Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Lonely Planet

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Представям си развитието на ситуацията така:

    - Първи период - първите 1-2 седмици: период на шока.
    Времето, нужно да разберат хората и правителството какво е станало и да решат какво да правят. Много (стотици хиляди?) семейство ще бъдат разделени. Повечето от тях ще загубят човека, който ги издържа – защото е заминал да заработва в чужбина. Някои ще се самоубият, други ще си загубят разсъдъка. Но такива ще са малко. Народа ни вече свикна на изпитания. :-( Болшинството просто ще продължи да живее по-нататък.

    - Втори период - първите 2-3 години: период на аварийното възстановяване.
    Ще действа ли адекватно правителството? Каквито и да са в правителството: мошенници, престъпници и т.н., едно е сигурно – че не са глупаци. Иначе нямаше да са там. И понеже и те лично имат нужда от всякакви материални ценности, ще се постараят да организират производството им. На практика достатъчно е да не пречат – ще се намерят инициативни хора, които да го направят. Ще има извънаредно положение – ако правителството не се сети само да го въведе, развитието на ситуацията ще го принуди. Не е изключено да ни се сервира една диктатура на г-н Б.Борисов. :-)
    Глад няма да има – всяка държава има запаси от храна поне за една година – до следващата реколта. Отделно – държавния резерв. Освен това ще плъзнат по света ловци и рибари – за тях ще е рай! Цяла девственна планета, пълна с дивеч и риба. И никой не ти налага ограничения. А на следващото лято ще се засее всичко необходимо.
    Със дрехи и мебели проблеми няма да има – имаме си производство.
    Проблем може да стане отсъствието на горива и желязна руда. Затова ще трябва спешно да се заемем със тяхното набавяне, и – режим на жестоки икономии докато се осигури производството.
    Енергетика (това ми е специалността): Около 60 % от мощностите са ВЕЦ и ТЕЦ на местни въглища. Вече имаме и вятърни генератори. Всички те ще продължат да работят.
    Част от ТЕЦ-овете ни са на вносни черни въглища. Най-близкото място, от което може да се доставят – Зонгулдаг в Турция. До брега на Черно море е, тъй че въглищата могат да се превозват с кораби по море до Бургас и Варна.
    АЕЦ ще проработи 1 – 2 години с наличното гориво, после ще трябва да я спрем окончателно. Няма смисъл да се опитваме да произвеждаме ядрено гориво – много е сложно и скъпо, за една АЕЦ просто не се откупува. Но когато спре АЕЦа, ще тръгнат ТЕЦ-овете на черни въглища. Така че ток ще има, макар и с ограничения. Енергетиката ще работи на 70-75 % от сегашните разполагаеми мощности.
    Природният газ ще е проблем. С находището край с. Девенци и резервите имаме към 7 млрд. куб. м. Докато усвоим нови находища в чужбина (Трансилвания ?) ще минат поне няколко години. Тъй че – по 0.5 – 1 млрд. куб. м на година! Което означава режим. Надявам се, че поне за химическите производства ще има. А топлофикациите – или на мазут (след 2-3 години, когато го има) или на генераторен газ от въглища (което също ще иска време).
    Транспорт: Както е писано – нефт от Влашката равнина. Тръби за нефтопровод има достатъчно. Пътят до Плоещ може и да не е черен – насипва се с трошени камъни и се валира. Получава се хубава, твърда настилка (по-късно, когато има възможност, може и да се асфалтира).
    Метали: Производство на цветни метали си имаме. Въпросът е желязото и алуминия. Ще трябва и кокс за металургията – от въглищата на Зонгулдаг. Желязна руда – от Крим, също по море, със същите кораби за насипни товари. Такива кораби трябва да има в пристанищата на Варна и Бургас.
    2-3 години са достатъчно да решим тези въпроси (алуминият засега чака).
    Другите производства ще вървят горе-долу с наличните машини и резервни части, но още от първите дни ще трябва да се започне подготовка за производство на всичко, което ще ни липсва по-нататък.
    През първите години все пак ще има несигурност сред хората и ще падне значително раждаемостта. Но това ще е за много кратко време и населението няма да спадне значително.

