Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Историческите игри - дискусионни въпроси

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #16
    То моето е "всякакво" Правя библиотека от класи и обекти сега, която после може да се използва и в уеб (в комбинация с база данни), и в нормална апликация и горе-долу всеки както му е кеф.
    Картата как искаш да я генерираш, чисто графично? Аз с нея се боря и е бая мъка. Опира май до различни битмапчета, за всичко дето се сети човек, дето да се рисуват едно върху друго. Но хексовата се прави горе-доле де, векторна обаче ще е доста по-трудно (тоя вариант го оставих засега), но на флаш точно това може да се направи доста по-лесно де.
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

    Comment


      #17
      Вижте, картата реално е не важна, съществена е база данни, в която да се описва разположениет на всички единици на картата. Тази база данни трябва да има функции, котио да дават като резултат конфликтите или засичанията. Графичното представяне на това не е сложно и може въобще да се направи без програма или пък да се използва флаш (това дори и аз ще успея да го направя). Мога горе-долу да си представя как трябва да е описан такъв обект и от какви функции ще има нужда, но да си призная ще ми е трудно или почти невъзможно да го оформя като програма (с моите мърляви познания по програмиране).

      Грей, няма смисъл да се мориш с карти над 80 на 80 хекса (по дяволите, товае ужасно много!). Общо взето за момента обмисляме два варианта за стартегическа игра - на провинции или региони (което е същото, но описано по друг начин) и при подобна игра едва ли ще има повече от 20-тина региона на држава, което дава горна граница от около 350-400 отделни географски обекта на картата. Ако в някакъв момент все пак се върнем към карта на две нива (провинции, съставени от шестоъгълни полета), то едва ли размера на картата ще надхвърля 50 на 50 шестоъгълни полета чкоето пак е ужасно много, 2500 полета).
      А за оперативно-тактическата игра трябват дори по-малко. Картата на тази, която подготвям в момента е готова и е само 36 на 36 полета и честно казано ми се вижда твърде голяма - има достатъчно място за по стотина тактически единици от всяка страна, което далеч надхвърля възможностите на посредника.

      Comment


        #18
        Не е проблем да се направи абстрактна армейска формация със фронт, фланг и тил и при движението на такива формации да се смята кога къде се засичат и след засичането вече тече боя.
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

        Comment


          #19
          Е аз само примерно де, с толкова пробвах, иначе сам може да си гласиш колко голяма да е решетката . Може да видиш как е. Ама се успокоих, че няма нужда да търся оптимизация някаква
          XV mile the sea brode is
          From Turkey to the Ile of Rodez...

          Comment


            #20
            Е, предполагам че може, след като мога да го направя на ексел и ръчно да търся засичанията, трябва да може да се направи на програма (знам че може). Мисълта ми бе, че не е толкова съществено да губите време с картите (те са лесни), въпросът е с базата данни, тя много би оптимизирала нещата.

            Comment


              #21
              Ами нали трябва да има връзка между базата данни и визуализацията, няма смисъл да има човек по средата
              albireo написа
              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

              Comment


                #22
                е, ъ, аз пък там нищо не правя За туй ми се струваше, че Имп там може да помръдне нещо, защото той имаше вече основа някаква.
                Иначе може някой ден да седнем в някое кафе и да пробваме набързо да направим нещо такова, то не е особено трудоемко и сложно (с правилните инструменти)
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

                Comment


                  #23
                  Империал, това не е проблем - визуализацията е лесна работа и тонема максимум 20-тина минути, айде до 30 (за текущата игра ми отиват оп около 5-6 минути за това). Това на ход. Проблемът е в засичанията така че същественото е да се напарви база данни, която при въвеждане на зададените движения на единиците да дава като резултат засичанията. След това да се представи това на карта и ръчно не е проблем. Разбира се, ако веднъж ес напарви база данни и тя работи може да се мисли и за графичното представяне, но то не е съществено.
                  А и така или иначе, човек ще има в игрите с непълна информация - нали водещият трябва да прецени кое и как да поднесе от цялата информация на всеки играч (и това се отнася и до графичното представяне).

                  Comment


                    #24
                    Пресичането ми се струва най-лесно за решаване графично, в смисъл с геометрични функции и координатна система (дали хексова или друга). Може и чисто логически де...
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

                    Comment


                      #25
                      Има си алгоритми за тия неща, моя съквартирант и колега е много добър в тая област.
                      albireo написа
                      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

                      Comment


                        #26
                        Има да, кво търсене му ударих зарад един подобен проблем....
                        XV mile the sea brode is
                        From Turkey to the Ile of Rodez...

