно според мен може да се ползва изключително ефективно и срещу пехота, и срещу механизирана, и срещу танкови атаки.„Аз, Драгомир, писах.
Comment
-
Интересно е че Тунджите са правени само в България. В Съветската армия не са били приети на въоръжение.
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%...BC%D1%91%D1%82)
Там са обръщали внимание на "Нона" и "Тюлпан" в качеството на самоходна минохвъргачка.
В батальоните са ползвали 82 мм-та автоматична "Васильок" и 120 мм буксирна.Last edited by Kramer; 12-03-2012, 22:55.
Comment
-
общия брой произведени Хиацинти го има някъде из темата(само в Русия има над 1000). Смятам че към 16 могат да излязат от базите за съхранение(в момента там има 165 а предполагам ще се увеличат) и да ги приврънкаме за още толкова от активната служба(примерно сваляни от въоръжение такива от бреговата артилерия и заменяни с А-222 Берег), а 2С19(3 милиона долара е била предлагана в Абу Даби но май не са реализирали сделки) си чака клиентите на външния пазар(за момента се ползва активно само в Русия) така че предполагам поръчката за МСТА ще е обвързана главно това колко пари можем да дадем.
Цената за смерча я дадох някъде из темата - 4 милиона за ПУ(за толкова са я предлагали в Абу Даби), 2 за транспортно-зареждаща машина.
Е за Тунджата не е проблем - таман ще си я поръчваме у насLast edited by Sailor_Malan; 12-03-2012, 23:00.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Ние имаме бая Тунджи, може евентуално само от резерв да ги вадим.
И колко големи са ползите от тежките миномети + мнението ти за Акацията?
Между другото тактическите карти излязоха - ако компютрите ви не гръмнат както моя докато я отваряте - запознайте се с родината за да я обикнете„Аз, Драгомир, писах.
Comment
-
Пиша отново в качеството си на посредник. Т.е. как аз виждам нещата.
120 мм миномети са изключително ефективно противопехотно средство. Поне са били такива през ВСВ и не виждам причини сега да е различно. Руснаците предпочитат "Нона", защото е значително по-универсална от "Тунжда-та - може да замества и гаубица в определена степен, както и да действа за директна огнева поддръжка. Т.е. като противопехотно средство или за неутрализиране на огневи точки е по-ефективна от ОБТ. Добра машина, според мен.
Принципно има някакви управляеми 120 мм мини срещу танкове, но не бих залагал на тях, честно казано.
152/155 мм гаубици са сходни, има разлики предимно в ефективния обсег и скорострелността. Но като поразяваща способност са достатъчно близки, според мен. Приемам критики и разяснения.
Не съм много сигурен, но ми се струва, че руснаците често продават експортните си версии без управляемото въоръжение (да речем, за танковете - не знам как е в случая с БМП-тата, но подозирам, че са без системата за управляеми боеприпаси, изстрелвани през 73 мм или 100 мм оръдие). Не знам дали продават и БМП-тата с най-новите си противотанкови ракети.
Моята позиция е следната. От масовите основни оръжия на БМП в момента руското 30 мм оръдие е кажи-речи най-доброто, според мен (естествено, 35-40 мм системи го превъзхождат, сащианското 25 мм е по0слабо, но пък с по-голям боекомплект и вероятно по-ефективно срещу пехота). 100 мм оръдие добавя значителна функционалност. Някъде обаче бях чел, че е трудно един оператор да управлява целия комплекс въоръжения (затова и обикновено останалите страни (мисля) предпочитат по малко, но по-ефективно контролирано въоръжение). Но БМП-3 ще го смятам като много ефективна машина.
Що се отнася до ловците на танкове (БМП-та и БТР-и с комплекс противотанкови ракети), то ще смятам като по-ефективни специализираните машини с тази цел, т.е. които носят само такова въоръжение.
ПП нали помните, че прибавям определен процент поддръжка към цената?
Comment
-
Мхм, помним - ако може да е нещо от цената за закупуване ще се радвам да го кажеш - например поддръжката да е 20% от каквото сме платили за техниката или от сорта? В смисъл дай процент.
За управляемите ракети - БМП-то уж си се продава с всичко, ползват управляеми 100мм снаряди (самата руска армия май така и не го е купила масово, клиентелата и развитието на машината идва най-вече от арабските страни). Това което ми се искаше да го купим - Корнет или Хризантема - си се продава свободно включително и на рискови страни като Либия и Сирия. Хризантемата се е продала и на двете, Корнет само на сирийците, които толкова внимават на кого го дават, че оборудваха и Хизбула с него - Динайн постваше снимки от 2006 войната там където евреите бяха успели да си хванат комплекса заедно с кутиите с надпис "КБП Тула" и "Произведено за Сирия".„Аз, Драгомир, писах.
Comment
-
Между другото, ако можеш да си дадеш мнението и за БМП-1/23/30 пак в тези линии или даже по-кратко (основно ако не ни стигнат пари, макар че поне за механизираните ни съединения не мисля да икономисвам много). Можем ли да включим ловците на танкове като отделна рота/взвод в един батальон или е по-хубаво да са отделен специализиран такъв?
Гвоздиката като е 122мм смята ли се за значително по-зле от турската артилерия + ако купим управляеми снаряди за артилерията (122 или 152мм) ще има ли значително подобрение на ефективността?
Сегашните комплекси които имаме - Фагот/Фактория и Конкурс май са най-модерните противотанкови - доколко ефективни се смятат? Също така може ли да ги интегрираме в пехотните подразделения свободно, или трябват специализирани роти/батальони?„Аз, Драгомир, писах.
Comment
-
За управляемите снаряди писах в основната тема в откритата част на форума. Поне от това което намерих, руските не си струват особено. Ефективни са срещу бронетехника, но само ако има кой да осветява целите. А съвременните средства за защита могат да включват "засичане" на осветяване и вземане на предпазни мерки са "сриване" на прицелването. За контра-батарейна борба не стават.
Виж, има разни интересни немски, френски, британски и сащиански управляеми снаряди, които са по-ефективни, не искат осветяване на целите и могат да се използват в повече ситуации с по-висока вероятност за поразявне на целта. Но ще ви трябват и западни артилерийски системи.
Поне за руските ОБТ-тата съм почти на 100% сигурен, че нито на всяко има системата за управляеми снаряди, нито пък всяко се продава с такава. Разликата в цената е значителна - май над 10%. За БМП-тата не знам, просто предположих, че може и да е така.
За допълнението към цената ще напиша специално в правилата - процент към нея е, различен в зависимост от това за каква система става въпрос.
Между другото, ако можеш да си дадеш мнението и за БМП-1/23/30 пак в тези линии
[QUOTE]Сегашните комплекси които имаме - Фагот/Фактория и Конкурс май са най-модерните противотанкови - доколко ефективни се смятат?/QUOTE]
Още не съм разглеждал много за тези неща, но като цяло са ефективни. В определени условия, разбира се (т.е. в закрита местност не могат да се използват, в пресечена имат доста ограничения). Да кажем, 2-4 изстрела най-вероятно ще водят до извеждане на танка от строя в нормална ситуация. За леката бронетехника по-скоро 1-2.
Също така може ли да ги интегрираме в пехотните подразделения свободно, или трябват специализирани роти/батальони?
Comment
Comment