    - Трети период – до 15-20 години след Промяната: спокойно възстановяване.
    Народа вижда, че нещата вървят към оправяне и се поуспокоява. Раждаемостта започва да се увеличава. До края на периода броя на населението се възстановява и започва да се увеличава. По-бавно при българите, малко по-бързо при турците и доста бързо при циганите.
    Отлив от градовете към селата няма да има! Първо, 1 селски стопанин може да изхрани 20-50 души (тоест, на село има работа за 2-5 % от населението), и второ, в градовете ще има огромен глад за работна ръка – започва създаването на всички липсващи производства!
    Работата ще е на три етапа:
    1) Произвеждане на «машини за производство на машини».
    2) Изработване с горните машини на оборудване за конкретните заводи
    3) Строителство на заводите и монтаж на оборудването.
    Връщане назад в нивото на технологиите ще има, но не много голямо – някъде до нивото на средата на ХХ век.
    Ще бъде усвоено газовото находище в Трансилвания и ще отпаднат ограниченията за използване на газ. Когато започне да не ни стига тока, ще почнем да строим нови ВЕЦ на реките в съседните земи (ВЕЦ са най-прости по конструкция, а и гориво не им трябва). В реалния свят се използват и реактивни двигатели от стари самолети, на които трябва да се сложи генератор. Само двигателите на един Ту-154 могат да захранват един средно голям град. И това ще е решението за новите градчета за добив на нефт и газ – Плоещ и Тургу Муреш.
    По селските въпроси: Ще бъдат разорани и засети Одринска и Беломорска Тракия и северна Добруджа. Ще се появят ниви и градини и около новите прмишлени градчета – Плоещ, Зонгулдаг, Керч и т.н. – за изхранване на местното население. Животновъдите ще подкарат добитъка по пасищата на «новите земи» - Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, но не много далеч, за да могат да си извозват продукцията до «цивилизацията».
    Освен овчари и говедари, по «новите земи» ще бродят ловци, дървосекачи и геолози. Но ще трябва да са въоръжени и на групи – защото освен хищните животни, там ще се крият и банди от престъпници, бягащи от закона. Извън «цивилизацията» ще царят законите на Дивия Запад: който може да стреля по-бързо и по-точно, той е прав.
    Впрочем, има неща които не виреят по нашите земи. Който иска да яде банани и да пие кафе, ще трябва да ходи на юг да си ги гледа. Маслините растат и в Беломорска Тракия, портокали и други цитрусови култури ще трябва да отглеждаме в южна Гърция, а за банани ще трябва да се отиде в Египет. Предполагам, там ще може да се отглежда и кафе и какао.
    И така: Един хубав ден няколко хиляди селяни и строители заедно с нужните материали и инструменти се натоварват на кораби и отплават за Египет – към делтата на Нил, където има и слънце, и вода, и плодородна земя в изобилие. И създават там голями плантации за южни култури. На мястото на Александрия – градче с пристанище, където ще се обработва стоката и ще се товари на кораби за България.
    Ще се появят отново пристанищата на Солун, Кавала и Александропулис(Дедеагач). Отначало за рибарски корабчета, после и за търговия с Александия и другите «колонии», които ще се появят по-късно из Средиземноморието.
    През третия период нефтът на Румъния ще започне да не ни достига (там се добиват до 5-6 милиона тона в година максимум, а социалистическа България е внасяла до 10 –11 милиона). Нефт има и в Албания, но е по-малко от румънския. Затова най-вероятно е да се асочим към Либия. Там запасите са достатъчни. От Албания можем да почнем добив на асфалт, а от Гърция или Босна/Хърватско – на боксит – за производство на алуминий.
    А иманярите ще се юрнат да търсят злато! Нали имаме карти и атласи на целия свят. А там са обозначени и находищата на благородни метали и скъпоценни камъни!
    Най-напред ще проверят долното течение на Струма, където е имало златни рудници в древността и Западните части на Карпатите – там и до днес се добива злато и даже има град, който се казва Златна. Но интересът ще е най-вече към Египет – страната е известна с огромните количества злато, които са добивали фараоните. Ще се кроят планове и за по-далечно експедиции – към Южна Африка, Калифорния, Австралия, Аляска – навсякъде, където е имало «златна треска, към бреговете на Намибия, осеяни с диаманти, към Индия – «родината на скъпоценните камъни».
    Някои ще се сетят за кехлибара по бреговете на Балтика, други за коралите и бисерните миди в южните морета (най-близо е Червено море – до колонията в Египет).

    Четвърти период – след 20 години: новото поколение
    Ще се увеличава населението. Ще започне постепенно възстановяване на изоствените технологии и изобретяване на нови.
    Най-силно вярващите ще тръгнат да възстановяват светите места. Християните – Ерусалим, мюсулманите – Мека.
    Ще си кажат думата и националните различия. Най-голямото малцинство (750 хиляди) – турците, ще поискат да си имат своя държава. И ще се наложи да им позволим, за да си нямаме разправии. Ще им отстъпят Мала Азия. Проливите и Зонгулдаг може да останат българска територия. Затова пък турците ще могат да вземат иракските петролни находища край Мосул и Киркук.
    Циганите (370 хиляди) ние самите ще искаме да ги изпратим някъде, но дали те ще искат? Защото основните им професии са свързани с обслужване на други хора. Като останат сами, просто няма да знаят с какво да се прехранват. Но сигурно ще се намети лидер, който да ги поведе – само за да може да стане глава на независима държава. Когато бъде построена колонията в Египет, сигурно ще я поискат, нали са живели там към сто години, преди да се пръснат по Европа. Но нашите власти няма да им я дадат. Най вече заради златните рудници. Може да се установят в южен Ирак и Кувейт – помамени от нефтените залежи на Персийския залив.
    Ще се отделят и групи българи, недоволни от властта. Също и много турци и цигани няма да се подчиняват на правителствата (в Анкара и Басра?). Естественно всички тези колонии и държави ще се стараят да поддържат връзка (и търговия!) с България. Защото самостоятелно няма да могат да поддържат приемливо техническо равнище.

