Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ако Югът беше спечелил!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Виж в годините преди войната(а и по време на самата война) в Мексико е царял невероятен хаос, направо да си го кажем са си били в гражданска война и е трудно да говорим за някаква особено силна и влиятелна "централна власт". Според мен Конфедератите са могли да си изиграят много по-добре картите в годините непосредствено преди избухването на войната, говорим за периода 58-61г. Докато Хуарес се опитва да се закрепи на върха на властта с мижавата си по това време армия в столицата, опитвайки да предотврати френската инвазия, Конфедератите са могли да проучат потенциала на цялото северно Мексико и да се разберат по всички въпроси около евентуалното присъединяване към Конфедерацията на северните мексикански щати с техните губенатори, и тук не говорим само за Сонора и Чиуауа ами всичките северни територий от Баха Калифорния на запад, до най-източния щат на Атлантика. Помисли само какво предимство и какви ползи биха им донесли тези територий с излазите и пристанищата си на 2та океана, с природните си ресурси, златото, среброто, въглища, метални руди, плодородните земи на изток и запад в близост до океаните, които биха могли да изхранят армията на Юга. Освен това не забравяй основния ресурс, а именно населението, което означава повече работна ръка и по-голям мобилизационен потенциал за армията. Ако бяха си уредили по този начин нещата и ги бяха опазили в тайна до започването на самите военни действия или малко преди това, Конфедератите щяха да разполагат с по-голяма армия, повече ресурси и биха могли съвсем спокойно да овладеят Калифорния преди севера, през мексиканската територия, а вече и с калифорнийците в състава си Конфедерацията добива внушителен вид, не мислиш ли? А що се отнася до логистичните проблеми, аз мисля че е нямало да бъде голям проблем да се организира снабдяването през тези нови територий които щяха да са дълбоко в тила на Конфедерацията, където никой нямаше да може да попречи, всички ресурси от там, необходими за снабдяването на войската, да достигнат железопътната мрежа на Юга и оттам и до самата войска, всичко е било въпрос на добра организация. Та в общи линий това ми беше мисълта, че е имало вероятност и възможности за такъв съюз, със всички произлизащи от него ползи за Конфедерацията и несъмнено многократно увеличени шансове за победа над Севера.

    ПП Именно 2-риат вариант в последният ти пост се доближава най-много до моята представа и идея за нещата, но с известната, но много съществена разлика, че нещата е трябвало да станат тайно и дискретно, за да не бъдат както ти сам каза и аз съм съгласен напълно, блокирани от Севера. Севера е трябвало да бъде поставен пред свършен факт непосредствено преди самото избухване на войната.
    Last edited by ihasapa; 14-08-2012, 18:21.

    Comment


      Боже...
      ще кажа само, че животът не е компютърна игра, мислене като играч в компютърна игра е антиисторично.

      По-късно ще редактирам този пост разбира се, като добавя аргументи защо дори и тази ревизирана теза е налудничава.
      Recalibrating my lack of faith in humanity...

      https://www.youtube.com/watch?v=MvqjkS6t9Yk

      Comment


        Според мен Югът не би могъл да спечели поне не и по начина който Северът печели. Конфедерацията да погълне Съюза. Това не би могло да стане:
        1. Тъй като на Север живеят много повече хора от колкото на Юг - 39млн срещу 9млн души и освен това от тези 9млн 3млн са чернокожи роби, който не горят от желание да се бият за Конфедерацията и това да останат роби.
        2. Северът е индустриален гигант и след началото на войната всички фабрики минават на военно прозводство, Югът е аграрден - произвежда основно памук от плантациите.
        Според мен има два сценария за победа на Юга:
        1. Бърза победа през 1861г. - Конфедеративната армия е по-добре подготвена от армията на Севера - разполага с повече оръжия и боеприпаси в началото на войната - складовете за муниции са на юг. Конфедерацията превзема Вашингтон и принуждава Линкълн да сключи мир. За известно време има две държави - САЩ и КАЩ - Конфедеративни американски щати, които са врагове и между тях има конфликти докато накрая САЩ все пак разгромява КАЩ.
        2. Великобритания подкрепя Конфедерацията и в РИ, а САЩ са потапяли английски кораби и има реална опасност Великобритания, а евентуално и Франция да подкрепят Конфедерацията, това е избегнато с Декларацията на Линкълн, който освобождава всички роби на цялата територия на стария САЩ (вкл. КАЩ) и така европейските сили са с вързани ръце, защото не искат да излезе,че подкрепят робството. Но ако Линкълн не беше се решил на тази стъпка (Някои робовладелски щати остават в съюза) и през 1862г. Англия, а след нея и Франция бяха обявили война на САЩ и на Конфедеративните пристанища бяха дошли хиляди английски и френски войници, то те в съюз със Конфедерацията според мен щяха да смачкат Севера. След войната би имало КАЩ зависим от Европа и доста по-слаб САЩ.

        Comment

        Working...
        X