                        Comment


                          #27
                          gollum написа
                          А ако ти можеш да обясниш какво толкова различно имаш предвид достатъчно ясно - още по-добре (ако смяташ, че не съм те разбрал).
                          Честно казано не виждам особен смисъл. Още повече че на теб не ти допада, а брат ти тотално няма на представа какво имам предвид, защото съди от собствения си лопит и според собствената си логика. Не виждам причина за дискутиране, разискване и споделяне.
                          Така или иначе автоматизирането, което ще позволи повече усложняване, т.е. повече военен реализъм и най-накрая ще ни отърве от стремежите за улесняване живота на водещия е по-продуктивно нещо за обсъждане. И може да доведе до нещо наистина оценено от всички.
                          Пък вярвам има и бъдеще в подобен продукт.
                          Recalibrating my lack of faith in humanity...

                          https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

                          Comment


                            #28
                            Е, всеки с предпочитанията си
                            Дотук с Голъм имаме най-голям опит във воденето и разработването на такива игри. И общо взето знаем най-добре какво е възможно и какво - не, къде се дъни системата и кои са тежките за обработка моменти.
                            Например това със засичанията бързо става голям проблем с напредъка на играта и особено ако има единици с по-голям ход или разнообразни функции (авиация например ...). Още по-сложно става когато има различни нива на разузнаването - не само за глобалната мъгла на войната (на стратегическата карта), но и за тактическото разузнаване, което се осъществява от самите единици по време на военния ход и въхру което играчът няма контрол, освен със заповед от типа "АКО-ТОГАВА" и за което практически могат да се използват всички единици с ход по-голям от единица, като например кавалерията в текущата игра.
                            За оценката - и тя е като историческите реалности - никога няма да е оценена положително от всички, също като компютърните игри - всеки си има вкус, а съвпаденията са малки и незначителни.
                            За съденето "по собствения опит и логика" - всеки прави така, включително и ти, Албирео. Въпросът е дали можеш да разбереш чуждите. Останалото съм го написал вече в другия форум и не ми се повтаря, а е и абсолютно безсмислено - сегашната система е достатъчно сложна и предоставя достатъчно оперативни и стратегически възможности, а да слизам на нови да се дава заповед на всеки войник ... не знам дали ме разбираш колко е безсмислено. Същия спор го водихме при предишната игра
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

                            Comment


                              #29
                              Воланде, аде да не си мерим опита В повечето случае това е безполезно. защото от "такива игри" до "такива игри" има голяма разлика

                              ей кво изрових

                              Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

                              请您死在地狱般的阵痛
                              [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                              きさまはしんでくださいませんか
                              [kisamawa shinde kudasaimasenka]

                              Comment


                                #30
                                Албирео, "усложняване" въобще не е синоним на "реализъм", та не искам да си вадиш погрешни изводи. Целта на тези игри (вероятно за съжаление, но става въпрос за обективни причини) е максимално ниво на симулация, това съвпада донякъде с идеята за "военен реализъм". Но тази обща цел веднага се засича с начинът, по който се провежда подобна игра, т.е. с обективните огарничения на така да се каже "медията". Последните налагат много строги ограничения върху количеството игрови реалии, затова се налага реализмът и симулативността да се търсят откъм другата страна, т.е. на основната на абстрактен модел, който дава сходна степен на свобода и проблеми с реалната система, без обаче да е сложен колкото нея. Това няма да се случи отведнъж, разбира се, ще трябва много време и опити.
                                Но не искам да храниш напразни надежди във връзка с автоматизацията - колкото и далеч да се стигне по този път, няма как да достигнем реализъм по пътя, по който както разбирам ти си го представяш. Впрочем, достатъчно е да погледнеш коя да е компютърна игра (медията там позволява много по-високо ниво на сложност от този тип), където липсва какъвто и да е реализъм (може би с едно-две изключения - спомената от Ханс в една друга тема "Гетисбърг" и "Conquest of Aegean", широко рекламирана от Грей).
                                Впрочем, за да не избързвам, скоро приключвам с материалите по оперативно-тактическата ми игра и ще ги кача на страничка. Ще можеш да разгледаш правилата и ако там не откриеш този реализъм, боя се че няма къде да го намериш. Както отбелязах, старал съм се да изпълня условието за максимална възможна сложност, т.е. колкото и да се автоматизира, по-сложно от това няма как да бъде (просто защото няма да може да се води въобще).

                                Крылов, вие с Воланд водите различен тип игри и едва ли можете "да си мерите опита" . На мен ролевите са ми интересни, но някак когато се замисля за собствен проект се скланям повече към неролеви, т.е. такива, в които играчът управлява цяла реалия подобно на някакъв абстрактен "дух" зад нея, а не в ролята на конкретен управник с присъщите й ограничения. Тези работи могат донякъде да се съчетават, но това води до усложнения (но пък самите игри са интересин, ситга играчите да са на ниво).
                                Last edited by gollum; 07-02-2007, 09:53. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

                                Comment

                                Working...
                                X