    Засега толкова …

    Comment


      Що не коментирате ???
      :-(

      Comment


        Пирамиди.Фараони ....

        И така: Един хубав ден няколко хиляди селяни и строители заедно с нужните материали и инструменти се натоварват на кораби и отплават за Египет – към делтата на Нил, където има и слънце, и вода, и плодородна земя в изобилие. И създават там голями плантации за южни култури. На мястото на Александрия – градче с пристанище, където ще се обработва стоката и ще се товари на кораби за България.
        Изпращаме ги тия колонисти. Дотук добре .Същите имат запас от храна,резервни части,техника и гориво за определен срок. Ако имаме регулярност в доставките на ГСМ и др,те ще могат да се справят с задачата по създаване на самодостатъчна земеделска колония.Като същевремнно същата ще произвежда достатъчно за да може да се изхранва и да експортира излишъкът си към метрополията.С каквато цел е създадена.

        Колонистите произвеждат и отглеждат :
        - цитрусови култури
        - зърнени култури
        - памук
        - животни

        Колонистите се нуждаят от :
        - ел.енергия
        - гориво
        - резервни части за машинте.

        Но както е сме описали в предните постове нефтът в Плоец не е като саудистките петролни полета. Това предполага строги лимит на разходът на горива. А осигуряването на що годе сносни условия изисква поне ток и течаща вода. Водата ясно от Нил. Същата ще бъде пречистена и филтрирана.Защото въпреки липсата на индустриални оптадъци и промишелни замърсители пак същестува опсаноста от микроби и бактерии. Преваряването ще коства много енергия.

        Митко ти предлагаш като алтеранатива на електрическите централи използването на двигател на реактивен самолет. Той ще осигурява необходимата ел.енергия. Това е добър военно полеви вариант. Вписва се напълно в нашата алтернатива. Но и за него трябва гориво. Значи оформят се два основни потребителя на горива в Египет - селскостопански машини и генеторните станция за ел.енергия. Супер би било да го имаше Асуанският язовир , но той също го няма.
        Какво правим тогава?

        Енергията от Слънцето - по тия географски ширини имаме голямо слънцегреене. създват се прекрасни условия за построяването на соларни паркове, които да гарантират решаването на проблема с тока.

        Ти ,като специалист в областа на енергетиката си добре запазнат с фотоволтаичните инсталации. Много ми се ще колонистите да построят един вариантите на соларна центарала. А именно т.нар. "слънчева кула".http://http://www.youtube.com/watch?v=cLIiGTZxH5s&feature=related
        Не нещо толкова мащабно. Но мисля че подобно ще свърши работа
        Поет по душа, жудожник по призвание , ронин по съдба.

        Comment


          Колонистите произвеждат и отглеждат :
          - цитрусови култури
          - зърнени култури
          - памук
          - животни
          + курорти по Червено море, където е вечно лято
          + корали и бисерни миди - пак там
          + Златото на Източната пустиня - Между Нил и Червено море.
          До 7 век пр.н.е. египтяните са добили към 3000 тона злато!!!
          Комай златотърсачите ще изпреварят всички други...
          (Джек Лондон ряпа да яде!)

          "слънчева кула"
          Позната ми е. Но изисква построяването на много висок "комин", което е и скъпо и трудоемко. Затова първите години - дизелгенератори, пък после ще видим.
          Египет също си има нефт (по бреговете на Суецкия залив). В нашия свят чеченците, дето крадат нефт от нефтопровода в Чечня, си правят самоделни дестилатори за бензин и нафта и се получава! Подобна машина е голяма колкото един парен локомотив и прилича на такъв.

          Comment


            Само един малък проблем как ще го прекараш нефта при условие че суецкият канал не е построен.
            Колония в делтата не смятам че е реализуемо поне в първите 30-40г. Поради следните факти:
            1) Делтата е блатиста - кои ще се засели при комарите?
            2) При разливите на Нил освен плодородна почва докарва и доста главоболия - виж какво става в България при наводнение и го умножи по 100-1000 (т.е. няма канали които да поемат излишната вода).
            3) Водата от нил не става за пиене дори и при преваряване (справка 50-60% от египтяните са страдали от някаква болест свъзана с микорбите от водата) освен това има и крокодили които ще гледат на колонистите като деликатесна хапка, да не говорим за фауната - змии, лъвове, вълци, хиени и т.н.
            4) Не виждам как ще осигуриш материала за строеж на ж.п. линия за влака в Пустинята между синай и делтата.
            5) Забравих по-горе да спомена Q треска и други тропически болести - без ваксини според теб колко би издържала тази колония.
            6) Е не вярвам някои доброволно да отиде в пустинята - ако са затворници или престъпници е по-възможно.

            Comment


              Честит 3-ти март. Ден на Освобождението на България от труско робство

              И така: Един хубав ден няколко хиляди селяни и строители заедно с нужните материали и инструменти се натоварват на кораби и отплават за Египет – към делтата на Нил, където има и слънце, и вода, и плодородна земя в изобилие. И създават там голями плантации за южни култури. На мястото на Александрия – градче с пристанище, където ще се обработва стоката и ще се товари на кораби за България.
              + курорти по Червено море, където е вечно лято
              + корали и бисерни миди - пак там
              + Златото на Източната пустиня - Между Нил и Червено море.
              До 7 век пр.н.е. египтяните са добили към 3000 тона злато!!!
              Комай златотърсачите ще изпреварят всички други...

