Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пруската армия срещу Армията на Севера или Молтке срещу Грант

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Първо искам да се извиня, че така зарязах започнатата от мен тема, но бях леко зает напоследък. Пък и да си призная, борбата с глупостите за Щайнмец и Къстър изтощава човек и убива ентусиазма му за писане (справка подписът ми).
    За да затворим темата за кавалерията, като обобщение на нещата, които се казаха, най-важният извод е, че при янките имаме, ако не теоретизирана концепция, то със сигурност ясна и прилагана многократно на практика идея за оперативно използване на кавалерията.
    Докато при прусаците кавалерията действа раздробено, като охрана и разузнаване при това действа лошо - в кампанията 66г. има дни, в които Молтке не знае какво правят австрийците и къде са те, дори самото сражение при Кьониграц е резултат от случайното откритие на няколко патрула улани (след поне ден лутане), че Бенедек всъщност не се е изтеглил зад Елба.
    В представата и плановете на прусаците кавалерията действа съединено предимно в рамките на сражението т.е. на гранд-тактическо ниво. За пример в официалната история на пруския Генерален Щаб след войната (писана 66-67г ако не се лъжа) в описанието на сражението при Кьониграц е казано нещо от сорта: "в този момент все още нямаше пространство за нашата кавалерия да излезе на предна линия и да нанесе решителен удар" (има издание на английски в archive.org, надявам се този път няма да се наложи да ровя за точната страница).
    Подобна представа несъмнено може да бъде обяснена с традиционните възгледи за шоков удар и за решаващата роля на кавалерията на бойното поле, с нейния статус в очите на европейските военни и съответно с наличието на кирасири и улани в нея. Доколко е решаващ шоковият удар в епохата на задно пълнещи се оръжия, скорострелни карабини и най-вече срещу армия, която е тактически грамотна и знае да се възползва от предимствата на терена оставям да прецените сами . За подсказка - 1866 има няколко особено впечатляващи опита от австрийска страна, с още по-впечатляващо трагични резултати.
    При янките отсъствието на подобни шокови части лесно може да бъде разбрано с изискванията на бойния театър - за големи и неособено населени пространства драгуните са най-подходящи.
    Друг е въпросът доколко техните операции срещу снабдяването и комуникациите на противника са успешни - в някои случаи несъмнено са брутално ефективни, докато в други не донасят особено преимущество. За да се прецени ефективността на такива рейдове, според мен трябва да се вземе в предвид населеността на територията, уредността й с подходящи пътища, жп линии, реки и т.н. (това от една страна е коз за прусаците) и организацията по логистиката на противника - зависимостта от 1-2 жп линии, други пътища за снабдяване, ефективност на самото снабдяване, комуникационни възли и т.н. (А пък в това отношение пруската армия традиционно не блести, нито 1866г. нито след това).
    Толкова за кавалерията и нейната евентуална роля, сега ако трябва можем да направим и по-подробен преглед и на другите родове войска (въпреки, че и преди в темата се споменаха доста неща за артилерията и пехотата). По-важното според мен обаче са способностите за комбинирано използване на трите рода войска, а тук поради бойния опит янките определено са много напред.
    Обаче аз продължавам да не съм сигурен в крайния изход на един такъв алтернативен конфликт. Всъщност това е причината и да отворя самата тема. Въпросът ми се въртеше в главата няколко седмици и колкото да го въртях и гледах от различни страни, толкова не намирах категоричен отговор. Да, въпреки бойния опит и всички останали предимства на янките пруската пехота според мен все още си остава по-агресивната, по-добре въоръжената и впечатляващо по-грамотната на тактическо ниво, дори и непроверена в боя. Също - въпреки приблизително равния мобилизационен потенциал на воюващите, поради организацията си Прусия може да изкара значително по-голяма численост в ранните фази на конфликта. С нарастване времето на воюване, пруският боен опит ще расте (а скоростта, с която те се учат е впечатляваща), но пък същото ще прави и американската армия, а пруските резерви ще стигат по-трудно до фронта, армиите ще са по-лошо снабдени, партизанските действия ще ги изтощават в много по-голяма степен от армиите на Севера, които срещу Юга са се научили да преодоляват именно такъв тип военни проблеми.
    Въобще с две думи ... не знам. Наистина нямам категоричен отговор. Колкото и детайлен сравнителен анализ да направим, аз не мисля, че бих стигнал до категоричен отговор.
    Ситуацията плаче за игра, обаче в такъв случай Голъм е прав, че трябва игрово направена карта, а не досегашната. Трябва ограничителна гранд-стратегическа рамка, трябва и адекватна бойна система...
    Last edited by albireo; 05-06-2012, 14:30.
    Recalibrating my lack of faith in humanity...

https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

Comment

Малка корекция относно пруската артилерия. През 1866 пруската артилерия влиза във войната само частично превъоръжена с новите круповски оръдия със задно зареждане. Част от полската и конната артилерия са си все още бронзови оръдия, които ако трябва да ги сравняваме с късните образци на артилерията на Съюза (3-Inch Ordnance Rifle) отстъпват дори по технически характеристики. За тактическа подготовка и използване на артилерията всичко е ясно (бойният опит тук натежава).
      Last edited by albireo; 06-06-2012, 23:43.

Comment

Господин Албирео, извинете че се намесвам, но ми се струва, че би било жалко ако подобно начинание трябва да завърши просто с игра. Тази възстановка, която предлагате по начало е интелектуално, смислово усилие - не зная дали близко повече до творчеството или фантазията. То е от особен род и преливането му в игра би накърнило същината на начинанието.

Comment

безстойностен написа Виж мнение
          ...ако подобно начинание трябва да завърши просто с игра.
          Е...аз бих казал по-скоро, че трябва да завърши сложно с игра .

Comment

Не знам, може би представите ми са донякъде изкривени, но играта е творчество (или творчеството е игра),т.е. това е много подходящ завършек, независимо дали става въпрос за словесна или друга игра (някак си се сещам за темата "*кхъм*" ).

Comment

Working...
            X