Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЗАСЕДАНИЕ VI - За вълненията по границите и за опасността от партите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Фауст Каниний:

"Още веднъж предлагам Сенатът да се събере и да гласува по следният въпрос: Ще приемем ли мирните предложения на Партите? По тях Римската република няма да се разширява към Азия, а партите - към Европа. Сенатори, помислете и гласувайте дали да пиремем това предложение или да издигнем контрапредложение!
    ...
    Аз от свое име предлагам следният поректен текст за договор между двете страни:
    Сключваме договор, по силата на който да се запази статуквото за срок от 5 години, т.е., Рим няма да предприема агресивни действия спрямо Партия , а Партия няма да застрашава римските провинции. 5 месеца преди изтичането на срока на договора да приемем ново пратеничество на царя на Партия, за да продължим, пременим или приключим десйтвието на договора.
    Гласувайте, сенатори!"

Comment

Сключваме договор, по силата на който да се запази статуквото за срок от 5 години,
      Тиберии Калдиус:
      Не е ли твърде голям,срока уважаеми Каниний,аз съм съгласен със вас но нека срока да е 2-3 години,незабравяйте че,слуховете за германите отново достигат до нас,ние сме далеч но,баща ми Луции е на боината линия и редовно праща кореспонденция благородни патриции.Отправям молба към иберия като помощ да бъде изпратен легион,които моя по-млад но надарен брат ще заведе на помощ,и ще окаже подкрепа на угрижения ми баща от името на Рим и като син."
      bulgaria on three seas

Comment

Децим Антоний: Аз съм за мир в този конкретен момент.
        ...
        И нещо ново, от което може би ще има нужда Сената в бъдеще, предвид несигурната и непълна информация с която разполагаме в момента.
        Предлагам да бъде създадена служба за събиране на информация - дипломатическа и военна. Бюджетът на службата ще се попълва от хазната на Града.
        Веднъж или два пъти годишно сенатът ще има тайни заседания, на които службата ще прави кратко описание на ситуацията по границите на Републиката.
        Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
        Проект 22.06.1941 г.
        "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Аз съм "за" предложението на Децим Антоний - наистина имаме нужда от дотоверна информация. Още повече, че за разлика от Тибериус Калдиус моите източници несъобщават за военни действия в Иберия или по границата с Германия, още по-малко за наличие на "бойна линия" при положение, че легионите все още не са достигнали до там. Тези твърдения ме изненадват!
          Що се отнася до мирният договор с Партия - срокът от 5 години е толкоз по-добър щом се опасяваме от война с германите, не мисли те ли, Тибериус?

Comment

Луций Есенций:
            "Позволих си да уведомя баща ми за последните развития в дискусиите на Сената. Той отвърна със следното писмо:
            "Страхувам се, че благородния Фауст Каниний е разбрал последния консулски едикт напълно погрешно. Не става въпрос консул да поема управлението на провинция, а просто за отделяне на нужните средства за издръжката на войската и за осигуряване на границата.

Относно първото – запознавал ли се е уважаемият Фауст Каниний със сумите, нужни за издръжката на нашите легиони? Мога да го уверя, че те никак не са малки. И макар с удоволствие да бих поел тази тежест в сегашния момент на нужда (аз вече предоставих личния си флот за превоза на армията), то аз просто не разполагам с нужните финанси. А войниците не могат да стоят гладни. Затова реших, че процедурата ще се улесни значително, а и реално това е единствената възможност, ако нужните припаси се набавят директно от провинцията.

Относно второто – поради липсата на достатъчно флот (слава на Боговете, че благородната Аелия Пукелия също направи жертва в името на всеобщото благо и предостави и нейния семеен флот, което малко подобри положението) транспортирането и концентрацията на войската ще трае значително време. А врагът не чака. Двойно и неясно командване в района точно когато войската е разпиляна не можем в никакъв случай да си позволим.

Допълнително искам да поясня, че провинцията не ще бъде директно под мой контрол. Как ли би могло да стане при належащите задачи около войската?! Или пък в случай, че войската се наложи да премине в друга провинция... Смятам в първия възможен момент да поставя някой младеж от свитата ми за командващ гарнизона и отговорен за снабдяването и комуникациите. А веднага щом ситуацията се изясни провинцията минава под сенаторско управление.

Така смятам да постъпя и с провинция Ахея, в момента съм изпратил там по-големия ми син с известни военни сили, за всяка вероятност. Но и тази провинция смятам да предам в първия удобен момент под нечие друго опекунство.