              Личният състав нали го пращахме да сади и копа. Какви курорти ? Какви пет лева? Обществото ще се възстановява от Шока. Едва ли му е до курортите на Червено море. Съмнявам се ,че метрополията ще отдели средства за създаването на почивни станции. Освен може би ако решат да направят един почивен дом. В него да пращат като през соца ,само най-заслужилите - ударници на труда

              За златотърсачите нямам нищо против. Да отиват да копаят. Лека полека тая земя тряба да се засели и експлоатира и овладее

              1) Делтата е блатиста - кои ще се засели при комарите?
              5) Забравих по-горе да спомена Q треска и други тропически болести - без ваксини според теб колко би издържала тази колония.
              6) Е не вярвам някои доброволно да отиде в пустинята - ако са затворници или престъпници е по-възможно.
              При условие,че имаме недемократичен режим на управление, защо да не пратим затворниците там.Ясно е ,че ще има жертви сред тях. Но кво да се прави. Тъкмо да разработят плантациите. Получава се доста прекрасна въпитателна мярка - ""ОПИЧАЙ СИ АКЪЛА. ИНАЧЕ ОТИВАШ ПЛАНТАЦИИТЕ НА ЮГ.ОТ ТАМ НИКОЙ НЕ Е ВЪРНАЛ" След като веднъж бъдат съзадедени стопанствата за отгеждане зърнени,цитрусиваи и технически култури би могло да се пристъпи към по мащабно заселване на хора.



              3) Водата от Нил не става за пиене дори и при преваряване (справка 50-60% от египтяните са страдали от някаква болест свъзана с микорбите от водата) освен това има и крокодили които ще гледат на колонистите като деликатесна хапка, да не говорим за фауната - змии, лъвове, вълци, хиени и т.н.
              Има съоръжения изпозващи йонизиращо лъчение ,което убива повечето микроби. Това е т.нар озонатор http://www.tehnomag.net/eshop.php?bo...&page=OZONATOR
              Ако въпреки това водата на река Нил не става за пиене ще се направят сондажи за питейна вода.

              Относно вредната фауна - тя е факт с който трябва да се съобразяват всички. Смъртните случаи могат да бъдат минимизирани . Но ако съзнателно си търсиш белята и се увираш из тръстиките, където те чакат нилски крокодили, сърдити хипопотами .....Никой не им е виновен .


              Наводненията по време на сезона на валежите са голям проблем. Реката носи живот , а също така и разрушение. Благодарение на нейните наноси е възможно да се отглежда богта реколта. Валежите мога да повишат нивото и с над 7 метра. Именно за това в РИ е построен Асуанският язовир - да регулира притокът на вода и възпрепядства наводненията. В нашата АИ язивирът липсва. Колонистите трябва да се съобразяват с това.Къде да построят фермите,?кога да засадят посевите?.В противен случай начинанието е предварително обречено на неуспех.

              Египет също си има нефт (по бреговете на Суецкия залив). В нашия свят чеченците, дето крадат нефт от нефтопровода в Чечня, си правят самоделни дестилатори за бензин и нафта и се получава! Подобна машина е голяма колкото един парен локомотив и прилича на такъв.
              Колко качествено ще е това гориво ? Производстово му в полеви условия ,ще гарантира ли пречистването на вредните примеси, които повреждат уплътненията и двигателя? Предполагам ,че говориш за това
              съоръжение :



              4) Не виждам как ще осигуриш материала за строеж на ж.п. линия за влака в Пустинята между синай и делтата.
              Релсите и траверсите са сериозен проблем. Виж чакъл и трошлак за насипите ще се намри на место - от скалите край синайският п-в. За строеж на жп.линия до синай и отвъд може да се помисли ,когато плантациите се разработят правилно. Те ще бъдат източник за решаване на продоволоствите при строежа на тази железница...
              Поет по душа, жудожник по призвание , ронин по съдба.

              Comment


                Сателитна комуникационна и навигационна система ?!??!

                Изяснихме ,че всички следи от цивилизация на Самотната планета изчезват с изключение на територията на България. Setebos как стои въпросът със околоземното пространство? Сателите остават ли? Сателитната меража решава три основни проблема:
                1. Комуникации - препредавена на видео и звук до всяка една точка на земното кълбо.
                2. Навигация - Системите като GPS,ГЛОНАСС,Galileo дават възможност за точна определяне на координати. Това е от съществено значение за корабоплаването,авиацията и военното дело.Да това е така в РИ. АИ обаче поради липса на врагове и високоточни оржие военното отпада. Наличието на летища ограничава въздухоплаването. Остава само навигацията.(Навигацията може да се осъществява и без сателити и компютри. Трябват само точни карти и познаване на акваторият в която се плава )
                3. Метеорология - Съвременна метеоролгия дължи много на специализираните спътници изнесени в орбита. С тяхна помощ може да се следи промените в въздушните течения ,повявата на урагани и тн.

