Виж в годините преди войната(а и по време на самата война) в Мексико е царял невероятен хаос, направо да си го кажем са си били в гражданска война и е трудно да говорим за някаква особено силна и влиятелна "централна власт". Според мен Конфедератите са могли да си изиграят много по-добре картите в годините непосредствено преди избухването на войната, говорим за периода 58-61г. Докато Хуарес се опитва да се закрепи на върха на властта с мижавата си по това време армия в столицата, опитвайки да предотврати френската инвазия, Конфедератите са могли да проучат потенциала на цялото северно Мексико и да се разберат по всички въпроси около евентуалното присъединяване към Конфедерацията на северните мексикански щати с техните губенатори, и тук не говорим само за Сонора и Чиуауа ами всичките северни територий от Баха Калифорния на запад, до най-източния щат на Атлантика. Помисли само какво предимство и какви ползи биха им донесли тези територий с излазите и пристанищата си на 2та океана, с природните си ресурси, златото, среброто, въглища, метални руди, плодородните земи на изток и запад в близост до океаните, които биха могли да изхранят армията на Юга. Освен това не забравяй основния ресурс, а именно населението, което означава повече работна ръка и по-голям мобилизационен потенциал за армията. Ако бяха си уредили по този начин нещата и ги бяха опазили в тайна до започването на самите военни действия или малко преди това, Конфедератите щяха да разполагат с по-голяма армия, повече ресурси и биха могли съвсем спокойно да овладеят Калифорния преди севера, през мексиканската територия, а вече и с калифорнийците в състава си Конфедерацията добива внушителен вид, не мислиш ли? А що се отнася до логистичните проблеми, аз мисля че е нямало да бъде голям проблем да се организира снабдяването през тези нови територий които щяха да са дълбоко в тила на Конфедерацията, където никой нямаше да може да попречи, всички ресурси от там, необходими за снабдяването на войската, да достигнат железопътната мрежа на Юга и оттам и до самата войска, всичко е било въпрос на добра организация. Та в общи линий това ми беше мисълта, че е имало вероятност и възможности за такъв съюз, със всички произлизащи от него ползи за Конфедерацията и несъмнено многократно увеличени шансове за победа над Севера.
ПП Именно 2-риат вариант в последният ти пост се доближава най-много до моята представа и идея за нещата, но с известната, но много съществена разлика, че нещата е трябвало да станат тайно и дискретно, за да не бъдат както ти сам каза и аз съм съгласен напълно, блокирани от Севера. Севера е трябвало да бъде поставен пред свършен факт непосредствено преди самото избухване на войната.
ПП Именно 2-риат вариант в последният ти пост се доближава най-много до моята представа и идея за нещата, но с известната, но много съществена разлика, че нещата е трябвало да станат тайно и дискретно, за да не бъдат както ти сам каза и аз съм съгласен напълно, блокирани от Севера. Севера е трябвало да бъде поставен пред свършен факт непосредствено преди самото избухване на войната.
Comment