По нататък относно изпращането на легион в Галия – аз напълно подкрепям това предложение, дори вече обсъдихме с колегата консул Децим Антоний практическите възможности. Единственият проблем е, че според традицията един от нас трябва да остане в Рим, но смятам, че за момента галския легион може да остане под командването на сина на Децим Антоний, тъй като и двамата сме на мнение, че засега нямаме достатъчно сила за офанзивни действия там. Което реално важи и за другата ни проблемна граница.

Относно предлагания от Фауст Каниний 5годишен договор не знам какво да кажа. Римската ми душа се бунтува дори срещу мисълта за такова унижение. На подобни условия не са се съгласявали дори нашите предци в най-черните дни на Пуническите войни. И то предложено така прибързано, без дори да се уверим и да тестваме силата на противника. Няма я вече силата на римския легионер, отказващ да се признае за победен дори когато Ханибал върлуваше из самата Италия... Какво ще каже римския народ за нас, когато ни сравни със славните ни предци, останали в Сената и непреклонили глава дори когато варварите гали върлуваха из самия Град! Какво ще кажат синовете и внуците на падналите в Македонските войни като разберат колко лесно сме готови да предадем на врага това, за което техните бащи са дали живота си... Срам, срам за нас ако предадем римската чест толкова страхливо!
            Аз предлагам: да се въздържим за сега от отговор, да изчакаме пристигането на армията в района, което ще ни предостави известна сигурност и информация за действителната ситуация и тогава да се впуснем в такива обвързващи разговори.""
            Last edited by Sir Gray; 11-04-2005, 21:32.
            XV mile the sea brode is
            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Разбирам причините, поради които постъпвате така, уважаеми Квинт Есенций. Но си спомням, че вие се противопоставихте на първият вариант на моя законопроект, а именно той щеше да ви осигури така нужните средства за поддръжка на армията, при това в по-обилни количества. Защото най-добре това щеше да се извърши чрез републиканската хазна ако в нея се вливаха по 30% от провинциалните средства, както бях предложил първоначално.
              Тревогата ми е друга - не вземате ли твърде много власт в ръцете си, не се ли нагърбвате с твърде много отговорности - Сенатът не ви е гласувал диктаторски пълномощия. По-добре щеше да е да се назначат от Сената управители за двете провинции, а те да ви предоставят съответните средства, а не вие сам еднолично да определяте кому да ги поверите!
              ...
              Що се отнася до предложението ми за договор с Партия, боя се че не сте вникнали в мотивите ми. Сред тях няма страх или корист, а единствено нежелание да се води война там, където може да се постигне успех с други средства. Дали наистина е необходима тази война? Дали някои служители на републиката не прекаляват с размера и реалността на опасностите в името на личната си корист и стремеж към слава? Трудни въпроси са това и ще трябва да се усамотя и да потърся съвет от боговете по тях... Така или иначе, война ще има, щом това е желанието на консулите, а в такъв момент всички доводи се оставят на страна и всичко се жертва в името на републиката (често дори и разума). Затова предлагам следното - всеки патриции да направи от името насвоя род дарение в републиканската хазна в размер на 500 сестерции и така събраната сума от 5500 сестерции да се използва за набирането и издръжката на войската.

Comment

Луций Есенций:

"Предложение от съвсем същото есество, макар и с малко по-малка сума предвид невъзможността да се рекрутира повече от един легион наведнъж, беше направено от баща ми в хода на една вечеря, на която и аз присъствах, на уважавания консул Децим Антоний. Това се случи преди доста време, но благородният Антоний явно не е прегърнал тази идея, защото все още нямаме никаква инициатива по въпроса.
                А що се отнася до тежките обвинения, които Фауст Каниний оправя към аща ми, то там аз не мога да се изкажа - ще оставя баща ми да отговори на тях. Но едно нещо ми се струва очевидно - ако баща ми се стремеше към диктаторска власт, то той не би се изложил на опасностите и лишенията на военен поход, а би останал зад сигурността на стените римски и би се постарал чрез дълбокомислени, но нищо неносещи речи да заплени и омая римските граждани дотам, че те да не познаят човека, подриващ устоите и традициите на нашия горд Град с всеки следващ закон дори когато той се изправя всекидневно пред тях."
                XV mile the sea brode is
                From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Фауст Каниний:

"Напразно наричате изказаните от нас опасения с тежката дума "обвинения". Едниствено едиктът, който така противоречеше на традициите ни, бе причина за тях. Колкото до връзката между смелостта и жаждата за бойнаслава и диктатурата, която може да се превърне в тежко узурпаторство - уви, случвало се е вече хора смели и умели във войната, готови с радст да пожертват живота си за републиката, с времето да прегърнат получената диктаторска власт и чрез нея да узурпират и властта в републиката. Ако Катон бе тук, той би припомнил името на Сула.
                  Разбира се, всичко това са само опасенията на един сенатор, който слага пред всичко своя дълг към републиката. Сигурен съм, че благордният ми колега Луций Вер би разбрал тези опасения. Надявам се, теда бъдат напразни...
                  Що се отнася до мен, то аз подновявам предложението си - нека всеки от нас да внесе 500 сестерции в републиканската хазна. Особено съм склонен да предполжа, че това ще сторят тези, които така жадува славата на битките. Ако 500 ви се струват много, то тогава да намалим сумата на 300. Макар че какво са парите пред сигурността на народа и републиката?"

Comment

Тиберий Калдиус : "Нима,не достигат до вас,слуховете за раздвижването на германите и неспокоина галия,благородни Каниний,нима е глухо сърцето ви за болката на нашите граждани и техните страхове.А вие Луций Есенции,защо не предложите на баща си да прати легиона като помощ на моя уважавам баща,а моя брат ще се присъедини към верните ни легиони в ахея,давайки всичко от себе си за доброто на Рим."
                    bulgaria on three seas

Comment

Фауст Каниний:

"Сърцето ми никога не е оставало затворено за нуждите на републиката, напротив, то бие само за нея! Но макар слухът ми да не е какъвто бе на младини, то ушите ми все още са отворени за звуците на света и мирската гълчава. Специфичните ми функции, които ми позволяват да доловя волята на боговете, прибавят към слуха ми поне малко. Та не мислете, че не чувам, виждам или чувствам нищо само защото искам всичко да е ясно казано пред Сената.
                      Казваш, благодорни Тиберий, че до теб достигала информация за внълнения. Моля те, не я крий в пазвата на слуха си, недей да оставяш само слухове и сплетни да тровят до слуха на това благородно събрание. Кажи ясно и открито пред Сената - какво знаеш за тези събития. Нека да не тънем в неяснотата на догадките и мъглата на съменнията, а всеки ясно да казва какво точно знае и що движи сърцето, ума и делата му!"

Comment

Тиберий Калдиус:"Уви,благородни,бавна е комуникацията с моя обичен баща и време е необходимо,обещавам в близките дни да изнеса подробен доклад базиран на писмата на обичния ми баща,сега уви тъи далече в чужди земи.Да се молим на боговете за спорен път на нашите пратеници".
                        bulgaria on three seas

Comment

Секст Росций Ауспекс :
                          " Благородни сенатори ! Поздравявам родът Галба с поста , който си спечели !
                          Но , о бащи на Отечеството , като сенатор и баща виждам още един шанс моят
                          млад Квинт да се прояви . Нашият почтен консул се нуждае от талантливи младежи ,
                          които временно да заемат управителски постове на Балканите . Той вече ни призова
                          да изпратим нашите синове - и ето , аз му предавам моят син . Нека той реши , коя
                          провинция да поеме младежа ! Луций Есенций - предавам ти го и моля боговете да
                          ви пазят и закрилят ! Пакс ! "

Comment

Тиберий Калдиус:"Ето,един благороден млад поданък на Рим,подкрепям инициативата на уважаваните Росций,и предлагам сина на това гордо семейство да поеме,Ахея,докато сина на нашия консул Квинт Есенций да се установи във Македония,позволявайки на баща си да се изправи необременен със странични неща срещу партите."
                            bulgaria on three seas

Comment

Сест Росций Ауспекс :
                              " Аве сенатори . Доверито изразено от патрицият Тиберий Калдиус ме трогва . Добре,
                              аз изпълних дългът си към Рим - давам обичаният си син . Нека Сенатът и почитае -
                              мият консул решат къде точно да бъде изпратен и да формулират прерогативите му.
                              Но мисля патриции , че трябва да оставим консулът да реши този казус - та нали ние
                              му гласувахме доверие , избирайки го на тази длъжност . Нека и сега му се доверим. "

Comment

Тиберии Калдиус:"Нима,сената не трябва да вземе това,решение?Откога консулите решават"
                                bulgaria on three seas

Comment

Working...
                                X