                Ако в АИ разполагат с сателитна мрежа добре. Може да се предпазват навреме от климатичните явления. ЯСно,че не може да се предотврати една буря. Но поне хората ще са предупредени и ще вземат навременни мерки.

                На по -късен етап това ще спомогне да се възстанови корабоплаването. Първоначално каботажно а после и океанско
                Поет по душа, жудожник по призвание , ронин по съдба.

                Comment


                  Здравей Чейтак, и честит празник на всички.

                  ТАКА съм се задръстил с инфо по темите в моите "селения" на фантасмагориите, че ще ми трябват седмици да ги "излея" . Вкл. и по тази тема. От политика, до съобщения, колонизация и усвояване, вътрешен ред и съобщителна система ... Моля вие пишете междувременно, забелязвам, че отговори на въпроси дето смятах да ги разузная са се появили междувременно - благодаря! ...

                  Космос и спътници - по дефинициите на международното право в посока нагоре държавите се "извисяват" до височината на най-ниската възможна орбита или около 800-100км , прословутите 60 мили. Т.е. ВСИЧКИ САТЕЛИТИ са изчезнали ...

                  НО, аз вярвам, че след 20-30 години ще си имаме наши родни. Не че ще са евтини и много качествени - по-скоро аналог на грубите нечупливи съветски образци, но като няма други ... . Ракетното дело е проста работа ако се използват верни технологии - като тази на OTRAG с която БГ промишлеността определено може да се справи.



                  За навигация и метеорология , а и за наблюдение от страна на ДС на Гражданите - може да се разгърне глобална мрежа от аеростати , както и от свръхлеки свръхвисоколетящи електрически самолети ... . на 30-40км височина, захранвани с фотоволтаици, веднага след като се научим да ги правим отново ( до 10 години реинженирайки и канибализирайки заварени образци ).

                  Comment


                    Е ако имаме ток можем да направим електрониката на спътниците (хм... доста напредничава даже няма да цитирам но подобни неща могат и се правят в българия). Проблем според мен ще е по-скоро изстреването на спътника - ако е искаме геостационарен (през каквито гледаме сателитна ТВ - просто забравете), ако е някакъв с изместена орбита може и да се получи, но далеч по реалистично е за връзка да се употребяват ДВ (дълги вълни) и СВ (средни вълни) - напрактика ефира ще си го ползваме само ние
                    Радиоуредбите могат лесно да се сглобят и има достатъчно и радио любители и професионалисти да обслужват ефира.
                    За съжаление за каквато и да е GPS ситема можем да забравим тотално - метеорлогията може да си се прави с балони (както през 20век) и честно казано на мен много по преспективен начин на летене ми се вижда дирижабъла (цепелина) - не иска толкова много гориво като самолета и поне водород лесно можем да произвеждаме.
                    Съвременната електроника може и да оцелле ако канибализираме няколкото ни завода за резервни части, но след това се връщаме директно в началото на силициевата техника - нямам време да пиша защо това е така, а и едва ли техническите залитания ще са от полза на темата.

                    Просто българия няма възможностите да усвоява Румъния (плоещ и миннодобивните райони на Карпатите - там ще се пръснат 10000-20000 души със семействата им), Северна Гърция (необходими са ти още поне толкова за поддържане на пристанищата) и Юго-Източна Тракия (да кажем като градина или житница за това ще трябват даже повече хора), евентуално ако се използват степите в северното причерноморие (и за там 10000-20000 работници с техника + семействата им) и да праща колонисти и другаде - ако разпръсне технически грамотните хора за да поддържат тези места кои ще остане да работи в държавата т.е. излиза че са нужни минимум 60000 работници в тези райони т.е. загуба на население от 200000 без да броим необходимата администрация и т.н. при около 1000000 активно население което може да работи (от което някаква част няма никакви трудови навици към 30-40% и може да работи само в селското стопанство евнтуално) излиза че в България ще останат към 400000 души - е кажи ми кое производсто и как ще го поддържаш с толкова малко хора (необходимо е да работниците да са със семействата си и Ам-Гъл е обяснил непряко в някои от по-горните постове защо).
                    Дори да допуснем че направим наказателна колония в Египет то как ще откаваме рпоизведеното от там при условие че в България има 3-4 останали в нашите пристанища кораба - не ефективно е - а и ти трябват пристанищни съоръжения на Бяло море (спестява доста мазут за кораба а и време). Така че преди заселването на египет - за да садят памук, картофи и пшеница трябва да изградим инфраструктурата която може да поеме нещата - колко от хората в България имат идея как се прави терминал за разтоварване на кораби?
                    Доказано е че за да бъде колонията привлекателна трябва да има частни капитали които да стимулират износа и вноса (виж историята на САЩ там новите колонии напрактика са откъснати от метрополията и са в дива среда - виж кога успяват да се задържат и то само с непрестанен приток на колонисти от Англия).

                    Comment


                      Много ценни коментари, благодаря! Ще репликирам тези дни!

                      За египетската колония - да това са най-близките и удобни "тропици" и несъмнено ще се установи, КОГАТО е възможно да бъде печеливша. За частните капитали съм НАПЪЛНО съгласен - ще разкажа по-късно защо, когато намеря време ( уикенда? ).

                      han asd написа Виж мнение
                      Съвременната електроника може и да оцелле ако канибализираме няколкото ни завода за резервни части, но след това се връщаме директно в началото на силициевата техника - нямам време да пиша защо това е така, а и едва ли техническите залитания ще са от полза на темата.
                      Напротив, от полза ще са - заповядай ( с аргументи и линкове, ако може ), моля. Това е много важен проблем, защото електрониката от четвърто-пето поколение, която ползваме сега е много-много по изгодна и евтина като система за обработка, съхранение и съобщаване на информация от всички други преди ( себестойност/капацитет/ефективност ) и ми се ще да се покаже, че за Самотната България ще бъде жизнено важен стопански отрасъл освен "тока" и "манджата" ( и "народа" - демографията ) да се погрижи и за запазването на "нета" - особено при първоначалната "дисипация" на изчислителни ресурси с постепенното "умиране" на наличната компютърна техника -- за първите 15-20 години ще бъде почти задължително де що има процесор да бъде почти постоянно вързан в Мрежа - национален ( и по дфиниция , също, глобален ) grid computing -- мрежата постепенно ще се "надупчва" с "умирането" на nodes , но може да изкара достатъчно дълго за да започне да се попълва с нова родна техника към края на този период.

                      Ефира също е по-капацитетен ако се дигитализира. Даже дългите и средните.

                      С фиброоптиката как стоят нещата? Мо'ем ли да прай'м оптични кабели. Въобще какви мощности имаме за производство на хардуер, и какво ще ни бъде необходимо, като материали, ако щете химически елементи за да отпочнем леко полеко да си ги правим.

                      Comment


                        Забравете за колониите в Египет. Поне първоначално няма смисъл да се ходи там – далече, отвъд морето и не виждам ползата. В Александрия само блата и комари и необорудван бряг – т.е. дори и да намерим някакъв смисъл да ходим там, и дори и да отделим някой от корабите, които са оцелели – те нито могат да пристанат, нито да товарят или разтоварват.

                        Самата нилска долина е заблатена ивица земя, подложена на ежегодни наводнения. Става за земеделие само с огромен ръчен труд и специфични именно местни земеделски навици, които евентуалните преселници няма да имат. Така, че просто забравете Египет като дестинация поне за първите десетилетия.

                        Освен това – за какво пращате хора да копаят за злато? За какво ви е това злато? Говорим за извънредно положение, купони, централизирано разпределение на ресурсите. Свободен пазар първоначално няма да има, а и да има – малко вероятно е златото да бъде еквивалент за стойност. По-вероятно е да бъдат приети по-скоро ракията или патроните!


                        Така, че не пращайте хората в Египет, а ги пращайте по течението на Дунав. Устойчива и лесна комуникация по реката, възможност за превоз на сериозни товари с относителни примитивни плавателни съдове, относително по-малки проблеми с навигацията и възможност за не толкова необичайно селско стопанство.


                        Изобщо през първите десетилетия далечни колонии ще бъдат необходими само за добив на полезни изкопаеми, които ги няма на територията на България и от които има лесен транспорт /а най-лесен е речният/. Селскостопански колонии биха могли да бъдат полезни, но само ако продукцията им може да се докара до консуматора. Единствен вариант – по река.

                        Иначе корабите могат да стигнат и до Америка, ама какво биха правили там доставените хора – не е ясно.


                        thorn

                        Средновековните църкви в България

                        Comment


                          setebos написа Виж мнение
                          ....
                          Напротив, от полза ще са - заповядай ( с аргументи и линкове, ако може ), моля. Това е много важен проблем, защото електрониката от четвърто-пето поколение, която ползваме сега е много-много по изгодна и евтина като система за обработка, съхранение и съобщаване на информация от всички други преди ( себестойност/капацитет/ефективност ) и ми се ще да се покаже, че за Самотната България ще бъде жизнено важен стопански отрасъл освен "тока" и "манджата" ( и "народа" - демографията ) да се погрижи и за запазването на "нета" - особено при първоначалната "дисипация" на изчислителни ресурси с постепенното "умиране" на наличната компютърна техника -- за първите 15-20 години ще бъде почти задължително де що има процесор да бъде почти постоянно вързан в Мрежа - национален ( и по дфиниция , също, глобален ) grid computing -- мрежата постепенно ще се "надупчва" с "умирането" на nodes , но може да изкара достатъчно дълго за да започне да се попълва с нова родна техника към края на този период.

                          Ефира също е по-капацитетен ако се дигитализира. Даже дългите и средните.

                          С фиброоптиката как стоят нещата? Мо'ем ли да прай'м оптични кабели. Въобще какви мощности имаме за производство на хардуер, и какво ще ни бъде необходимо, като материали, ако щете химически елементи за да отпочнем леко полеко да си ги правим.
                          Така - реално в българия могат да се произведат switch-oве и router-и конктени заводи не мога да ви кажа но ще посоча региона северозападна българия - Въпросът е друг PC ще издържат макс. 10г. след това се връщаме в началото на 80те.
                          В Ботевград имат капацитетът да произвеждат необходимата електроника на ниво отпреди 10-20 години - а в софия има 2 или 3 научноизследователски и минипроизводствени фирми и предприятия. За Оптичните кабели мисля че има завод (незнам дали е работещ), но няма кои да произведжа оборудването за снаждането им - просто алтернативата им медни са най-подходящи поне за първите години. Мини комуникационни централи също се произвеждат но за мобилни такива можем да забравим за известно време (ноухауто го има, но няма производствени центрове). ТВ го изяснихме, радио също - техника и обучени хора има - даже радио и тв любители бол както и чарколяк за по старите кинескопни тв приемници.

                          Съществен технологичен проблем (които винаги е и стоял пред производството ни) са интегралните схеми - можем да произвеждаме хибридни такива (http://www.hic.bg/index1.htm) и някои от по-простите с малък брой елементи, но специалистите в българия не са чак толкова че да започне масово производство и разработка, а и ресурси няма да има свободни за тях - по-скоро ще се съсредототчим в развитието на Si индустрия (индият и германият така и незнам да се добиват някъде в българия).
                          Ако приемем че успеем да адаптираме производствата - което е възможно стига някои идиот да не въведе режим на тока за точно тези предприятия (че това скапва всичките параметри на хувавите ни машинки). Можем да осигурим ниво на комуникациите около 80те години, а докато има резервни части и т.н. ще можем да поддържаме и мобилните връзки (но само за телефония). Мобилни телефони също ще могат да се правят така или иначе - елементарните модели обаче (тежащи като тухла 4ка и с такъв размер)
                          Така след 10-20тина години ремонти и канибализация на оборудването прецизните технологични поточни линии за производствена електроника излизат от строя безвъзвратно. Напрактика България няма капацитета да поддържа развойни звена във всички области затова се връщаме на по-примитивната техника - разчитаща на механична точност, а не на лазерна такава. Високотехнологични интегрални схеми - процесорни чипове можем да правим с нашите технологии http://pcworld.bg/13664_hit_parad_na...ocesori&page=2 но реално е да бъдат тези до около 1988 т.е. http://itsgi.net-bg.info/ppt/Histori...88,22,Slide 22 след това стават прекалено сложни за старата ни техника.
                          Освен това са необходими основно, предимно и най-вече хора които да работят и правят тези неща - за сега ги имаме но при наличие на това че хора ще са необходими навсякъде незнам доколко ще можем хем да произвеждаме, хем да разработваме т.е. там се връщаме на ниво 80те години след 20-30г. максимум.

                          Много по голям проблем са спътниците - в България няма технически подготвен персонал които да успее да изстреля ракета носител (да не говорим да я произведе) и да изведе спътника - дори да успеем да го направим - малко по-примитивен - не ме разбирайте погрешно имаме си физици, но те нямат необходимият опит, нито пък държавата ще имам ресурсите за да произведем спътници дори и лампови такива и ракета носител. Да не говорим колко е трудно да се изстрелят геостационарни спътници от нашата държава, с настоящата ни база дори и изстрелването на такива с ниска орбита е проблем. Просто няма да се развива спътникова технология на този етап а и радио връзките ще са достатъчни т.е. GPS технология можем да забравим в обозримо бъдеще респективно всички технологии свързани с тях - за щастие имаме поне ДВ и СВ както казах по-горе те могат да бъдат някакъв заместител.
                          Авиационно оборудване и самолети - забравете - просто незнаете колко материал и човекочасове стоят зад един самолет - много по реалистични са дирижаблите и управляемите балони - по лесни за поддръжка и не гълтат толкова труд за да се направят. Хеликоптерите даже са позле и от самолетите - сравнени с тях гълтат повече гориво и резервни части и хора за поддръжка.
                          Съмнявам се също да успеем да поддържаме и високотехнологичните слънчеви батетии и т.н. които са цитирани по-горе просто за част от необходими им елементи нямаме производствена база. Нямаме избор всичко трябва да е с фосилни горива - въглища, дърва, петрол. Просто нямаме необходимите хора за да поддържаме всички технологии - ако бяхме с 20милиона повече може би да но с 6500000 население от които 2 000 000 пенсионери, 1 000 000 деца и около 1 000 000 човека на възраст над 45г. като 60-80% от остатъка дори да копаят земята не могат, а от тях към 300 000 - 400 000 никога не са подхващали нищо. А и да бъдем честни за мен не е оправдано да се даде приоритет на високите технологии спрямо развитието на металургия и машиностроенето - те ще са двата ключови промишлени отрасли, както и строителството (в добри силови работници лесно се преквалифицират всички).

                          P.S. Съжалявам но нямам право да цитирам конкретните фирми.
                          Last edited by han asd; 04-03-2010, 15:26.

                          Comment


                            Han Asd,
                            Благодаря за изчерпателния отговор. Съгласен съм с повечето изводи - особено за летенето и космоса - ще коментирам по-подробно по-късно.

                            -- само отбелязвам, че : за примерно 15-20 години ние имаме запас от функциониращи АйТи-та, това е за цяло едно поколение. Има методи да се максимизира полезното действие на постепенно топящата се заварена техника ( ще пиша подробно ). Та, визуализирай, че вместо внезапен техно-срив на АйТи изделията, ние"
                            1. имаме система да изстискаме функция от тях до дупка!,
                            2. имаме база на ниво края на 1980-те за собствена електронна промишленост, която да бъде "втори мост" към пълно възстановяване на АйТи пртедлагането и възпроизводството.
                            3. имаме ЗНАНИЕ, накъде трябва точно да вървим, което ще ни спести МИЛИАРДИ , които иначе отиват за развойна дейност и фундаментални изследвания, ( няма да измисляме наново толкова много "топли води" като мишката, графичната среда и пр. НЯМАМЕ разходи за развойна дейност, а копираме като китайците - ако средата е конкурентна тогава естествените пазарни цикли бързо-бързо ще се върнат и подобряването ще продължи ).
                            4. имаме готови образци, които трябва да възпроизведем и които знаем точно как работят; за които
                            5. имаме и идея как и от какво са били произведени и горе долу къде да го търсим като елементи
                            6. тежкото ни машиностроене, ще произведе заводи за фино такова т.е. имаме база да запълним еволюционния цикъл обратно до това-което-беше. и т.н. и т.н.

                            Ще изплюя малко от камъчето сега и тук - на Самотната България няма да и трябват компютри, колкото компютинг! Количество обработена, съхранена и подадена информация в секунда, минута, час, година ... за цялата страна ( т.е. човечество ) Ако можем масово да правим 80-тарски чипове и да ги вързваме в голеееми паралелки те ще си хранят Мрежата с нужните операции в секунда, макар и по по-груб и по-неефективен начин, докато по силата на конкуренцията не се наложат сегашните и още по-добри системи ... Най-изгодната комуникационна система е Мобилен Нет с оптични гръбнаци, който да погълне радиото, телевизията, телефонията, GPS-a и всичко. Такава мрежа иска в пъти по-малки инвестиции отколкото медта преди ... логиката е същата, че ние не можем просто да си позволим да се върнем назад, както не можем да си позволим да се върнем към неинтензивно земеделие. По-изгодно и ЕДИНСТВЕНО ни стигат парите да вървим напред. ( съжалявам, че нямам модел на икономиката на иновациите за да закова дискусията с няколко примера и да докажа тезата си. )...

                            Comment


                              Комуникации - решения и алтернативи

                              Липсата на комуникационни сателити ограничава преноса на данни на далечни разстояния и навигация. Изчезването на изкуствените спътници налага търсенето на алтернативи които да ги заместят. Тъй като в АИ няма необходимата технология за изстрелването на сателити в околоземна орбита, трябва да се насочат към алтернативни варианти . Съобразявайки се с наличната техника и научни познания се очертават два варианта :

                              Антенни мачти и радиокули. Относително прости.Лесни за изграждане и поддържане.Плюс това има изградени радио и тв. кули в страната. Площата която те покриват зависи от височината им.Колокто са по-високи толкава по-голяма площ покриват. Проблемът е ,че не могат да растат до безкрай.Колкото са по-високи толкова по трудна е поддръжката им.


                              По евтин съвременен варинат според мен се явява използването на страстосферни аеростати.Издигнати в стратосферта те няма да са подвласти на астмосферните въздействия. Ще изпълняват ролята на ниско летящ сателти. Като са способни да покриват по-добре повърхноста.

                              В РИ има разработки по въпроса. НАСА ,частният сектор и военните са разбрали перпективноста на проекта . Нищо не пречи това да се реализира и в АИ. Имаме необходимите познания. Разполагаме с заводи ,които произвеждат радиостанции,радари и елементи за тях-Самел 90,Черно Море АД.

                              Един аеростат - височинна платформа е в пъти по-евтин от един сателит.Покрива огромна територия. Има много по-голямя товароподемност. Енергийно независим е благодарение на иползването на соларни панели в комбинация с горивни клетки. Напълно амтономна. Няма нужда от екипаж. реализира много функции :

                              - високоскростна безжична връзка
                              - за наблюдение и разузнаване
                              - наблюдение в реално време
                              - метеорологично наблюдение и изучаване





                              Find domain names, web hosting and online marketing for your website -- all in one place. Network Solutions helps businesses get online and grow online with domain name registration, web hosting and innovative online marketing services.

                              http://upload.wikimedia.org/wikipedi...m_the_back.jpg
                              Поет по душа, жудожник по призвание , ронин по съдба.

                              Comment


                                искам да направя едно уточнение . Предлагната от мен система не е от първостепенна важност. Като времеви период я поставям 20-50 годни след Сривът. Смятам ,че чак тогава ще започне експанзията и завладяването на "новите земи" .

                                Ето и малко изображения на балонните аеростати .
                                Attached Files
                                Last edited by Cheytac; 06-03-2010, 14:59. Причина: противоречи си с предният ми пост
                                Поет по душа, жудожник по призвание , ронин по съдба.

                                Comment

                                Working...
                                X